Web
Analytics
TECUCI

Dorian Munteanu – prima aniversare fără familie…

Dorian Munteanu Tecuci

Șuetă între două cursuri cu tecuceanul care a putut alege să studieze în cele mai mari universități din Marea Britanie

– Dorian am convenit amândoi să purtăm un dialog cât se poate de scurt… cât o pauză  între două cursuri. Cum te simți după câteva săptămâni de studenție la Oxford?

– Foarte bine, încerc sa mă adaptez stilului de viaţă englezesc, care, sincer să fiu îmi priește. E cu totul altă lume aici. La Somerville College Oxford unde sunt eu, mai am 4 colegi din România. Vorbesc frecvent cu prietenii din ţară, familia, rudele. Sunt cam departe şi simt nevoia de a lua contactul cu casa.

– Cum este la cursuri, cum te înțelegi cu colegii atât de diverși ca naționalitate?

Oxford4 – Aici totul este de bun simţ cam acesta e cuvântul potrivit, ne consideră pe toţi egali, nu contează că tu vii dintr-o familie regală, dintr-un oraş mic sau dintr-o familie modestă. Nu se face nici o diferenţă, iar din punct de vedere al naţionalităţii, chiar nu există nicio discriminare. La cursuri profesorii pun accent în mod deosebit pe spontaneitatea studentului, pe capacitatea acestuia de a gândi logic. Oxford-ul este o universitate cu orientare proeuropeană.

– Modul cum se face liceul în România, face în vreun fel diferențe de pregătire cu absolvenții din alte țări?

– Discutând cu colegi din alte ţări, am aflat că ei în timpul liceului făceau în plus câteva ore de matematică, fizică şi încă o materie, plus engleza, în fiecare zi aveau câte 3-4 ore de curs. Ei îşi alegeau orele, modulele, pe când în ţară la noi este obligatoriu să faci în fiecare zi ore, materiile nu se pot alege. Anumite  materii de la noi sunt, pe alocuri inutile, dar ajungând aici ca student am observat că posed o cultură generală mai amplă decât ceilalţi care nu au studiat atât de multe materii. Avantaje și dezavantaje…

Dacă discutăm în termeni matematici acesta ar un plus. Dar la minus ce ai trece?

– Suprasolicitarea elevilor, prea multe teme, prea mult de învăţat într-un timp mult prea scurt,Dorian Munteanu aceasta este o realitate. Elevul nu poate să se axeze pe o anumită materie, iar peste o lună două, el uită complet tot ce a învăţat, pe când la alții, elevul are mai mult timp să se axeze pe unu – două obiecte, fiind și mai puţine materii de studiu.

– Cum stai cu timpul liber?

– Eu am timp liber, sunt unii care se plâng de timp. Cursurile, tutorialele, învăţatul îmi ocupă 80% din timp, iar restul îmi rămâne pentru activități de dezvoltare a personalităţii. Am început un sport şi o fac de plăcere, m-am înscris în diverse societăţi, avem întâlniri săptămânale. În cadrul societăţilor de români mai sunt organizate petreceri, seri în care socializăm. La  societatea de chimie ne întâlnim cu anumiți  profesori din universitate sau din alte țări, care ne povestesc despre cariera lor, despre cărţile care le-au scris. Când am timp mă plimb prin oraş. Acum două zile am fost la muzeu şi am rămas profund impresionat.

– Dorian peste câteva ore (4 noiembrie) vei împlini 19 ani. Cum îți vei sărbători ziua?

Oxford   – Este prima aniversare pe care o petrec departe de familie. Trebuie să mă obișnuiesc și așa. O să-mi sărbătoresc ziua, cu prietenii mei în colegiu. Nimic spectaculos, nimic zgomotos… O plimbare prin Oxford, câteva telefoane…

Dorian Muntean, absolvent al Colegiului Național ,,Spiru Haret” din Tecuci,  este un mare performer al olimpiadelor naționale și internaționale, la diferite discipline. Din clasa a   V-a când a luat medalia de aur la Olimpiada Națională de Chimie și până anul acesta, în clasa a XII-a, când a fost răsplătit cu argint la Olimpiada Internațională de Chimie din Thailanda, premiile au fost atât de multe, încât pot încărca o adevărată colecție cu medalii și diplome.

A aplicat pentru cinci universități de top din Anglia și a fost admis la toate… dar visul cel mare a fost: Oxford. Marele vis s-a împlinit. Felicitări și succes în continuare!

La mulți ani Dorian !                                                                                                              

Viorel BURLACU