Web
Analytics
TECUCI

Taxa pentru autovehicule de lux s-a dublat


Autoturism Aro 243Guvernul s-a gândit că va putea colecta mai mulţi bani şi din partea posesorilor de mijloace de transport cu o capacitate de peste 2.000 de cmc, dublând suma datorată în mod normal. Prevederea a avut aplicabilitate, ca în cazul impozitului pe clădiri, începând cu 1 iulie. Numită taxă pentru „autovehicule de lux”, şi destinată, iniţial, celor mai înstăriţi din români care posedă maşini scumpe, taxa îi atinge, însă, şi pe cei care au avut proasta inspiraţie să îşi cumpere la mâna a doua maşini străine cu capacitate cilindră mai mare, dar şi pe posesorii de maşini Aro, care numai de lux nu se pot numi.  Şi în cazul impozitelor majorate pe clădirile deţinute, dar şi în cazul mijloacelor de transport, termenul limită de plată până la care contribuabilii au putut beneficia de bonificaţia de 10 la sută (din suma datorată, adică din restul de plată rezultat din scăderea sumei plătite la începutul anului din cuantumul noii taxe) a fost de 30 septembrie.
În continuare, contribuabilii pot plăti dările până la 31 decembrie fără să li se aplice majorări, după care se aplică majorări de întârziere de doi la sută pe lună şi fracţiune de lună de întârziere.
Cu cât ne costă mai mult maşinile de peste 3.000 de cmc?
Pentru a realiza modificările aduse de Guvern în privinţa majorării taxelor auto, directoarea Direcţiei  de Fiscalitate, Impozite şi Taxe Locale din cadrul primăriei municipiului Galaţi, Elena Lovin a dat câteva exemple.
Astfel, posesorul unui autovehicul marca BMW, cu o capacitate cilindrică de 2.993 de cm cubi, a plătit, pe jumătate de an, 540 de lei, însă de la 1 iulie, impozitul s-a dublat, având de achitat până la sfârşitul anului, o sumă de 1.080 de lei.
Dacă un proprietar al unei maşini Toyota, cu o capacitate cilindrică de 2.362 de cm cubi, a plătit pe jumătate de an 216 lei, de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului va avea de plătit încă 432 de lei.

sursa: viata-libera.ro