Web
Analytics
TECUCI

Vinurile de Nicoresti sunt renumite


* Comuna Nicoresti este o asezare de marime medie fiind strabatuta de drumul judetean 252 care face legatura cu comuna Buciumeni, precum si de drumul judetean 252 I prin care se asigura legatura cu nou infiintata comuna Poiana. Incepand cu 1990 comuna Nicoresti se caracterizeaza printr-o explozie a mobilitatii teritoriale a populatiei prin schimbarea domiciului si in ultimii ani putem spune ca rata natalitatii are valori scazute si urmeaza in continuare o tendinta de scadere datorita imbatranirii populatiei si excedentului migratoriu negativ. Ocupatia traditionala este agricultura, comuna Nicoresti fiind o asezare medievala de tip razasesc. Prima atestare documentara dateaza din anul 1437 si se refera la donatia unei vii din satul Sarbi, tinutul Tecuciului, localitate ce apartine comunei Nicoresti. Ne dam seama ca vita de vie este la ea acasa in comuna Nicoresti, cuvintele “babeasca” si “nicoresti” devenind in timp sinonime. In timpul domnitorului Barnovschi (1626 – 1629) vinurile de Nicoresti de pe plaiurile Piscul Corbului si Coasta Lupei erau exportate in Europa Centrala, fiind foarte apreciate. Comuna Nicoresti se intinde pe o suprafata de 7765 hectare si este constituita din satele: Nicoresti, Dobrinesti, Braniste, Grozavesti, Sarbi, Fantani, Coasta Lupei, Piscu-Corbului, Malureni, Ionasesti.
Localnicii din Nicoresti dezvolta sectorul viticol.
Agricultura si viticultura reprezinta doua sectoare de activitate foarte importante pentru localnicii din comuna Nicoresti. La nivelul comunei exista chiar asociatii de viticultori care si-au dezvoltat micile afaceri si care se pot lauda cu crame moderne. Edilul comunei Nicoresti spune ca in zona ar fi nevoie de o ferma zootehnica. Aceasta dupa ce o ferma cu acest profil de activitate a fost desfiintata in anul 2003.
Babeasca de Nicoresti, vestita in intreaga tara
Podgoria Nicoresti este renumita in toata tara pentru vinurile de o calitate superioara pe care le da, de un gust inegalabil.Aceasta bineinteles si gratie eforturilor depuse de oameni si a pasiunii pe care au facut-o pentru viticultura. Din punct de vedere al conditiilor naturale, podgoria Nicoresti beneficiaza de factori naturali dintre cei mai favorabili pentru cultura vitei de vie. Comuna Nicoresti are ca specific viticultura, iar cea mai veche atestare documentara a localitatii Nicoresti dateaza din anul 1572, cand este mentionat satul Nicorestii de Jos, la o vanzare de vie din tinutul Falciului. In “Descrierea Moldovei” (1716) Dimitrie Cantemir mentiona ca in ierarhia valorica a podgoriilor din Moldova, Nicoresti se situa pe locul patru. La sfarsitul secolului al XIX-lea, filoxera a distrus si la Nicoresti o mare suprafata viticola, care a fost refacuta in prima parte a secolului XX. In anul 1941 la Nicoresti existau 1416 ha de vita de vie.
Podgoria Nicoresti insumeaza in prezent circa 1700 hectare plantate cu vii. Babeasca neagra este vinul cel mai reprezentativ pentru podgoria Nicoresti, el apartinand acestor meleaguri din timpuri imemorabile. Este un vin sec, care are o culoare rosie stralucitoare de coacaze si o aroma de strugure bine copt. In timpul procedurilor prin care trece strugurele cules pana se transforma in vin, se conserva foarte bine aroma strugurelui. Gustul placut, cu o vivacitate placuta, face ca vinul de Babeasca neagra sa poata fi in aceeasi masura un companion al meselor zilnice si al ocaziilor speciale. Feteasca alba este un vin tipic pentru podgoria Nicoresti, fiind recunoscut mai ales pentru senzatia de catifelare, persistenta dupa inghitire. Feteasca neagra are o culoare rosu-granat, intensa. Vinificat printr-o maceratie de lunga durata capata o culoare intensa. Merlot este un vin de culoare rosie originar din Franta, dar pe care conditiile din Nicoresti il avantajeaza foarte bine.
Administratia publica locala sprijina orice investitor
Ionel Boghiu primar comuna NicorestiPrimul Ionel Boghiu este deschis fata de orice investitor care isi doreste sa deschida o mica afacere in localitatea pe care o conduce. De altfel, prin activitatea sa sustine dezvoltarea societatilor comerciale. Pana la sfarsitul acestui an intentioneaza sa finalizeze si alimentarea cu apa in satul Dobrinesti. “In continuare ne pregatim sa depunem un proiect pentru canalizare si alimentare cu apa in satul Ionasesti. Incercam sa obtinem finantare prin Ministerul Mediului”, a mentionat primarul comunei Nicoresti, Ionel Boghiu.
Numeroase facilitati oferite investitorilor
Reprezentantii administratiei publice locale sunt constienti de faptul ca pentru dezvoltarea zonei este nevoie si de atragerea investitorilor. Astfel, pe langa distanta mica pana la municipiul Galati, dar si pana la municipiul Tecuci, primaria va pune la dispozitie investitorilor si alte investitii. Celor care ajung in zona le recomandam sa treaca pe la crama lui Constantin Dica, unde vor putea degusta cele mai rafinate vinuri.
Autor: Mioara Olteanu – Ghidul localitatilor Moldave