Web
Analytics
TECUCI

Sf. Dionisie Străromânul, prăznuit de tecuceni


  Astăzi pe lângă începerea anului bisericesc, care spre deosebire de cel civil debutează la data de 1 septembrie, creştinii ortodocşi din Tecuci, au serbat cel de-al doilea hram al Bisericii “Înălţarea Domnului”, dat de Arhiepiscopul locului, la slujba de sfinţire din 31 octombrie 2010. “Din grija ÎPS Arhiepiscop Casian Crăciun al Dunării de Jos s-a dat al doilea hram  bisericii noastre în cinstea Sfântului Dionisie Exiguul (străromân de neam), părintele erei creştine. Astăzi în comuniune de rugăciune împreună cu părintele protoiereu Gheorghe Joghiu şi împreună cu un sobor de preoţi s-a oficiat Sfânta Liturghie. La urmă s-a ţinut cuvânt de învăţătură, după care s-au împărţit daruri către credincioşi, care au fost binecuvântate şi stropite cu apă sfinţită”, ne-a precizat părintele Nicolae Forda, parohul bisericii. Sfântul Dionisie Exiguul sau cel Smerit, prăznuit la 1 septembrie, s-a născut în secolul V în Scythia Minor (Dobrogea de astăzi). De tânăr a intrat în viaţa monahală şi pe lângă împodobirea sufetului său cu alese virtuţi a fost recunoscut pentru calităţile de erudit. A călătorit pentru un timp în Orient dar cea mai mare parte a vieţii a petrecut-o la Roma, fiind chemat spre sfârşitul anului 496 de Papa Ghelasie pentru a traduce din greacă în latină, cărţile Sfinţilor Părinţi, canoanele Bisericii (schisma între Biserica Ortodoxă şi cea Catolică s-a produs în 1054). Numărarea anilor de la Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos se face datorită activităţii depuse în acest sens de Sf. Dionisie Străromânul, prăznuit joi cu multă evlavie de credincioşii tecuceni. “Nădăjduim, ca virtute umană, că putem să facem mai mult pentru alţi ani pentru a pregăti şi noi pentru generaţiile viitoare, aşa cum a pregătit şi Sf. Dionisie cel Smerit, o sfântă biserică în care să-şi găsească alinarea, bucuriile sufleteşti pentru că sunt destule lucruri care li se întâmplă, nevoile lor, lipsurile lor, pe care să şi le împlinească şi să le completeze aici în biserică unde vin ca să facă ascultare, la întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos şi cu Maica Domnului în rugăciune”, a completat părintele Forda.


One comment

  1. Dacă mi se permite aş mai completa că Sfântul Dionisie Exiguul a fost canonizat în Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8-9 iulie 2008.
    Întîi septembrie, sau Începutul Indictului (indiction-de la romani- care înseamnă poruncă, arătare) se spune în Vechiul Testament că este ziua în care s-a început creaţia lumii. În această zi şi-ar fi început Mântuitorul propovăduirea Evangheliei Sale pe cînd avea numai 12 ani, în Sinagoga din Nazaret.
    Tot la această dată este pomenit Sf. Simion Stâlpnicul, privit de popor ca o axă ce reuneşte pământul şi cerul, fiind ziua când se pot face previziuni meteorologice.

Comments are closed.