Web
Analytics
TECUCI

Update: SC Piata, zone verzi SA Tecuci


Piata centrala Tecuci 2010In ultima perioada de timp ne-am propus sa prezentam toate serviciile aflate in subordinea Consiliului Local, a unitatilor de invatamant, precum si a altor unitati teritorial administrative, care prezinta interes pentru tecuceni, indiferent de culoarea politica a celor de la conducere. Cum Serviciul Piata reprezenta un punct “fierbinte” pentru multi cetateni, a circulat zvonul ca aceasta ar fi privatizata si ar fi intrat pe “mana” unor politicieni. Pentru a elucida cazul am luat legatura cu directorul noii societati S.C. Piata, zone verzi S.A., Maricel Cazacu, care ne-a oferit amanunte privitor la organizarea societatii, domenii de activitate si obiective pentru viitorul apropiat.  S.C. Piata, zone verzi S.A., a carui unic actionar este Consiliul Local al municipiului Tecuci are mai multe domenii de activitate, impartite pe servicii:
I  -Piete-Piata centrala-piata de produse agro-alimentare:
-piata de produse industriale ;
-Piata Progresul (Autogara) ;
-Piata Zona Industriala ;
II -Cimitir ;
III-Obor ;
IV-Baie comunala ;
V -Parc Zoo ;
VI-Parcari ;

Minihotel piata TecuciServiciul Piete
La nivelul pietei centrale sa realizat unirea piatei cu noua cladire, care se afla in stadiul de finalizare. Timpul fiind neprielnic pentru lucrarile in aer liber se executa lucrari interioare. In acest sens Maricel Cazacu, directorul S.C. Piete, zone verzi S.A. ne-a informat: “Au fost finalizate lucrarile la fatada, iar acum se afla in desfasurare lucrarea privind partea electrica. Pe perioada de iarna se va efectua incalzirea centrala pentru integul obiectiv, interioarele si grupurile sociale pentru cetateni. Acestea din urma vor fi la standarde inalate si implicit si cu taxa. Fiind o societate comerciala trebuie sa avem rentabilitate macar pe consumabile.”
Minihotelul, format din 10 camere cu baie individuala va fi realizat la standarde inalte de calitate, iar tariful inchirierii camerelor va fi stabilit de catre Consiliul Local, acesta urmand a fi aliniat la pretul pietei pe domeniul de activitate.

Piata de fructePiata de comercializare a produselor agro-industriale
Numarul total al meselor inchiriate de catre comercianti este de 200, insa pot exista perioade cand numarul meselor se poate suplimenta in functie de solicitari.
“De un an de zile facem eforturi pentru a aduce in stare de corectitudine si normalitate situatia in care toate mesele sa stea sub contract. Doar 10% din numarul total de mese este pentru ocazionale, persoane care doresc o masa pentru o zi. In ceea ce priveste noile tarife, se va veni cu un proiect de hotarare cu privire la stabilirea tarifelor pe 2011, preturile vor fi astfel reactualizate, insa nu vor fi mult diferite fata de cele actuale” ne-a mai spus Maricel Cazacu.

Piata produse industrialePiata de comercializare a produselor industriale
Este cunoscut faptul ca “piata industriala”, cum este denumita de localnici, este o locatie, desi relativ noua, nu foarte bine realizata. Pe timp ploios apa ce se scurge de pe acoperis, prin diverse nise creeaza grave neplceri comerciantilor, iar pe perioada verii caldura sufocanta aduce la disperare atat comerciantii, cat si cumparatorii. Despre modul de rezolvare a nenumaratelor probleme, Maricel Cazacu ne spune: ” Piata industriala va fi prioritatea numarul unu in 2011, aici fiind probleme cunoscute, invocate de catre comercianti, pertinente, legate de apa care se prelinge prin acoperisul de tabla, uluce, prelata. Din primavara vom repara acoperisul la spatiile comerciale de pe gangul pescariei si vor repara si planseul gangului, deoarece se produc infiltratii in aceasta zona. Situatia este cunoscuta, insa noi nu putem face decat sa reabilitam in masura in care este posibil. Un lucru este cert pietarii raman tributarii unei piete nu foarte bine facute.

Piata Progresul TecuciPiata Zona Industriala si Piata Progresul
In cele doua piete activitatea este minima, singurul profit major fiind chiria de pe terenul pe care se afla spatii comerciale. Pe Piata Progresul exista un proiect privind reabilitarea, insa se pare ca desi acest proiect exista, nu este foarte bine primit, inclinandu-se catre o alta investitie, in Piata Zona Industriala, acest sector fiind de viitor.
“Exista un proiect realizat pe Piata Progresul, insa am convingerea ca ar fi mai rentabil sa modernizam Piata Zona Industriala densitatea populatiei fiind mult mai mare si mult mai tanara. In acest context vom interveni pentru a demola spatiile comerciale neutilizate si deteriorare din Zona Industriala, locul lor urmand a fi luat de alte obiective.” ne-a mai spus Maricel Cazacu.

Cimitir TecuciCimitirul municipal
Se desfasoara pe o suprafata de 11 ha, are un inventar de 30.000 de morminte unde se odihnesc nu mai putin de 120.000 oameni, iar prima inhumare a fost facuta in anul 1846, conform pietrei funerare descoperite. In anul 2007 a fost demarata actiunea de invenariere a locurilor de veci, astfel inca locurile in paragina, neangrijite si fara un semn de identificare sa fie reinregistrate si date spre concesiune. Conform documentelor in anul 2007 au fost descoperite ca parasite 470 de locuri de veci, iar doi ani mai tarziu, in 2009, a avut loc o noua reinventariere, ocazie cu care au fost scoase la reconcesionare nu mai putin de 500 locuri.
In anul 2010 la nivelul cimitirului municipal au fost executate doua alei betonate, una dintre acestea fiind deosebit de ceruta de catre cetatenii cartierului Satul Nou. Amanunte in acest sens ne-au fost oferite de catre Gabriel Gavrila, sef serviciu, care ne-a informat: “Activitatea in cimitir este una continua  si are in vedere realizarea de monumente funerare, consructiim dar si activitati de intretinere, curatenie, reamenajari. Pe langa curatenia locatiei, care se face periodic, am avut lucrari la iluminat, astfel incat acesta sa cupărinda cea mai mare parte a cimitirului, reparatii gard imprejmuitor, dar si realizarea de alei betonate. In luna octombrie au fost facute doua alei secundare, betonate, de dimensiuni: 135m/2,60m si 157m/2,60m. Ultima dintre alei merge prin spatele bisericii catre poarta secundara ce da in Satul Nou, poarta ce a fost  redeschisa la solicitarea cetatenilor”
Printre obiectivele propuse pentru viitorul apropiat se pot enumera iluminatul piatonal al cailor de acces, alei in sistem betonat printre morminte, pavaj alei principale ce vor duce catre monumentul eroilor, continuarea lucrarilor la reteaua de iluminat astfel incat sa se acopere chiar si partea din spate a cimitirului, inchiderea cu gard in parte a S-V, creearea unei alte intrari, separat de cea existenta, pentru a usura accesul tecucenilor catre morminte, realizarea de bancute pentru odihna, dar si de porti noi, pentru a se schimba fata cimitirului.
“In functie de buget ne dorim sa atingem cat mai multe obiective, iar unul dintre acestea este supravegherea video. Aceasta investitie se justifica la justa valoare avand in vedere ca  controlul activitatii in cimitir, previne infractionalitatea juvenila, spargerea de masini.” a continuat Maricel Cazacu, directorul Pietei.

Oborul TecuciObor
“Este gresita ideea ca noi nu ne dorim largirea ariei de activitate, pot spune ca sa dat din nou drumul la comercializarea de porci, lucru care nu a mai avut loc in ultimii ani. Trebuie sa precizez foarte clar ca schimbarea serviciilor implica intrega procedura de autorizare si legalitatea activitatilor in acest perimetru. De la 1 ianuarie 2011 va avea loc reactualizarea tarifelor, iar in paralel vom interveni pentru realizarea de toalete moderne, instalarea de aparatura cu supraveghere video, constructia unei gropi de spalare, iar mai nou vom initia o noua activitate, de comercializare a autoturismelor tip Second Hend. Aceasta activitate se va desfasura initial in mod gratuit, urmand ca in functie de modul de desfasurare sa se ia o hotarare privind sistemul de taxe.” ne-a mai spus Maricel Cazacu

Baia comunala
Aceasta activitate a fost si se pare ca ramane una nerentabila, in conditiile in care se desfasoara intr-un spatiu ce nu ofera foarte multe conditii, dar mai ales un spatiu ce nu poate fi modernizat, conform legislatiei, avand in vedere ca acesta este inchiriat si nu o locatie ce apartine serviciului ce desfasoara activitatea.
“Nu este legal sa facem investitii pe un spatiu inchiriat, iar acesta este unul dintre motivele pentru care activitatea nu este rentabila. Pe langa faptul ca sistemul de aburi este invechit, locatia este intr-o stare nu tocmai potrivita, se practica si preturi sociale, gratuitate pentru veterani, reduceri pentru pensionari. Consiliul de administratie si apoi Consiliul Local vor lua o decizie in ceea ce priveste soarta baii comunale. Solutia imediata ar fi aceea de a se gasi o noua locatie unde sa facem un centru spa cu minimum de servicii-sauna uscata, sauna umeda si dusuri. Se are in vedere realizarea unei bai comunale la standard ridicat, atat din punct de vedere al functionarii, cat si al serviciilor oferite, dar si cu o plata conform serviciilor” a continuat Maricel Cazacu

Parcul Zoo
A ramas sub aceasta denumire insa activitatea in sine este cu totul diferita. Dupa desfiintarea Parcului Zoo a avut loc dezmembrarea suprafetei de teren initiala, in patrimoniul Piatei ramanand doar 4 ha de teren, ce urmeaza a fi remenjate, restul terenului capatand o alta destinatie, pentru o alta investitie.
“A avut loc intabularea terenului ramas, iar in momentul de fata suntem la faza de discutii cu o firma specializata in peisagistica, iar la data finalizarii proiectului, se va prezenta Consiliului Local, cu tot cu caietul de sarcini, in vederea demararii investitiei” a precizat Maricel Cazacu
Nu este o noutate faptul ca zona fostului Parc Zoo va capata destinatia de  miniparc de distracii pentru copiii, cu loc de joaca ape categorii de varste, pista de role, pista de biciclete, snowboard, dar si locuri de recreere pentru parinti si bunici. La ora actuala se afla in lucru proictul viitorului parc de distractii pentru copii, urmand ca la finalizarea acestuia sa se afle si valoarea investitiem ce urmeaza a fi suportata de catre S.C. Piata, zone verzi S.A.

Parcare PiataParcari
Sectorul Parcari isi desfasoara activitatea cu un numar de 8 angajati, taxatori, si se pare ca in ultimul timp aceasta activitate a inceput sa devina si rentabila. In acest sens Maricel Cazacu ne spune: “Activitatea societatii fiind una economica, criza se face simtita, insa incercam cu stoicism de a avea o activitate rentabila, la ora actuala activitatea fiind inca una normala. In decembrie vom prezenta proiectul de hotarare privind regulamentul parcarilor, cu tarife ocazinale si abonamente. Vom avea mai multe categorii de taxe pe parcari, diferentiate in  functie de mai multe criterii. In acest mod speram ca rentabilitatea activitatii sa fie una crescuta, si in egala masura sa protejam si angajatii pe sector, care dupa cum se stie, au parte de o atitudine jignitoare din partea conducatorilor auto, de injurii si jigniri”.
Taxele pe parcare vor fi diferentiate incepand cu noul an astfel:
Taxare -ocazional (la ora )
–  permise-gratuite  – pentru autoturismele institutiilor de stat si locale
–        pentru persoanele cu dezabilitati
–        pentru agentii economici chiriasi ai piatelor, permisele preferentiale
–   permise – pentru riverani si agentii economici care nu sunt chiriasi ai pietelor.
–       universale de parcare-pentru orice loc de parcare, la orice ora
–       trimestriale.

I.G. – colaborator tecuci.eu


One comment

  1. Este bine sa se reabiliteze ambele piete.Piata de la Autogara este jalnica chiar daca este mica .Arata ca la ,,tigani”cu chioscul ala din fata care parapeteaza tarabele unde stau toti betivii din zona Autogarii si reconfigurarea tuturor magazinelor din jurul pietei.La piata din Zona industriala este cam aceeasi poveste nu este destul de aprovizionata ,chioscurile au forme de dughiene.Despre Piata industriala si aici sunt multe de spus;iluminatul este destul de slab din cauza iluminatoarelor care sunt obturate de prelate,panze etc.este curent foarte mare pe timp de iarna,se scurg zoi de pe acoperis(fie din condens iarna si din infiltratii uluce si tabla ruginita).Probleme mai sunt cu ventilatia vara atunci cand se incinge tabla de pe acoperis aerul devine sufocabil.Bazinul ocupa loc prea mult si blocheaza caile de acces dinspre N spre Sudul pietei pe ambele parti atunci cand se aglomereaza.Va rugam sa verificati si sa intrebati comerciantii din jurul bazinului.

Comments are closed.