Web
Analytics
TECUCI

Sarbatoarea satului Liesti


Biserica Sf Parascheva - LiestiLiesti, joi 14 octombrie 2010. Zi de mare sarbatoare crestineasca pentru liesteni, dimpreuna cu toti romanii. Una din bisericile comunei, care are peste 10.000 de locuitori, poarta numele Prea Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Pregatiri pentru un praznic pe masura.
Moastele Cuvioasei Parascheva, aflatoare la Mitropolia din Iasi sunt aducatoare de speranta si binefacatoare pentru cei suferinzi si in nevoie. Au fost aduse la Iasi la data de 14 octombrie 1641, cand “Sultanul Murad Al IV-lea a dat voie Domnului Moldovei, Vasile (Lupu, n.n.) sa stramute sfintele moaste din biserica patriarhiceasca a Constantinopoliei… si a cheltuit 30 de pungi la Poarta otomana ca sa ia voie pentru stramutarea moastelor”.
Dis de dimineata “ostenitori” amenajau bancile si mesele din curtea bisericii cu hramul Sfintei Parascheva iar presbitera Maria Croitoru, ajutata de gospodine harnice din sat trebaluiau la ultimele pregatiri culinare.Preotii Constantin Gabor si Ion Croitoru, slujitorii ai Domnului sunt si buni gospodari si mari patrioti. Au pregatit, pe langa slujba cuvenita si ansamblul folcloric “Cununita satului” pentru slujba si spectacol.
Muzeu etnografic amenajat chiar in incinta sfantului lacas, la intrare si la etajele 1 si 2 sunt o dovada vie a preocuparilor pe care p.c. preoti le au pentru pastrarea traditiei nationale si a iubirii de oameni.
Piese de uz gospodaresc din vremuri mai demult, precum razboi de tesut si unelte de gospodarie, alaturi de valoroase Cununita satului Liestivase de lut si monezi descoperite in vatra satului, dau maretie acestei valoroase colectii.
Aici am vazut icoane datand din Primul Razboi Mondial, ramasa de la ostasii rusi si o cruce din metal, care avea la baza o semiluna, cruce ce s-a aflat pe clopotnita vechii biserici “din vale”, care ar data de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, dovada a existentei localitatii si a locuitorilor pe aceste meleaguri inainte de anul atestarii documentare a localitatii, 1448.
Desfasurata dupa toate canoanele ortodoxiei, slujba a cuprins si un element nou, cu care localnicii s-au obisnuit deja: prezenta unor rapsozi sau ansambluri folclorice. De asta data, au fost prezenti membrii ansamblului “Cununita satului” format din elevii comunei, indrumati artistic de Mioara Dibu – coregrafie, si Gheorghe Ignat – muzica, care imbracati in minunatele costume nationale specifice zonei au interpretat cantece liturgice dar si patriotice, precum “Lacrima limbii romane” de Grigore Vieru si “Stefan cel Mare si Sfant”.
O ingemanare cum nu se poate mai potrivita, Domnul si Sfantul Stefan Cel Mare, aparator al credintei si gliei stramosesti dimpreuna cu fratele nostru basarabean Grigore Vieru, amandoi vajnici luptatori pentru unitatea neamului romanesc si a limbii romane.
La praznic au participat si primarul Iulian Bot, alaturi de viceprimar si secretarul comunei, directorul caminului cultural Susanu I, cadre didactice ale scolii din comuna, toti aducandu-si aportul la desfasurarea evenimentului.
Celor  in jur de 500 de meseni li s-au oferit “bucate pe saturate”, udate cu o tuica si vin, aratandu-ne inca odata bunatatea necesara si truda desfasurata de gospodine in pregatirea acestora.

In timpul servirii mesei, elevii ansamblului “Cununita satului” care este laureat al festivalului NHramul bisericiiational de Folclor “Dobroge, mandra gradina”, Eforie Sud 2010, au delectat satenii cu cantece populare – solo si grup, si au incins sarbe si hore originale, precum “Brauletul” si “Sarampoiul”.
Pe cat de liniste si smerite au fost fetele oamenilor in timpul slujei, pe atat de pline de veselie si bunatate au fost dupa aceea, cand se salutau, imbratisau sau sarutau mainile celor batrani.
A fost un prilej de voie buna si smerenie, de mai buna cunoastere si apropiere sufleteasca.
Domnul Costica Dibu, aranjorul muzical cu partea tehnica, fost viceprimar al comunei 8 ani, azi in varsta de 64 ani, a propus ca ziua aceasta sa fie declarata Ziua Comunei Liesti, care a fost indelung aprobata de multime, oficialitatile urmand a pune in discutiea Consiliului Local propunerea, care, dupa aprecierea acestora, are toate sansele sa fie aprobata.

Scris de Octavian Cerchez – colaborator tecuci.eu