Web
Analytics
TECUCI

O pagina de istorie Vie


Neculai Staicu-BuciumeniDuminca 17 Octombrie 2010 la Casa Memoriala “Hortensia Papadat Bengescu” din comuna Ivesti a avut loc lansarea celui de-al doilea volum din monografia comunei Ivesti, intitulata “File de cronica – Ivesti”.
Autorii: generalul in retragere Neculai Staicu-Buciumeni si mai tanarul sau confrate, profesorul Gheorghe Fratila, fiu al satului.
Tot cu acest prilej a fost lansata si placheta biografica a unui fiu al comunei Ivesti, profesoara Georgeta Boureanu, care locuieste la Londra, lucrare scrisa pe baza corespondentei purtate de N. Staicu cu nonagenara profesoara.  Au fost prezenti dascali, de ieri si de azi ai scolii, fii ai satului, preoti din comunele Ivesti si Liesti, scriitorul Andrei Neagu, redactor sef al revistei vrancene “Oglinda litarara”, Sandel Smamate, Mihai Ganea s.a.
Despre lucrarile distinsului istoric si cercetator a vorbit Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie din Galati care a evidentiat valoarea istorica a acestor “File de cronica” care reprezinta o pagina vie din istoria noastra consemand fapte si oameni ce au “lasat urme” prin trecerea lor prin Ivesti, la care se adauga si marturia scriitorilor care declara ca “scrie lucruri pe care le socoate deosebite pentru tara sa”.Lucrarea a aparut si-l are coautor pe profesorul Gheorghe Fratila, depozitarul unei ample documentatii despre Ivesti si oameni ai satului cu care a contribuit la amenajarea unui adevarat muzeu memorial la Ivesti, dedicat mai multor personalitati ale comunei.
Scriitorul Stelian Vicol, Presedinte al Societatii Scriitorilor galateni “C Negri” si redactor sef al revistei “Porto Franco” a consemnat longevitatea scriitoriceasca a nonagenarului general, nu doar cea biologica, o minte limpede si un om plin de intelepciune.
Fiu de taran devenit ofiter al armatei romane care a strabatut Europa de la Est la Vest in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, N. Staicu-Buciumeni da o adevarata lectie de viata si de istorie, model de angajare civica.
Citindu-i volumele, romane ori cronici, gandurile il duc pe cititor la locul nasterii si al copilariei sale, la parinti si bunici, la preoti si invatatorii care i-au indrumat primii pasi in viata.
Scriitorul Andrei Neagu a subliniat respectul deosebit pe care autorul il acorda simbolurilor, notiunile de patrie, natiune, armata si credinta iar multitudinea scrierilor si varietatea lor situandu-l pe autor in randul personalitatilor de seama ale culturii romane, nu doar ale tinutului.
Au vorbit si au apreciat valoarea documentara si istorica a lucrarii fii ai satului, intre care fostul profesor, octogenarul Antohe Chirvasuta si inginerul I. Sandulescu dar si localnicul Gheorghe Fratita a carui contributie majora a fost remarcata si de antevorbitori.
Vizibil emotionat, batranul general a multumit tuturor celor prezenti pentru sprijinul acordat in elaborarea lucrarii, preoti, dascali si fii ai satului care i-au furnizat documente si informatii, precum si administratiei comunei, viitorii cercetatori avand datoria sa complementeze si sa imbogateasca monogratia comunei cu noi fapte si documente.
Avand in vedere apropierea datei de nastere a lui Neculai Staicu-Buciumeni – 14 Noiembrie 1920, la propunerea lui N. Staicu, s-a cantat “Multi Ani Traiasca”.
Pentru devotamentul  sau in intocmirea monografiei Ivestilor, propunem Consiliului Local de a analiza posibilitatea de a-l onora pe autor, alaturi de prof. Gheorghe Fratita, cu titlul de Cetatean de Onoare al Comunei.

Scris de Octavian Cerchez – colaborator tecuci.eu