Web
Analytics
TECUCI

Oportunitatea de a studia în ţările U.E.


  În cadrul Colegiului Naţional „Spiru Haret” s-a derulat o acţiune de informare în rândul elevilor de clasa a XI-a şi a XII-a cu privire la posibilitatea continuării studiilor la o facultate din spaţiul Uniunii Europene. Acţiunea a fost deschisă joi, în jurul orei 10.30, de doi reprezentanţi ai Centrului Europe Direct Galaţi, unul din cele 44 naţionale (500 la nivel european) care oferă servicii gratuite de informare, documentare şi asistenţă în ceea ce priveşte activitatea U.E. Reprezentanţii centrului finanţat cu sprijinul Comisiei Europene şi găzduit de Consiliul Judeţean Galaţi, Camelia Epure şi Roxana Costin, i-au pus în temă pe liceeni cu drepturile la liberă circulaţie şi cele civice care decurg din calitatea de cetăţean european, prezentându-le mai apoi câteva din criteriile de admitere la facultate. Pentru viitorii studenţi este important să cunoască limba în care se va preda, să aibă abilităţi de operare PC şi să poată dovedi implicarea lor în societate în timpul ciclului liceal (de exemplu prin participarea la activităţi de voluntariat). Facultăţile din spaţiul comunitar sunt interesate de persoane dinamice, cu iniţiativă, care au îmbinat orele de studiu cu efectuarea diferitor acţiuni într-un cadru organizat. Modalităţile de admitere la aceste facultăţi sunt diverse: pe bază de dosar, CV-uri (Europass), testări, referate. Studenţii din ţările europene beneficiază de o suită de avantaje printre care şi achitarea unor taxe de studiu reduse. Mai mult, în Danemarca sau în alte state învăţământul este gratuit. O serie de absolvenţi ai colegiului au făcut pasul de pleca la studii în străinătate. Celor care aspiră la acest lucru sau se vor hotărî pe parcurs, Camelia Epure le-a pus la dispoziţie broşuri, pliante şi le-a sugerat să acceseze următoarele surse de informare, cu date oficiale şi actualizate: ec.europa.eu (site al Comisiei Europene), www.europedirect.ro (pentru drepturile şi oportunităţile cetăţenilor europeni), eures.europa.eu (bază de date cu locurile de muncă disponibile în spaţiul european), eurodesk.ro (pentru burse, internship-uri, concursuri) ş.a. Manifestarea desfăşurată în sala multimedia a colegiului s-a încheiat în jurul orei 11.30. Printre participanţi s-au aflat şi cadrele didactice: Doina Nicolau, Roxana Săvulescu, Gabriela Pamfile, Mihaela Munteanu.

Centrul Europe Direct Galaţi (program: luni – joi între 10 şi 16; vineri 8 – 14) are următoarele date de contact: str. Eroilor nr. 7, tel/fax 0236 410 530, cie_galaţi@yahoo.com.


One comment

  1. Daca au posibilitatea sa o faca, tinerii ar trebui sa plece la studii in strainatate, fara sa priveasca inapoi. Ceea ce li se ofera acolo, incepand cu facilitatile din camine, continuand cu serviciile extrascolare si terminand cu bazele de cercetare, nu se compara cu ceea ce este, pe moment, in Romania. Dupa terminarea cursurilor, probabil ca se iveste, pentru multi dintre absolventi, si dorinta de a ramane, definitiv, in tara de adoptie. Dar asta-i deja alta poveste…

Comments are closed.