Web
Analytics
TECUCI

Octogenara bibliotecă tecuceană în sărbătoare


  Autorităţi locale, oameni de cultură, bibliotecari din întreg judeţul, au participat joi la un amplu program închinat împlinirii a 80 de ani de existenţă a Bibliotecii Municipale “Ştefan Petică”. Istoria instituţiei începe la 12 septembrie 1931 (au mai existat anterior tentative de fondare), când în sala de recepţie a Primăriei, profesorii de liceu decideau, în baza unui ordin al Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, înfiinţarea unei biblioteci comunale în scopul “luminării populaţiunei nevoiaşe, care n-are putinţă materială să-şi cumpere cărţi, reviste etc. pentru citit”. Cele 8 decenii de lectură publică ce s-au scurs, au fost serbate joi printr-un cumul de manifestări.

Expoziţie de fotografie –  Programul a debutat cu vernisajul celei de-a doua expoziţii personale a artistului fotograf Mihail Cristian Rachieru intitulată “Nestemate din adâncuri”. Varietăţile de minerale expuse în fotografii aparţin colecţiei particulare a lui Vasile Dănăilă Pazvante. În cadrul manifestării s-a dat citire şi cuvântului transmis de directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Burluc, şi de muzeograful Cornelia Şuster, secţia mineralogie, care au colaborat anterior cu posesorul colecţiei. “De fiecare dată când se deschide o expoziţie (“Nestemate din adâncuri”) înseamnă că actul cultural se mai îmbogăţeşte cu un artist care va bucura cu realizările sale în viitor pe toţi cei care îndrăgesc actul cultural la Tecuci, la Galaţi sau în România…”.

Alocuţiuni, lansarea Ghidului Bibliotecii, decernarea diplomelor aniversare

Centrul de greutate al manifestărilor s-a mutat apoi de la Galeria “Helios” la Sala ”H. P. Bengescu” unde directorul bibliotecii, Manuela Cepraga, a vorbit despre ceea ce ar trebui să fie biblioteca secolului XXI, biblioteca – factor civilizator, formator, educativ, principal furnizor de informaţii şi lectură. Cuvântul i-a revenit apoi edilului Eduard Finkelştain. “Mă bucur că sunt din nou alături la ceas aniversar. 80 de ani de istorie, 80 de ani de misiune publică pentru biblioteca tecuceană înseamnă mult şi evident toţi cei care au trudit pe parcursul acestor ani în acest lăcaş de cultură merită tot respectul nostru…”, a spus primarul precizând totodată că şi aici se simte nevoia unui program european de punere în valoare a caracteristicilor arhitectonice. Ulterior şeful de secţie de la Biblioteca Judeţeană ”V. A. Urechia”, Spiridon Dafinoiu, a făcut o paralelă între biblioteca tradiţională şi cea din zilele noastre: “Astăzi biblioteca este modernă încă de când o priveşti. Este o bibliotecă extrem de frumoasă. Puţine biblioteci se pot lăuda cu o asemenea clădire, cu un asemenea spaţiu. Observi modernismul de la intrare. E automatizată, absolut toată aparatura modernă se află în bibliotecă şi de drag vii să munceşti şi să faci servicii către comunitate”. După alocuţiuni s-au acordat diplome tuturor partenerilor, instituţiilor, inclusiv celor din zona Media. Fostului director al bibliotecii, prof. Ştefan Andronache, i-au fost adresate calde mulţumiri pentru că a format multe din actualele bibliotecare. În continuare a fost lansat Ghidul Bibliotecii iar voluntarii care au lucrat în bibliotecă pe timp de vară şi-au prezentat materialele realizate.

Lansare de carte şi închidere festivă

Spre final au fost lansate două cărţi ce vizează problema terorismului, scrise de Ciprian George Gîrleanu (doctorand în securitate naţională), de la Biroul de Investigare a Fraudelor (fosta Poliţie Economică) din Tecuci. Invitat a fost şi cms. Florin Balcan, Şeful Poliţiei Municipale. După lansare, colectivul bibliotecii şi o parte din invitaţi au mers să depună o coroană de flori la bustul patronului spiritual, Ştefan Petică, unde au fost recitate şi câteva versuri din creaţia poetului.

Doua scurte videoclipuri se pot descarca de  AICI si AICI.