Web
Analytics
TECUCI

Nu se mai plătesc comisioane


carti de muncaAngajatorii vor trebui să plătească, până pe 25 ianuarie, pentru ultima oară, comisionul aferent păstrării şi verificării cărţilor de muncă, de luna aceasta respectivele documente urmând a fi înlocuite cu Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor. Tot până la data de 25 ianuarie 2011, patronii vor trebui să depună la inspectoratele de muncă şi dovezile de calcul ale drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2010, în afară de comisionul datorat statului.
În plus, din luna februarie, pentru luna ianuarie 2011, angajatorii nu vor mai fi obligaţi să achite cele două comisioane datorate inspectoratelor de muncă. Primul, de 0,75% din fondul lunar de salarii era datorat de angajatorii cărora inspectoratele teritoriale de muncă le păstrează şi le completează carnetele de muncă ale salariaţilor lor.
Cei care se angajează pentru prima dată în acest an nu vor mai avea un document oficial, personal, prin care să demonstreze vechimea pe care o vor acumula în muncă. Specialiştii îi sfătuiesc pe angajaţi să-şi păstreze cu mai multă atenţie contractele individuale de muncă pe care le încheie cu angajatorii, pe care ar trebui să le semneze după ce acestea au fost semnate şi ştampilate şi de oficialii de la inspectoratele teritoriale de muncă.
Până la jumătatea anului, angajatorii şi inspectoratele teritoriale de muncă sunt obligate să le returneze angajaţilor cărţile de muncă, pe care aceştia trebuie să le păstreze pentru a putea dovedi vechimea în muncă atunci când vor ieşi la pensie, în cazul în care, din eroare, nu li s-au scanat cărţile de muncă.

Sursa:  adevarul.ro