Web
Analytics
TECUCI

Lansare de carte – Ionel Necula


Ionel Necula - Liesti, Satul dintre grinduri si cuhalmIeri, 29.nov.2010 in sala mare a Casei de Cultura din comuna Liesti, a avut loc lansarea cartii “Lieşti, Satul dintre grinduri şi cuhalm”, a carei autor este profesorul Ionel Necula. Acesta in cuvantul de prezentare a spus printre altele: ” Ceea ce va propun eu in aceasta carte nu este o monografie, se vorbeste doar de monografia generalului Dumitru Iancu Tabacaru, care este o monografie completa, foarte bine scrisa si care poate sa constituie un moment de referinta pentru oricine este interesat de viata culturala a Liestiului si al acestui topos liestean. Deci, nu este o monografie. Sunt niste articole, toate axate pe viata culturala liesteana si pe personalitatile culturale ridicate din acest perimetru spiritual, despre care eu am incercat sa dau seama. Cine mai stie de Cezar Cristea ? Este totusi un poet a catorva volume de poezii destul de importante. Nu s-a inscris intr-adevar in directia de evolutie a literaturii. Ba, dimpotriva a avut o pozitie care a intarziat si a ingreunat aprecierea si valorificarea lui literara. Dar ramane totusi un poet, este nepotul lui Mircea Eliade, mama lui era sora cu tatal lui Mircea Eliade. Nu este putin lucru ca o mare personalitate cum a fost Mircea Eliade sa se regaseasca in valmasagul acestei istorii liestene.

Si Liestiul a dat anumite personalitati culturale. Ca sa fim foarte exacti, dintre comunele judetului Galati, Liestiul este una dintre comunele care a dat si care intr-adevar “gesteaza” o viata culturala referentiala:  Sandel Stamate, Tudose Valentin, Stan Andrei si o serie intreaga de scriitori ridicata dintre generatiile mai noi.

Ionel Necula - Lansare carteUnul dintre capitolele acestei carti se intituleaza “Profiluri in lumina” si am incercat sa galvanizez cateva personalitati ridicate din acest perimetru spiritual, din arealul geografic al Liestiului. Acest capitol poate fi oricand imbunatatit, reluat si imbogatit, completat cu alte personalitati. Eu am dat seama despre ceea ce stiam si despre ceea ce mi-a fost mai apropiat.

Spuneam ca nu ne alegem singuri locul nasterii, asa cum nu ne alegem nici anul nasterii, sau timpul in care sa venim pe lume. Nimeni nu a fost intrebat daca vrea sa se nasca sau nu. Nimeni nu a fost intrebat daca vrea sa se nasca pe vremea lui Stefan cel Mare sau pe vremea lui Ceausescu. Nimeni nu a fost intrebat daca vrea sa se nasca in Romania sau intr-o alta tara mediteraneana. Nimeni nu a fost intebat daca vrea sa se nasca barbat sau femeie. Acestea tin de destinul nostru, care sunt mai presus de vointa si de intentia noastra.

Ionel Necula - Lansare carte la LiestiCartea aceasta este si o pledoarie si pentru continuarea cercetarilor de geografie culturala. A fost o vreme cand cercetarile acestea de geografie culturala pe spatii culturale distincte si exact delimitate, erau in mare gratie. Nici Barladul, nici Tecuciul nu ar fi insemnat mare lucru daca nu existau cartile de referinta scrise de G.G. Ursul , “Barladul cultural”, “Tecuciul literar” care sunt instrumente de lucru pentru oricine se apleaca asupra arealuri geografice. Vreme de 50 de ani, aceste cercetari vedem ca sun din ce in ce mai rare. Cartea mea este si o pledoarie pentru intensificarea acestui gen de cercetare. Daca noi nu ne valorificam traditiile, personalitatile, oamenii de spirit ridicati din acest perimetru spiritual nimeni nu o va face in locul nostru. Multi isi pun nadejde in istorie; istoria alege, istoria discerna, ori alege, ori nu alege. Ceea ce nu incape intr-o istorie mare, pentru ca nu valoarea noastra, valoarea celor ridicati din aceste perimetre distincte, nu se ridica la pretentiile raftului prim al unei istorii culturale, pentru noi, insa are alta semnificatie : noi trebuie sa ne aplecam cu o alta privire, cu un alt ochi asupra lor si sa incercam un proces de valorificare a intregii mosteniri culturale de care beneficiem, si nimeni in locul nostru nu va face acest lucru.”

Ion Necula este autor a mai multe volume de critic literara, este colaborator permanent si foarte bine cotat la revistele de specialitate de litaratura din Romania, incepand cu “Romania Litarara”, “Luceafarul”, “Contemporanul”. Acum la revista de cultura “Antares” a uniunii scriitorilor, este unul dintre cei mai apreciati critici, din aceasta parte de tara si unul din oamenii de cultura foarte apreciati de oamenii de condeii din Romania.

Ion Necula, desi este destul de tanar, este autorul unui important numar de carti. Domnia sa, s-a remarcat in primul rand ca un om care are organ critic, ceea ce este foarte rar intalnit in ziua de azi la oameni, adica sa aiba simtul critic de a gasi esentialul intr-o opera litarara pe care o citeste. Domnul Necula este unul din specialistii in Cioran, pe care ii are litaratura romana si nu numai. S-a aplecat si se apleaca in permanenta cu deosebit profesionalism asupra marilor critici care au fost si care sunt astazi in Romania, iar prezenta domniei sale aici, este de bun augur. Il felicitam pentru demersul de a scrie despre comuna Liesti, fiind comuna natala.

Mariana Enache – colega la Casa de Cultura cu Domnul Necula

La Casa de Cultura din Tecuci, domnul Necula s-a format ca scriitor, nu numai critic literar si nu numai Cioran. De curand, pe 19 noiembrie, am avut un simpozion “Alexandru Mironescu” la care domnul Necula a luat o pozitie favorabila acestui scriitor. Colaborarea dansului cu toate reviste literare din tara, este apreciata de Institutul de Filosofie din Bucuresti, de colegii lui de breasla. Noi, tecucenii, il sprijinim moral cat putem si suntem mandri ca suntem contemporani cu el si ne face onoare de cate ori este invitat in tara, pentru a prezenta personalitatile de pe aceste meleaguri.