Web
Analytics
TECUCI

Itinerariul gunoaielor din Tecuci


Teren langa blocul Turn din TecuciMunicipiul Tecuci se doreste de foarte multi ani, mai exact din 2004, de cand a fost ,,inscaunat” actualul primar, un oras verde si curat. Ideea de verde, dar si de curatenie ramane relative daca facem o incursiune in imediata apropiere a centrului municipiului, unde putem constata ca cele doua mari dorinte sunt relative. Mormane de gunoaie zac nederanjate pe unicul bulevard al orasului, cei drept in portiunea dintre semafoare si Gara de Sud. Aceeasi indiferenta se poate intalni chiar in imediata santierului viitoarei gradinite aflate in constructie, unde o remorca metalica, proptita de cativa bolovani ,,leneveste,, plina cu apa si deseuri menajere. Nu mai luam in discutie faptul ca stabilitatea insasi a remorcii este indoielnica reprezentand un real pericol de accidentare pentru trecatori.
Revenind la idea de ,,verde”, problema se pare ca a fost gresit inteleasa de catre angajatii administratiei publice locale tecucene caci acestia in loc sa amenajeze si sa intretina spatiile verzi , care arata intr-un anumit mod, acestia lasa balariile sa creasca la discretie, cei drept e verde , dar nu si estetic.

Centrala termica zona industriala Tecuci

Gunoi in zona industriala TecuciCentala termica dezafectata in zona industriala Tecuci

——————————————————————————————-

Tot la capitolul ,,balarii”, acestea pot fi admirate in intreaga lor splendoare de-a lungul Paraului Tecucel, atat in zona regularizata, cat si in de-a lungul albiei unde inca nu sa intervenit. Mai grav este la acest capitol ca desi au fost investite fonduri importante in amenajarea albiei paraului, neantretinerea poate crea grave problemem similare cu cele din toamna lui 2007.
Aceleasi gunoaie sunt nelipsite sip e portiunea dintre autogara, in zona pietei, si semaforul de la liceul agricol si chiar si mai departe, intre blocul turn si iarasi paraul Tecucel. Pe ultima portiune, locul viran, ce se afla chiar in apropierea locului de joaca isi mentine destinatia de ,,groapa de gunoi neautorizata”. Un alt focar de infectie este reprezentat de fosta centrala termica din Zona Industriala, aici desi locul de depozitare a deseurilor este chiar peste drum, foarte multi cetateni  ,,de buna credinta” prefera sa arunce tot ce au prin apartamente si prin curtile din imediata apropiere in imobilul devasta, care pe langa gunoi gazduieste si caini fara stapan, cokteilul perfect.
Acesta este Tecuciul 2010, verde si curat, doar suntem europeni.

Scris de I.G. tecuci.eu


3 comments

 1. Restanţierii gunoiului încep să plătească

  După o documentare pe la punctele gospodăreşti ale asociaţiilor de proprietari, discuţii cu administratorii şi cu reprezentanţii Primăriei şi ai Romprest-ului, ziarul nostru a publicat pe 2 august articolul „Tecuciul, sufocat de gunoaie”, sesizând faptul că unele asociaţii de proprietari, care-i reprezintă pe cetăţenii colocatari ai zonelor respective, înregistrează mari datorii către prestatorul de servicii de salubritate.

  Ca urmare a sesizării noastre, viceprimarul Cristian Basalic a dispus o nouă convocare a datornicilor şi a prestatorului de serviciu de salubritate SC Romprest.

  Numai „cu sula-n coaste”?

  După ridicarea containerelor de la punctele gospodăreşti, de teama unor amenzi usturătoare din partea organelor sanitare şi de mediu, care au luat act de situaţie şi i-au avertizat pe administratori, ca şi a presiunilor exercitate de către reprezentanţii Primăriei, administratorii asociaţilor de proprietari „s-au mişcat repede” şi au îmbunătăţit ritmul recuperării restanţelor.

  Iată ritmul încasărilor de la asociaţiile cu datorii mari:

  • Asociaţia de proprietari nr. 9 – încasat 11.918 lei din 16.988 lei, adică 70%;
  • Asociaţia de proprietari nr. 9A – încasat 9.280 lei din 15.468 lei, adică 60%;
  • Asociaţia de proprietari nr. 4 – încasat 7.350 lei din 13.578 lei, adică 54%;
  • Asociaţia de proprietari nr. 5A – încasat 5.015 lei din 13.592 lei, adică 37%;
  • Asociaţia de proprietari nr. 4A lei încasat 1.780 lei din 6.786 lei, adică 26%.

  Dar asociaţia cu cele mai mari debite, nr. 9 B din Zona industrială, care are cam jumătate din datoriile tuturor celorlalte asociaţii, a încasat doar 3.203 lei din 64.755 lei, cât datorează, adică 4,95 % iar asociaţia nr. 7 B Vile, 562 lei din 7.397 lei, adică 7,60%.

  Până la recuperarea sumelor restante, în ultima şedinţă, s-a hotărât ca ridicarea gunoiului menajer să se facă pe bază de comandă fermă şi plată operativă a serviciului prestat, evitându-se crearea unui disconfort pentru cetăţeni şi apariţia unor focare de infecţie.(O.Cerchez – Viata Libera 08.08.2010)

 2. De cinci ani de zile, salubrizarea oraşului Tecuci este asigurată de compania Romprest, care răspunde atât de curăţenia stradală, cât şi de colectarea deşeurilor de la gospodăriile populaţiei şi, atenţie, de la punctele gospodăreşti ale asociaţiilor de proprietari.

  Pentru asigurarea acestor servicii s-au încheiat contracte între cetăţeni, asociaţii de proprietari, societăţi comerciale şi prestatorul de servicii, care este Romprest, cu obligaţia achitării contravalorii acestora în funcţie de numărul de persoane existentă într-o gospodărie sau într-o asociaţie de proprietari.

  Din informaţiile pe care le avem, din cei peste 42.600 de locuitori cât numără Tecuciul, doar jumătate au încheiate astfel de contracte.

  Democraţie prost înţeleasă

  Înainte de 1989, dacă nu plăteam întreţinerea sau contravaloarea agentului termic furnizat la un preţ ce nu reflecta realitatea, tot beneficiam de acestea, fără nici o sancţiune.

  Dar astăzi, în plin proces de liberalizare a preţurilor şi de eficientizare a serviciilor furnizate, care în cea mai mare parte sunt oferite de firme private, trebuie să plătim prompt pentru serviciile prestate. Nu putem trăi civilizat cu gunoiul lângă ghenă, pradă muştelor, câinilor şi pisicilor, adevărate focare de infecţie şi de poluare a mediului.

  Aşa cum achităm factura la servicii de telefonie mobilă, televiziune prin cablu, iluminat sau gaze ar trebui să achităm şi valoarea serviciilor de salubritate.

  Şi totuşi…

  Deşi au contracte ferme încheiate cu Romprest, unele asociaţii de proprietari din municipiul Tecuci înregistrează mari restanţe la plată fapt care a determinat compania să sisteze colectarea acestor deşeuri.

  Aşa se face că în partea de sud a oraşului, aşa zisa Zonă Industrială, la intrarea dinspre Galaţi, de peste 20 de zile gunoiul este o sursă de miros pestilenţial, de infecţie şi poluare a mediului, un pericol pentru sănătatea populaţiei.

  Locuitorii din această zonă, ca şi cei de la fostele cămine de nefamilişti unde primăria mai are câteva locuinţe sociale, s-au trezit cu gunoiul aruncat în stradă sau pe la colţul blocurilor.

  Neglijenţă, nepăsare, ori nesimţire crasă?!

  Între asociaţiile de proprietari cu datorii către Romprest se află una din cele mai mari, nr. 9B, unde administrator este Monica Isabela Manole, care în perioada mai 2009 – mai 2010 înregistrează o datorie de 647,515 milioane lei vechi, adică jumătate din restanţa de un miliard şi 385 milioane a asociaţiilor. Alte câteva asociaţii restante: nr. 9, cu 169,823 milioane, nr. 9A – 154 milioane, nr. 5A cu 136 milioane, nr. 4 – peste 135 milioane, şi nr. 7 B vile cu 73 milioane.

  Dând dovada de înţelegere fără de posibilităţile de încasare, dar nemaiputând continua să presteze servicii fără plată, Romprest a sesizat Consiliul Local, Garda de Mediu şi Autoritatea de Sănătate Publică, invitându-i pe datornici să negocieze o reeşalonare a plăţii la care s-au conformat doar asociaţiile nr. 4 şi 4A, care au beneficiat de readucerea containerelor la punctele de colectare.

  Măsuri coercitive. Cu, sau fără efect?

  Pentru a-i determina pe datornici să plătească Romprest a procedat la ridicarea containerelor de la punctele de colectare a gunoiului menajer, aceste ghene fiind în prezent un real pericol pentru sănătatea oamenilor şi sursă permanentă de îmbolnăviri.

  Primăria, pentru a ajuta asociaţiile, i-a convocat pe datornici a atenţionat Romprest să ridice în câteva rânduri gunoiul menajer produs la punctele menţionate, precum cele de la zona industrială, la blocurile din zona Liceului Agricol, de lângă Grădiniţa nr. 17.

  Cei de la asociaţiile nr. 4 şi 4A au cărat cum au putut şi ei deşeurile, au dezinfectat cu var cloros ghenele, şi după încheierea reeşalonării plăţii cu Romprest, au beneficiat de „clemenţă”, returnându-li-se containerele.

  Cum se implică salariaţii Consiliului Local?

  În cadrul Primăriei există un serviciu de îndrumare a asociaţiilor de proprietari, cu doi salariaţi. Chiar dacă asociaţiile au personalitate juridică şi poartă răspunderea proprie asupra actelor lor, ne întrebăm şi noi, aşa cum s-au întrebat şi consilierii locali în şedinţa din 29 iulie care este rostul şi rolul acestora, dacă asociaţiile înregistrează astfel de deficienţe în activitate?

  În afara unor adrese, cu ce i-au îndrumat, cum i-au ajutat să nu ajungă în situaţia de a avea gunoiul sub nasul lor?

  În loc de epilog

  În discuţia pe care am purtat-o cu viceprimarul, Cristian Basalic, acesta s-a arătat convins de necesitatea luării unor măsuri severe de recuperare a debitelor, de sprijinire a asociaţiilor în astfel de cazuri.

  Primăria trebuie implicată direct, mai mult decât până acum, în rezolvarea problemelor tecucenilor. Chiar atunci când serviciului de salubrizare nu se mai află direct în subordinea sa.

  Viceprimarul ne-a asigurat că va invita din nou datornicii şi Romprest-ul la discuţii pentru a îmbunătăţi situaţia colectării sumelor restante. În viitor se au în vedere introducerea unei taxe de habitat, care să fie inclusă alături de impozitul pe clădiri, asigurându-se astfel o mai bună colectare a sumelor datorate serviciilor pentru salubrizare.

  Se intenţionează chiar, ca de anul viitor, să se creeze un serviciu propriu de salubrizare stradală prin achiziţionarea unor utilaje speciale, pentru care există bani proveniţi din vânzarea unor active.(O. Cerchez – Viata Libera.208.2010)

 3. Măi nea I.G.(alt ilegalist), văd că deja ai creierul spălat şi scrii după ureche.Apropo, litera î din a, nu se foloseşte niciodată după o vocală.Să revenim.Frăţioare, cum ştiu că ai emigrat de la sat la oraş, e normal să nu cunoşti norme de administraţie locală.Hai să te luminez. Cetăţenii dintr-o localitate, aleg nişte reprezentanţi ai lor, respectiv consilierii locali şi un reprezentant unic, respectiv primar, ca să le organizeze şi să întreţină locul unde locuiesc, respectiv satul sau oraşul.Aceşti reprezentanţi ai cetăţenilor, încheie diferite contracte cu furnizori de servicii, în urma unor licitaţii.Păi există maestre I.G. un contract de furnizare a serviciilor de salubritate câştigat de o firmă specializată. Dacă această firmă îşi îndeplineşte sarcinile defectuos sau cu lipsuri, ce propui?! Eu zic ca Filkenstein să-i dea un cap în gură patronului de la Romprest.Nu vrei mata maestre I.G. să mergi zilnic în zona industrială, şi să instruieşti concetăţenii de la ţară, cu “bă boilor nu mai aruncaţi gunoiul aiurea, că nu staţi numai la ţară, mai veniţi şi pe aici din când în când”! E, ce zici te bagi la ceva concret?! În loc să baţi apa în piuă aşa ca deontologul, să impresionezi nişte ţărani mutaţi la oraş?!?

Comments are closed.