Web
Analytics
TECUCI

Focul Revoluţiei la Tecuci, aprins mai mult din motive personale


Dorel Chiş si Viorel Burlacu  ”A fost revoluţie, a fost lovitură de stat? Nu e cert nici acum. Cei care au aprins focul Revoluţiei la Tecuci au avut însă motive mai mult decât personale”, a spus în cadrul unei acţiuni a Casei de Cultură, comandorul de aviaţie, Dorel Chiş, care a avut în acea perioadă responsabilităţi uriaşe, conducând Tecuciul pentru 8 luni de zile. Dorel Chiş a fost ales preşedintele Consiliului Municipal al FSN, în decembrie ’89, după declanşarea Revoluţiei, în sala mare a Primăriei la o şedinţă la care au participat 800 de oameni. Dorel Chiş a fost comandant de aviaţie, la Sibiu şi apoi Tecuci, unde a înfiinţat unităţi. Comandorul Chiş şi-a amintit cum a aprovizionat oraşul cu alimente şi îmbrăcăminte în acele luni. ”Ne-am pus la dispoziţie împreună cu celelalte unităţi mijloacele pentru a deszăpezi drumul Furceni-Movileni, sursa de carne a Tecuciului, drumul spre Mărăşeşti. Îmi amintesc că în şedinţa consiliului municipal am împărţit frigidere, butelii, televizoare. Trebuia sa verifici fiecare cerere să vezi care are prioritate. După atâţia ani nu mă arată nimeni cu degetul că aş fi luat ceva. Sunt din Oradea de loc, nu am vrut să-i fac pe ardelenii mei de ruşine”, a povestit comandorul Dorel Chiş, care acţiona 22 de ore pe zi din 24.”Mă bucur că în cele 8 luni nu s-a întâmplat nimic deosebit. Au fost momente când am vrut să mă retrag dar ministrul mi-a transmis să rezist cât pot. La Tecuci n-a murit nimeni şi teroriştii nu şi-au făcut de cap. De fapt să fiţi convinşi că n-au fost terorişti”. A fost invitat mai târziu să renunţe la aviaţie şi intre în Parlament dar a refuzat preferând ca oamenii să-l aibă în aminitire ca un zburător. Înainte ca participanţii la acţiunea Casei de Cultură, elevi de la colegiile Spiru Haret şi Calistrat Hogaş, însoţiţi de profesorii de istorie Gabriela Pamfile şi Monica Popa, să vizioneze un film cu Revoluţia de la Tecuci, directorul Viorel Burlacu a spus că şi acum la 23 de ani de la acest eveniment marcant pentru istoria României încă mai sunt întrebări fără răspuns, încă mai sunt mame care-şi plâng copiii şi nu ştiu cine i-a omorât. Casa de Cultură doreşte ca mâine să aducă o floare şi un gând de recunoştinţă la mormântul eroului tecucean Silvică Toboş, militar în termen pe atunci, decedat în timpul Revoluţiei, la Bucureşti.


4 comments

  1. Pai sa va zic ce am auzit eu ca pe timpul Dl comandor Chis cind el era comandant ,a primit ordin sa trimita elicopterele sa impuste maifestanti de la Iasi ,insa oamenii cu cap au tras toata munitia intr-o padure pina in Iasi . Si dumnealui ar putea comfirma a primit sau nu ordin de la cine si uite asa dam de adevarati Teroristi. Eu am avut ocazia sa il cunosc e un om de Onoare !

    1. Si eu am avut „onoarea” sa-l cunosc si tot sustin ceea ce am spus in comentariul anterior.

  2. Nu este adevarat ! Nu toti din cei care au intrat in Primaria ( sediul PCR la acel moment) aveau un interes personal ! Am fost prezent atunci asa ca pot sa relatez adevarul asa cum s-au petrecut lucrurile : Pazvante , a tinut un discurs de incurajare de pe gardul care desparte strada de Primarie ( foarte aproape era ”cosul de flori” unde astazi e statuia lui Cuza) apoi o mana de tineri a navalit in Primarie . Este adevarat ca Pazvante a sarit direct la un militian( politist)pentru ai aplica o corectie corporala , dar restul tinerilor , in majoritate studenti s-au opus. Militianul era corpolent, foarte speriat dar a fost ajutat sa paraseasca sediul PCR, cu statia de emisie rupta. Recunosc ca am avut o atitudine dura- i-am tras un sut in fund- activistului PCR Zaharia, om fara carte si care a tero0rizat orasul dar in afara de asta , nu au avut de suferit decat cartile si celelalte materiale de propaganda PCR. În acea seara multi tineri au ramas in Primarie, altii au aparat Tribunalul ( inclusiv fostul primar, asta este adevarul) apoi au venit cei din esaloanele 2 sau 3 din PCR si au pus capat ”revolutiei”. Doresc sa amintesc ca spre miezul noptii , când la TVR se anunta ”catastrofa terorista ” în Primarie a ramas o mana de oameni, intre care defunctul doctor Blanaru. În rest….a doua zi apar profitorii, iar de 23 de ani numai profitorii !!!

Comments are closed.