Web
Analytics
TECUCI

Festivalul luminii


festivalul luminii Ce? – Un alt fel de festival. Un spatiu de manifestare artistica a tinerelor talente, o atmosfera creata timp de 2 ore, o idee, zeci de mii de lumanari…
Cine ? – Copii, tineri si adulti, voluntari de toate varstele, membri ai Organizatiei Nationale « CERCETASII ROMANIEI » cercetasiiromaniei.ro
Marea majoritate a cercetasilor implicati in desfasurarea acestui eveniment sunt tineri sub 18 ani, organizati in patrule, pentru fiecare locatie, sub indrumarea si coordonarea adultilor, lideri in cadrul orgnizatiei de voluntariat.
Ideea a aparut… – In 2004, cativa cercetasi din Cluj Napoca au incercat sa aminteasca oamneilor de frumusetea lucrurilor marunte din viata lor. Unindu-si fortele au realizat prima editie a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Implinite, cand clujenii prezenti au asezat pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiute confectionate din hartie, cu lumanari aprinse inauntru, trimitand odata cu ele si visele lor cat si dorinta de a deveni realitate. Festivalul a continuat in 2005, 2006, 2007, fiind foarte bine primit si crescand in timp exponential, din toate punctele de vedere, de la 200 de lumanari, la mii.
In 2008, apare pentru prima data ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel national, preluat fiind de cercetasii din 9 orase.
Prima data  la nivel national, prima data cand intampina serioase probleme legate de conditiile meteo si de precipitatiile prezente. Conditiile meteo nefavorabile ingreuneaza desfasurarea evenimentului si chiar determina amanarea lui in 2 orase, cu toate acestea, se dovedeste a fi un succes in atmosfera creata, este deosebit de bine primita de membrii comunitatilor locale, prezenti.
In 2009, se ia decizia schimbarii lunii decembrie, ca perioada de desfasurare cu luna martie, astfel a II-a editie a evenimentului ajuns la nivel national, este stabilita sa se desfasoare in anul urmator.
In 2010 festivalul s-a desfasurat in 10 locatii, iar anul acesta pe 7 martie 2011, festivalul va avea actiuni sincron in 20 locatii. Printre aceste locatii se numara si localitatea noastra, Tecuci, in parcul « Colt de rai ». Sa facem din acest festival o sarbatoare !
DE CE ? – Viata de zi cu zi a devenit o adevarata cursa contra-cronometru pentru cei mai multi dintre noi. Mereu in lipsa de timp, impartit intre multe responsabilitati, slujba si familie, uitam cu desavarsire de sufletul nostru, uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte.
Lumea in care traim ne obliga sa ne planificam cu atentie fiecare clipa pentru a reusi in ceea ce ne propunem si de multe ori uitam sa ne oprim din cand in cand pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simti vantul, pentru a asculta oamenii, pentru a zambi la zambetul copiilor, pentru a redescoperi frumusetea lucrurilor marunte.
Pentru a oferi tinerilor implicati o educatie non-formala, prin responsabilizarea lor si dezvoltarea abilitatilor si organizarea in cadrul unui eveniment national.
Pentru a oferi comunitatilor locale un eveniment in cadrul caruia tinerii au responsabilitatea de a se manifesta prin diferite forme de arta iar participantii de pot deconecta timp de 2 ore, de la problemele si stresul de zi cu zi, bucurandu-se de atmosfera creata.  Sursa foto: citynews.ro

Material trimis de :  ing. prof. Cornelia Ardeleanu