Web
Analytics
TECUCI

Expoziţie de pictură şi de carte Dr. Constantin Teodorescu – In memoriam


  Recent, la Tecuci, în cadrul magazinului «Emanuela Collection» din str. Stefan cel Mare nr. 84, din iniţiativa lăudabilă a fraţilor Sofia David (medic din Iaşi) şi Sorin David (patron din Tecuci), apropiaţi ai regretatului om de cultură care a fost dr. Constantin Teodorescu, a fost deschisă o expoziţie de pictură şi de carte închinată memoriei acestuia. Evenimentul cultural a fost marcat de prezenţa pictorilor Nelu Grădeanu din Bârlad şi Mircea Cojocaru din Tecuci care au expuse creaţii plastice recente şi a prof. Ştefan Andronache din localitate care a conceput o vitrină cu lucrări realizate şi editate (albume, cărţi, ghiduri) sub egida Fundaţiei Culturale “Dr. Ctin Teodorescu” din Bârlad.  Autorii demersului – care şi-a propus să omagieze personalitatea de excepţie a celui dispărut – au evocat cu emoţie momente din viaţa şi activitatea prodigioasă a dr. Ctin Teodorescu, omul care şi-a legat 17 ani din viaţa sa şi de municipiul Tecuci, unde a funcţionat ca medic chirurg şi, respectiv, ca şef al secţiei de chirurgie (pe care a modernizat-o) a Spitalului “Anton Cincu” sau a contribuit, prin nenumăratele iniţiative (simpozioane, lansări de carte, expoziţii etc.), la dinamizarea vieţii spirituale tecucene.
Aceştia au subliniat, la rândul lor, faptul că la Bârlad, în ultimii ani, dr. Ctin Teodorescu a reuşit să ctitorească patru importante instituţii de cultură: Fundaţia care îi poartă cu cinste numele, Galeria de Artă “N.N. Tonitza“, Pavilionul Expoziţional “Marcel Guguianu“ şi Centrul Cultural “MIHAI EMINESCU“, unic în România.
S-a mai vorbit, totodată, şi despre pasiunea acestui împătimit colecţionar (care are deja spaţii consacrate în muzeele din Vaslui şi Bârlad), precum şi despre vocaţia de a descoperi, consacra şi sprijini nenumăraţi artişti din arealul cuprins între Iaşi şi Galaţi.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai unor instituţii şi prieteni.
Manifestarea a fost urmată de o recepţie în cadrul căreia s-au depănat nenumărate amintiri şi s-au stabilit câteva proiecte de viitor.  A relatat MNS