Web
Analytics
TECUCI

Educatoarele tinere si calificate in tranzit pe la Gradinita 17


Gradinita nr 17 TecuciLa nivelul municipiului Tecuci exista o singura unitate de invatamant, Gradinita nr.17, ce desfasoara o activitate deosebita in [intlink id=”337″ type=”category”]educarea [/intlink]si formarea copiilor, in special al celor cu varste foarte fragede, segmentul educatie timpurie, cu varsta pana in 3 ani. Centru pilot in anii anteriori, privind acest gen de activitate, unitatea a reusit sa atraga o serie importanta de copii, iar solicitarile sunt in continua crestere, cu toate ca locurile in centru au fost ocupate de foarte mult timp, iar lista inscrierilor a fost inchisa.
Ca orice unitate de invatamant, mai ales prescolar si aici exista o paleta larga de neajunsuri, iar cele mai mari probleme se pare ca sunt creeate chiar de cei ce ar trebui sa aduca echilibru intr-o unitate scolara, cadrele didactice. Referitor la neajunsuri, managerul [intlink id=”14″ type=”category”]institutiei [/intlink]Soltanica Militaru ne-a informat : ,,La capitolul in discutie pot mentiona faptul ca sunt dezamagita total de cadrele tinere, care dupa doua saptamani de activitate solicita intrerupere pentru [intlink id=”28″ type=”category”]studii[/intlink]. Mai mult de atat, cadrele cu dubla calificare repartizate la noi au intrerupt activitatea in invatamantul prescolar, preluand clasa de scoala cu post de invatatoare, post care a aparut abia la 15 septembrie, tot dupa doua saptamani de [intlink id=”6193″ type=”page”]activitate [/intlink]la noi. Acestea sunt doar doua aspecte, pe langa faptul ca ne confruntam cu o acuta lipsa de spatiu si in aceeasi masura, o insuficienta a personalului nedidactic. Acesta din urma este insuficient si necorespunzator conform criteriilor de normare. La cei 136 de copii pe care ii avem nu sunt decat patru ingrijitoare, nu noua cum ar fi normal, in conditiile in care invatamantul timpuriu impune alte atributii ale ingrijitoarelor si asta datorita legilor care blocheaza posturile. O alta problema deosebit de spinoasa este aceea ca avem doar o singura asistenta [intlink id=”22″ type=”category”]medicala[/intlink], la un numar foarte mare de copii, netinandu-se cont nici de aceasta data de faptul ca avem invatamant timpuriu.”
Cu toate aceste neajunsuri activitatea in aceasta gradinita nu are de suferit, chiar daca eforturile sunt ceva mai mari. Se spera insa ca in viitorul nu prea indepartat multe dintre probleme se vor clarifica, iar una dintre cele mai arzatoare, lipsa spatiului necesar desfasurarii activitatilor in conditii optime, se poatee stinge cu o investitie ceva mai costisitoare, investitie ce este asteptata de mai mult timp. In acest sens Soltanica Militaru concluzioneaza : ,,Noi avem solicitari permanente deoarece suntem singura unitate care functioneaza cu acest segment al sistemului, invatamantul timpuriu. La inceputul acestei saptamani a fost pusa in discutie realizarea noului local, pe un teren in suprafata de 4000 mp. Domnul primar, prezent la dezbatere ne-a asigurat ca in momentul in care s-ar aloca fonduri, prioritara ar fi aceasta unitate.”

Autor I.G. tecuci.eu