Web
Analytics
TECUCI

Dupa sase ani de amnezie


Macheta bustului lui Stefan cel Mare“Mai bine mai tarziu decat niciodata” suna un vechi proverb romanesc, care corespunde situatiei in care se afla o initiativa veche de aproape un deceniu. Prin anii 2000, sub administrarea primarului Gheorghe Lazar, consilierii locali au aprobat  o hotarare prin care sa se cinsteasca memoria maritului voievod, calcator si pe aceste meleaguri, in indelungata sa domnie de aproape jumatate de secol, de aparare a gliei stramosesti si a credintei neamului.
Atunci s-a hotarat turnarea unui bust din bronz realizata de cunoscutul sculptor tecucean Dan Mateescu, lucrare care a fost executata si finalizata chiar la inceputul primului mandat al primarului actual Eduard Finkelstain. “Nascuta” cu forcepsul, desi avusese acordul celor care preluasera puterea locala, plata lucrarii a iscat controverse care in final s-au incheiat prin plata restului sumei datorata uzinei de la Vlahita care executase turnarea in bronz.
De sase ani de zile bustul maritului voievod zace in depozitele (magazia) primariei si pana acum s-a tot motivat ca nu exista fonduri pentru construirea unui soclu pentru instalarea sa. Iata ca la sedinta de consiliu din 30 septembrie 2010, s-a aprobat un proiect de hotarare prin care s-a stabilit locul unde va fi instalata statuia, aceasta fiind situata la intrarea in oras din spre Cosmesti, unde se bifurca intrarea in oras de drumul national spre Iasi, cunoscut sub numele de “Podul Doamnei” langa statia de benzina Lukoil.
Avand in vedere valoarea de simbol istoric dar si de atragere turistica, proiectul a fost votat in unanimitate, consilierul Vasile Danila accentuand faptul ca este bine sa mai fie consultati si alti specialisti asupra amplasarii statuii, in afara celor de la Comisia pentru Cultura si Patrimoniu National de la judet.
Incheiem, spunand si noi: “Totul e bine cand se termina cu bine” Asteptam urgentare executiei lucrarii.

Scris de Octavian Cerchez colaborator tecuci.eu


3 comments

  1. Domnule, dupa ce a facut ghiveciul de doi bani din Parcul Central, Pazvante se crede acum si critic de arta!?! Mai tzarane, nu cumva ti-este dor de aparatul de sudura ?

  2. In ceea ce priveste interventia dl. consilier Vasile Danaila Pazvante, aceasta privea nu locul amplasarii, ci compozitia monumentului, care nu ar fi potrivita.Conform celor prezentate de d-na arhitecta Chitu, bustul va fi postat pe un soclu in forma de spada inalt de 10m, iar postamentul va avea forma hartii Moldovei si va fi inclinat.Amestecul de brons, ciment , marmura si lemn nefiind pe placul dl. consilier, care pe buna dreptate a solicitat si avizul altor specialisti,considerand nepotrivita viziunea dl. sculptor Dan Mateescu in privinta acestui monument.

Comments are closed.