Web
Analytics
TECUCI

Dr. Constantin Teodorescu – In memoriam


   În noaptea de 17/18 august 2011 s-a stins din viaţă, în Bârlad, la 72 de ani, după o grea suferinţă, cel care a fost Doctorul CONSTANTIN TEODORESCU, eminent chirurg, animator cultural de excepţie şi publicist angajat.  De-a lungul vieţii sale, el a lucrat ca medic chirurg la spitalele din Iaşi, Bârlad şi Tecuci, în localitatea din urmă conducând, între anii 1990-2007, secţia de chirurgie pe care a reuşit să o modernizeze.  În ipostaza sa de neîntrecut animator, Dr. Constantin Teodorescu şi-a legat numele de numeroase acte de cultură care s-au desfăşurat aproape în toată Moldova.  El a organizat simpozioane şi colocvii ştiinţifice şi literare; a promovat afirmarea mai multor artişti plastici (inclusiv din oraşele Tecuci şi Galaţi) prin Galeria de Artă “N.N. Tonitza” din Bârlad sau Galeriile “Gh. Petraşcu” din Tecuci; a întemeiat publicaţii şi a susţinut financiar tipărirea a zeci de cărţi, albume, ghiduri etc. (apărute sub egida Fundaţiei Culturale “Dr. Ctin Teodorescu” din Bârlad); s-a implicat în ridicarea unor busturi de personalităţi în judeţul Vaslui;  a făcut donaţii consistente de opere de artă muzeelor din Vaslui şi Bârlad.
În calitatea sa de şef al Comisiei de Cultură, din cadrul Consiliului Local Bârlad, s-a preocupat de sărbătorirea Centenarului Casei Naţionale “Stroe S. Belloescu” şi a creat o Galerie a personalităţilor la Primăria din Bârlad.
La începutul acestui an, Dr. Constantin Teodorescu a reuşit să materializeze un vis de o viaţă adică să întemeieze, la Bârlad, un modern Centru “Mihai Eminescu”, unicat în ţară, care deţine o bogată colecţie de creaţii plastice, cărţi rare şi numismatică.
Doctorul Constantin Teodorescu a fost un om extrem de puternic, un entuziast incorigibil, un om cu o putere de muncă extraordinară, dar şi un altruist în sensul cel mai nobil al cuvântului.
El s-a manifestat ca un autentic Mecena al artiştilor plastici şi scriitorilor din Bârlad, Bucureşti, Iaşi, Roman, Galaţi şi Tecuci, iar gesturile sale nu vor putea fi uitate niciodată.
Toate faptele sale deosebite, într-un fel destul de neobişnuite pentru vremurile noastre, îl vor aşeza acolo unde îi este deja hărăzit locul, adică în Panteonul personalităţilor bârlădene.
Să sperăm că bârlădenii vor şti să-l preţuiască aşa cum se cuvine pentru că tot ce a reuşit să facă într-o viaţă de om Dr. Constantin Teodorescu a făcut-o
şi dintr-o nepreţuită dragoste pentru ei.
  Dumnezeu să-l odihnească în pace!
     În aceste momente, suntem alături de soţia sa, Dna farmacistă Ana, împărtăşind aceeaşi durere.

Ştefan Andronache,
în numele unui grup de prieteni şi colaboratori apropiaţi din Tecuci.


8 comments

 1. DOCTORUL ESTE UNUL DIN OAMENII CARE AU REUSIT SA LASE O URMA LIMPEDE, EA IL VA URMARI CU LUMINA DE-AICI IN CELE VESNICE.
  Dumnezeua sa-l aiba intru frumosul pe care l-a cautat toata viata!

 2. Ce trist ca oamenii de valoare se duc asa de repede si ca si sufera inainte de a trece in cealalta lume.
  O mare pierdere pt. tecuceni si toata lumea care-l cunostea.

 3. L-am cunoscut de copil, cand am avut nevoie de interventie chirurgicala deoarece imi fracturasem bratul. Eram un copil anemic si speriat. Domnul Doctor era un om deosebit de blajin cu copiii. De asemenea era deosebit de aspru cu cadrele sanitare cu care lucra in spital. Imi amintesc panica pe care o provoca sosirea “d-lui Doctor la vizita mare”: fiece colt de pat trebuia asternut ca la carte. Multi se temeau de dumnealui, mai vädit, mai pe ascuns,multi il dusmaneau, insa toti deopotriva il admirau si stiau in sufletul lor ca ESTE OM.
  L-am intalnit apoi cand tata s-a imbolnavit de cancer. Alta durere, alte spaime, insa acelasi Doctor bun.
  Apoi l-am intalnit pe OMUL DE ARTA. Domnul Doctor Teodorescu avea un adanc respect in fata Artei, fiind un creator el insusi. Meseria de doctor, recreind perpetuu Viata in toate dimensiunile ei amare, s-a intalnit in doctorul Teodorescu cu menirea Artistului de a reproduce Viata in toate dimensiunile ei adanci. Barladul ii datoreaza un muzeu si o lume de artisti tineri pe care i-a ajutat sa se prezinte cu numele pe o carte sau un tablou de debutant.
  In randul acestor oameni ma aflu si eu: ii datorez domnului Doctor bucuria de a exista in orasul meu natal, chiar daca traiesc pe alte plaiuri: exista numele meu pe un colt de carte.
  Acum, s-a retras sa stea de vorba cu Dumnezeu.
  Fie-va eternitatea usoara, Domnule Doctor! Ati lasat in urma , pe acest pamant trecator, oameni care va pastreaza un gand cald si o lumanare arzand in suflet. Dumnezeu v-a binecuvantat deja cu o viata care a ajutat VIATA dincolo de moarte.
  Va multumesc pentru Tot cu o candela aprinsa intru Vesnicie.

  prof. Magdalena Nastase
  Finlanda

Comments are closed.