Web
Analytics
TECUCI

Cercul de Limba Română, dezbatere privind BAC-ul


  Profesori, elevi şi părinţi au dezbătut sâmbătă, în cadrul Cercului Pedagogic la Limba Română – nivelul liceal, problema bacalaureatului. Întrunirea din foaierul sălii “Ion Petrovici” din Tecuci, a avut printre obiective clarificarea cât mai multor aspecte privind rezultatele elevilor la limba română, la examenul din 2011. “Încerc să provoc o discuţie mai amplă despre un subiect foarte dezbătut (…) Mai mare importanţă au astăzi opiniile partenerilor noştri de educaţie, respectiv elevii şi părinţii”, a precizat în debutul acţiunii, prof. Vladimir Radu (Colegiul “Calistrat Hogaş”), responsabilul de cerc. Şefii de catedră de la fiecare liceu, sau alte cadre, au prezentat într-o primă fază rezultatele la Bac, timpul rămas fiind consacrat dialogului. Subiectul III – proba scrisă, camerele video, relaţia elev-profesor-părinte

Primul aspect pus în discuţie a fost subiectul al III-lea de la proba scrisă, care a dat naştere unor confuzii (n.n. eseu de două-trei pagini despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: Caragiale, Camil Petrescu, Sorescu). Eleva Andreea Nicoleta Tofan, absolventă a Colegiului “Spiru Haret”, profilul filologie, a menţionat că 9 colegi au greşit alegând să-l caracterizeze pe Ştefan Gheorghidiu din romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. “Au făcut o asociaţie de idei, asociaţia cuvântului dramatic. Pentru că noi folosim: un destin dramatic, drama intelectualului…”, a precizat prof. Radu. “Elevii au ştiut că au de pregătit anumite opere literare, şi ei din Camil Petrescu au pregătit Ultima Noapte… şi atunci au făcut imediat această asociere”, a spus dir. adj. de la “Hogaş”, Mariana Vâlcu. În plus există cazuri destul de rare de studiere a dramelor lui Camil Petrescu la clasă. “Subiectul a fost răutăcios formulat cât timp au existat precedente şi cu Moromete tipul intelectualului…”, a opinat prof. Vicenţiu Badiu de la Colegiul “Spiru Haret”. Altă problemă pusă pe tapet a fost cea a camerelor de supraveghere. Au existat judeţe care n-au avut parte de acest regim, elevii din acele zone ocupând multe din locurile la buget ale facultăţilor. Eleva Tofan, actualmente studentă, a afirmat că o parte din cei care au intrat cu medii astronomice (admitere dosar)  la Facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice din Iaşi, nu sunt capabili să lege o propoziţie coerentă, la anumite discipline care presupun comentarea unui text. Următorii care au intervenit în discuţie au fost părinţii. “Eu am lucrat în Italia şi m-am întors acasă pentru că băiatul nu voia să mai meargă la şcoală”, a spus mama unui elev din clasa a XIII-a, de la Grupul Şcolar Industrial. De când este acasă situaţia s-a remediat. Părintele a mai precizat că profesorii au toate calităţile şi fac pregătire la şcoală fără bani. “Părinţii trebuie să colaboreze mai mult cu profesorii”. Un alt punct de vedere a fost exprimat de eleva Daniela Mircea de la Industrial: “La mine în liceu consider că profesorii depun destul efort. Colegii mei însă refuză să vină la orele de pregătire, refuză să intre la ore… aşa că nu ne putem aştepta la rezultate deosebite la bacalaureat la limba română. Elevii trebuie să muncească suplimentar acasă”.

”Avem rezultate mai bune la seral”

“Avem rezultate mai bune la seral atât la clasă cât şi la examenul de bacalaureat. Oamenii aceştia au trecut deja prin viaţă, au în medie 35 de ani şi sunt conştienţi de importanţa unui examen de bacalaureat (…) Desfiinţarea şcolilor profesionale a fost o mare greşeală a MECTS, care este corectată prin actuala lege a educaţiei. Foarte mulţi copii nu doresc să facă liceul dar sunt nevoiţi să-l facă pentru că nu există alternative. Elevii cei mai slabi vin la învăţământul tehnologic nu pentru că-şi doresc un liceu ci pentru că-şi doresc o calificare”, a spus Natalia Pricopi,  director la “Ovid Caledoniu”. În cadrul dezbaterilor au mai fost subliniate şi alte aspecte precum: programa prea încărcată, lacunele cu care vin elevii din gimnaziu etc. Tot în aceeaşi zi s-a desfăşurat la Colegiul “Calistrat Hogaş”, Cercul Pedagogic la Matematică, unde s-au abordat şi probleme legate de rezultatele obţinute la BAC.


3 comments

  1. Ideea ca profesorii, elevii si parintii sa dezbata rezultatele Bac’2011 este geniala, cu conditia ca ea sa se faca in mod cinstit. Dar, daca se procedeaza in stilul vechi si bine cunoscut – o mana spala pe alta si amandoua obrazul – si daca parinti, elevi si profesori mint in deplina armonie, este pacat de incercarea temerara a ministrului Funeriu. Slaba nedejdea de a aduce in scoala corectitudinea si seriozitatea!
    S-o scalzi in asemenea hal, afirmand ca subiectul a fost confuz, ca se plasa in zona cuvantului “dramatic”, in zona -vai, a dramei intelectualului – si sa nu recunosti ca expresia “opera dramatica” are un inteles precis, de neconfundat, arata ca vremea adevarului este departe. Sa spui, tu profesor, ca subiectul a fost formulat rautacios, este de un populism ridicol!

Comments are closed.