Web
Analytics
TECUCI

Baden Powell – părintele cercetăşiei mondiale


Bade Powell- Tecuci 2013  Ziua de 22 februarie este macată prin diferite activităţi de toţi cercetaşii din lume – este Ziua Mondială a Cercetăşiei.  Cel care a pus bazele cercetăşiei a fost lordul Baden Powell, născut la 22 februarie 1857 la Londra. Baden Powell a creat un program de educaţie pentru tineri bazat pe joacă, mai ales în aer liber atunci când este posibil, bazat pe comuniunea prietenească.  Ideea iniţială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci mai degrabă de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis „de cercetaş” – pe care apoi, organizaţii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), sa le preia şi să le adapteze programului propriu. Însă, pe baza materialului conceput de Baden Powel şi publicat  apoi în 1908 sub denumirea ”Scout for the boys”, ”sindromul” cercetăşiei s-a răspândit rapid, în 1913 înfiinţându-se şi în România prima unitate de cercetaşi.
Cercetaşii Centrului Local ”Oltea Doamna” Tecuci, condus de doamna Sava Viorica, au vrut să marcheze această zi şi i-au invitat alături de ei şi pe cercetaşii Centrului Local Matca (coord. Prof. Pîrlea Iana). Seara a început prin prezentarea unui filmuleţ în care cercetaşii au putut  asculta sfaturile lui Baden Powell pe care le-a transmis la memorabila vârstă de 80 de ani şi au putut urmări aspecte din activităţile cercetaşilor de-a lungul timpului.
Organizaţi pe patrule, cercetaşii au primit o provocare- de a răspunde unui set de 10  întrebări legate de activitatea lor, de modul de organizare al cercetaşilor, de principiile pe care se bazează întreaga mişare cercetăşească din lume.
Nu lipsită de interes a fost şi partea a doua a activităţii, în care cercetaşii s-au costumat de carnaval şi fiecare şi-a prezentat personajul. Prezentându-şi personajul, costumul, cercetaşii şi-au demonstrat şi talentul- au recitat şi au cântat, încântând auditoriul.
Activitatea  s-a încheiat  prin citirea ultimului mesaj al lui Baden Powell către toţi cercetaşii, mesaj în care îndemna de a ”lăsa lumea un pic mai bună decât aţi găsit-o”  şi înmânarea diplomelor în urma furizării celor două concursuri.
Activitatea s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale „Iorgu Iordan” Tecuci, începând  cu ora 17:00, având ca amfitrion pe doamna învăţătoare Sava Viorica.

Prof. Stanila Cristian