Web
Analytics
TECUCI

Alte manifestări dedicate Zilei Unirii


  Seria de manifestări dedicate Zilei Unirii a fost deschisă luni, ora 11, de o activitate desfăşurată de Casa de Cultură în colaborare cu Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”. În această acţiune au fost implicaţi elevi – de la clasele XI E ale celor două colegii -, coordonaţi de profesorii de istorie Gabriela Pamfile, respectiv Monica Popa. Au fost vizionate prezentări Power Point despre Unirea din 1859, realizate de liceenii de la Colegiul ”Calistrat Hogaş”, iar eleva Colegiului „Spiru Haret”, Cătălina Mihaela Lupaşcu a dat citire unui material privind situaţia educaţiei şi culturii în timpul domnitorului. „Alexandru Ioan Cuza este şi rămâne în continuare una din marile personalităţi ale istoriei române. Domnia sa reprezintă un început de formare a statului modern român. Personalitatea lui Cuza a fascinat şi fascinează încă istorici, scriitori, poeţi, muzicieni”, a precizat directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu. În continuare s-a derulat un moment muzical oferit de Valeria Drăguş şi Adina Tăbăcaru după care s-au tras concluziile. La manifestare au luat parte şi doi reprezentanţi ai Muzeului Mixt, Adrian Mihalache şi Lucia Gologan, care au vorbit despre vernisajul expoziţiei „Culorile Unirii”, ce s-a desfăşurat a doua zi tot în foaier.

Activităţi la Biblioteca Municipală

  Cu puţin timp înainte de a începe ampla manifestare de la statuia domnitorului Cuza, s-a încheiat la Galeria „Helios” a Bibliotecii Municipale, montajul literar „Toţi românii cântă Hora Unirii”. Au fost prinse în program, Grădiniţele 3, 1, 16, 14 şi Furcenii Vechi. Preşcolarii au recitat poezii, au cântat şi au prezentat scenete, spre încântarea celor prezenţi. Biblioteca a mai pregătit pentru această săptămână o expoziţie de volume cu titlul „Unirea de la 1859 în pagini de carte”, la secţiile de împrumut şi la sala de lectură.

Expoziţie cu lucrări ale elevilor din perioada ’74-‘90

  Marţi, ora 15, a avut loc vernisajul unei expoziţii cu lucrări din donaţia de artă infantilă ”Colecţia prof. Ştefan Buţurcă”. În anul 1995 artistul Ştefan Buţurcă a donat Muzeului Mixt o colecţie ce cuprinde 16000 de lucrări ale foştilor săi elevi. O parte din ele (perioada ’74-’90), aparţinând elevilor din Matca şi Ţepu, au fost folosite pentru această expoziţie intitulată ”Culorile Unirii”. Evenimentul artistic a fost realizat cu sprijinul Muzeului Mixt şi al Casei de Cultură, în cadrul proiectului educaţional ”Cuza Vodă şi Unirea”, dintre Şcoala Nr. 5 şi Şcoala Nr. 1 Movileni. Vernisajul s-a derulat în foaier şi i-a reunit pe directorul Muzeului Mixt, Laurenţiu Groza, directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu, inspectorul şcolar de zonă, Eugenia Olariu, directorul Şcolii Nr. 5, Cristinel Serghie, care şi-au exprimat printre altele, admiraţia faţă de munca depusă de-a lungul timpului de profesorul Ştefan Buţurcă. ”Trăiesc o mare emoţie. Nu ştiam ce lucrări vor fi selecţionate dar am rămas surprins; citind numele copiilor respectivi, mi-am adus aminte de stilul lor, pentru că fiecare elev, în mapa lui, avea un stil anume pe care eu încercam sa îl dezvolt”, a spus Ştefan Buţurcă, menţionând că doreşte să ofere Muzeului o a doua tranşă de donaţii la încheierea carierei de profesor (aprox. 25000 de lucrări). La vernisaj au mai participat elevi, profesori, directori etc. Directorul Grupului Şcolar ”Ovid Caledoniu”, Natalia Pricopi, a regăsit în cadrul expoziţiei, una din lucrările proprii, realizată pe când era în clasa a VIII-a.

Cu prilejul Zilei de 24 ianuarie a mai avut loc la ora 16, în amfiteatrul Şcolii Nr. 10, o expunere sub genericul ”Tecucenii şi Unirea Principatelor”. Acţiunea a fost rodul parteneriatului dintre Muzeul Mixt Tecuci şi Şcoala Nr. 10.

 


2 comments

  1. De fiecare data astfel de intruniri sunt binevenite , mai ales cand implicam si elevii, care sunt primii invitati sa colaboreze pe langa profesorii ce ii sprijina si indruma in ceea ce fac. Felicitari tutror celor implicati, iar pe viitor activitati mai frumoase si cat mai reusite.

  2. Apreciez aceasta activitate si ii felicit pe cei care se implica in realizarea acestor intalniri care au scop cultural.Cred ca Unirea a fost un eveniment care mai devreme sau mai tarziu ramane intiparit in sufletul oricarui roman de pretutindeni.Ma bucur foarte mult ca se fac si la noi in oras activitati in omagiul personalitatilor si evenimentelor care chiar merita respect.Aceasta manifestare la care au participat elevi de la unitati de invatamant diferite si oameni de seama ai orasului sustin ca este o ocazie foarte buna pentru noi,elevii,de a invata mai mult,de a ne cunoaste mai bine si de a aprecia cu adevarat valorile.

Comments are closed.