Web
Analytics
TECUCI

Adăugaţi încă o filă la povestea din Valea Screzii! – video


  Mişcaţi de povestea şi încercarea prin care au trecut, săptămâna trecută, copiii din aşezământul de plasament familial situat în Valea Screzii (jud. PH), mai mulţi români din diferite colţuri ale ţării dar şi persoane de altă naţionalitate n-au stat prea mult pe gânduri când a venit vorba de a da o mână de ajutor. Unii au lucrat cot la cot cu sătenii şi muncitorii pentru a mai şterge din urmele incendiului, alţii au făcut donaţii în bani, au adus alimente, haine şi materiale de construcţii. Printre ei s-au aflat şi concitadini de-ai noştri. În micul sat prahovean, am văzut sâmbătă o Românie ce ar putea fi descrisă cel mai bine prin două cuvinte: credinţă şi solidaritate. La orele amiezii porţiunea de drum din faţa taberei în care locuiesc în jur de 400 de copii şi bătrâni aproape că se blocase datorită numărului mare de autoturisme. Fiecare dintre cei sosiţi a ajutat cum a putut. Nici copiii din aşezământ n-au stat deoparte, amestecându-se printre oaspeţi. Am avut bucuria să-i cunosc mai îndeaproape pe Nicolae şi Iulică, protagoniştii a două din sutele de poveşti de viaţă care şi-au găsit continuarea în Valea Screzii. Nicolae (11 ani) a fost adus aici încă de când avea câteva zile iar Iulică (13 ani) a plecat de acasă împreună cu o parte din fraţi datorită maltratării fizice la care erau supuşi de tatăl alcoolic. Într-una din casele taberei am descoperit-o şi pe Elena (24 ani), o gălăţeancă venită aici cu Patric, bebeluşul ei de 7 luni. Soţul Elenei este în puşcărie, iar ea speră să o poată aduce aici şi pe fetiţa sa. În cele două aşezăminte din Valea Screzii şi Valea Plopului aflate în administrarea Asociaţiei Pro Vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi – condusă de părintele Nicolae Tănase – pot fi întâlnite nenumărate astfel de cazuri. Preotul a construit cu ajutorul sătenilor şi donatorilor, case pentru copiii abandonaţi, dispensar, locuri de joacă, lăcaşuri de rugăciune etc. Pe cei mai silitori părintele i-a trimis la facultate iar celor care doresc să se însoare încearcă să le ofere toate cele de trebuinţă. Timp de două decenii părintele Tănase, tată a 6 copii, a crescut cu ajutorul oamenilor încă 1000. Alături de profesorul de religie Ştefan Nistor şi de un grup de elevi de la Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş”, cu care am călătorit spre ţinuturile prahovene, am avut ocazia de a-l cunoaşte personal. Cu mare răbdare ne-a sfătuit şi binecuvântat aşa cum a făcut cu toţi credincioşii care l-au aşteptat în biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din Valea Plopului, după slujbă. Elevii tecuceni au donat suma de 5000 lei, strânsă în urma unei colecte derulate la nivelul colegiului.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Sii2Jg1sgNs’]

Pentru reconstruirea clădirilor arse, ce adăposteau sediul administrativ, clubul copiilor, depozitul de alimente, sala de mese, se pot face donaţii în conturile Asociaţiei Pro Vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi – Vălenii de Munte, afişate la: stirileprotv.ro

 


2 comments

  1. Este extraordinar ce a reusit sa realizeze parintele Nicolae,cu ajutorul lui Dumnezeu,la Valea Screzii si Valea Plopului.Astfel de lucruri minunate ne ofera nadejdea ca se poate si in Romania!Ca exista in adancul inimii fiecaruia un sambure de iubire pentru aproape si credinta vie in Dumnezeu.Totusi apar in viata noastra si momente de cumpana,menite sa intareasca credinta vie ortodoxa si dragostea fata de Dumnezeu.Un astfel de moment este si acesta,venit pe neasteptate,in preajma sarbatorilor.Cred ca a fost un imbold dat de Dumnezeu noua,tuturor,un apel la solidaritate,la dragoste frateasca,prilej de a ne dovedi credinta prin fapte caci “credinta fara fapte,moarta este”(Iacob 2,17).Dumnezeu sa va intareasca inimile si binecuvantarea Lui sa se reverse peste toti copiii parintelui Niolae!Doamne ajuta!Si bucuria nasterii Mantuitorului sa se reverse in inimile copiilor de la Valea Plopului si Valea Screzii!

  2. Cuvintele sunt sarace in continut pentru a descrie ceea ce iti este dat sa vezi atunci cand ajungi in Valea Plopului. Ai vrea in primul rand sa fii uimit ca exista un astfel de loc, ca sunt astfel de oameni care pun inaintea lor, pe semenii lor, ai vrea sa te lasi cuprins de mila pentru ce s-a intamplat…dar, te intampina chipuri de copii inocenti cu zambet senin pe fata si cu privirea lor iti spun ca esti bine-venit si-atunci iti dispare din minte orice gand de uimire. E o lume aparte acolo, o lume in care gasesti imbinate armonios inocenta, dragoste pentru cel alaturat si credinta in Dumnezeu dar si in propiile puteri. Am fost placut surprinsa sa regasesc acel spirit de solidaritate care ne caracterizeaza ca natiune… tineri din Bucuresti cu manusi in maini, incarcau in camioane resturile ce au ramas in urma focului… un fotbalist celebru, Ogararu, venit cu cativa prieteni, ajutau la incarcat fierul vechi… Oameni simpli, veniti sa ajute la orice.
    Se spune ca Dumnezeu iti pune pe umeri atat cat poti sa duci…se pare ca acei oameni din Valea Plopului si Valea Screzii sunt oameni cu adevarat puternici demni de toata admiratia. Poate ca ar trebui sa ajungem cat mai multi dintre noi acolo sa ne reamintim ca viata are si alte valori decat cele materiale dupa care alergam zi de zi. Ne-am obisnuit sa spunem prea usor ca suntem oropsiti de soarta, doar pentru ca ne raportam la lucruri si valori nefiresti uneori, fara a mai pune in balanta si reversul….altii sunt mult mai oropsiti decat noi si ceea ce cu adevarat impresioneaza este ca ei nu se plang. Am vazut copii cu chip imbujorat si cu zambet atat de senin, incat ai spune ca sunt figuri pictate…acei copii pe care odata, demult, i-am vazut intr-un diafilm “Iarna pe ulita”. Daca pentru a ajunge la ei a necesitat un efort mai mic sau mai mare, atunci am primit cea mai de pret rasplata pe care o puteam primi…zambetul lor sincer.
    As vrea sa multumesc tuturor celor care s-au alaturat gandului si initiativei copilului meu, de a face ceva pentru acei copii pentru care destinul, la un moment dat, a uitat sa le zambeasca.

Comments are closed.