Web
Analytics
TECUCI

19 septembrie, curăţenia de toamnă


  “Let’s Do It România!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România care şi- a propus curăţarea întregii ţări de deşeuri din afara oraşelor într-o singura zi. La nivel local filiala Romprest Tecuci este partener al acestui proiect, directorul zonal Liviu Butunoi informând :”Acţiunea va începe luni 19 septembrie prin stabilirea punctelor de colectare a zonelor în care vom acţiona, cu predilecţie în nordul judeţului, începând cu Umbrăreşti până la limita cu judeţul Vaslui. Prin acest proiect se urmăreşte ca autorităţile să pună pe agenda publică problema infrastructurii deşeurilor din toată ţara, pentru a responsabiliza autorităţile locale care nu efectuează suficiente controale (atât asupra turiştilor cât şi asupra agenţilor economici) şi nu aplică legislaţia mai des pentru a preveni formarea de adevărate movile de gunoi în anumite locuri”. Totodată se doreşte ca amenzile acordate pentru depozitări necorespunzătoare de deşeuri în arealele naturale ( păduri, râuri, lacuri, câmpii) să meargă în sistemul de infrastructură pentru gestiunea deşeurilor. În  proiectul de curăţenie vor fi implicaţi atît participanţi voluntari, autoriităţi locale, companii, ong- uri, cât şi parteneri logistică, respectiv salubrizare, valorificare şi depozitare.


3 comments

 1. Că tot spuneam în urmă cu vreo patru zile ce reprezintă, de fapt, “Let’s Do It România”, mai pe scurt conştientizarea şi implicarea opiniei publice(am ales cele două verbe, fără să evidenţiez tot contextul)vis-a-vis de riscurile poluării… ceea ce voi comenta în continuare se îndreaptă spre poluarea aerului de către maşinile Romprest ce ridică deşeurile menajere de prin oraş, după un grafic bine întocmit. Astăzi a fost rândul străzilor Ştefan Cel Mare, Artei, Cpt. Vlad…ş.a.m.d. şi am avut deosebita “onoare” să mă deplasez (per pedes) în urma mastodontului urât mirositor, ce lăsa la fiecare oprire(din poartă în poartă)o baltă de “must” ce putea scoate din morminte toţi morţii(metaforic vorbind) aşa de ţipător şi iute era “parfumul”! Bine, bine, o să-mi spuneţi, doar colectează deşeuri menajere, nu transportă parfum de trandafiri şi lăcrămioare! A ce vrei să miroasă? De acord cu dvs., dar vreau să-l întrebăm pe domnul director Liviu Butunoi dacă acele maşini se mai şi spală, mai ales pe interior şi de câte ori, să zicem, pe lună? Dar nu este suficientă o simplă spălare chiar dacă se foloseşte detergent special, ci necesită şi o dezinfecţie riguroasă a recipientului maşinii de transport gunoi! Cum străzile în Tecuci nu se spală, trebuie să ne rugăm la bunul Dumnezeu să plouă, ca să scăpăm de mirosul pestilenţial ce persistă zile în şir pe asfaltul impregnat cu zeama-esenţă pură de gunoi.
  Asta, aşa, în spiritul conştientizării şi implicării autorităţilor publice locale, nu a populaţiei şi a opiniei publice, că noi conştientizăm şi ne implicăm în fiecare zi, mai ales dacă avem “norocul” să ne deplasăm exact pe străzile cu ziua “norocoasă” de dat gunoiul la poartă(o dată pe săptămână)!
  Înainte de Romprest, mai ales în epoca “de aur”, pe străzi treceau tractoare cu una, două remorci şi colectau deşeurile menajere şi nu numai(unii strecurau şi dejecţii de păsări, sau porci printre deşeuri). Sigur vă aduceţi aminte, mai ales cei care staţi la case. În remorcă stăteau doi salariaţi de la IGO, iar pe jos alţii doi care ridicau recipienţii(găleţi fără torţi-să nu mă corecteze cineva, că este corect şi aşa, nu numai pluralul toarte-, bidoane, canţerole, cutii de carton degradate, saci de plastic rupţi, fiecare cum considera să-şi colecteze gunoiul, dar mai ales ce să pună la poartă, în cazul în care cineva mai orientat râvnea la tomberonul vecinului şi-l sustrăgea) dar cum aceştia nu confereau siguranţă, jumătate din gunoi rămânea pe stradă! Pe lângă dubla poluare a aerului(remorcile erau neacoperite, iar motorul tractorului nu era euro 5, ieşea fum ca de la locomotiva pe cărbuni!) se mai adăuga şi poluarea fonică( opririle şi plecările tractorului erau pe bază de fluier-ţipăt-răgnet de la cei din remorcă, deoarece ei aveau vizibilitate bună), iar la final trebuia să ieşi cu mătura şi făraşul să strângi din urma lor şi-aşa se umplea jumătate din tomberonul personal cu gunoiul instant, lăsat în urmă de tractoriştii grăbiţi şi nedotaţi(neplătiţi!) cu mături şi făraşe să şi strângă ce mai cădea după ce ridicau recipienţii la remorcă. Dacă aveai mai mulţi saci, trebuia să plăteşti “taxă de şmecher”( o sticlă de vin, o bucată de slană, un franc… fiecare cu ce putea să contribuie) că deh! şi gunoiu-i la raţie!
  Când au apărut cei de la Romprest chiar ne-am bucurat, în sfârşit ne modernizaserăm şi noi. Ba ni s-au dat şi pubele pe care le scoatem “mândrii” acum la porţi, că nu ne dau voie să lăsăm numai sacul menajer din interior, bine legat la gură! Aşa mai pierdem ceva timp să ne recuperăm pubelele de la vecinii de peste drum, că salariaţii uită de pe unde le iau şi încurcă “adrisantul”!
  În concluzie, că m-am pierdut în amănunte, ne interesează ce răspuns ne dă directorul Romprest la întrebările : Se spală şi dezinfectează maşinile de gunoi din Tecuci? Dacă răspunsu-i afirmativ, de câte ori pe lună şi cine suportă cheltuielile aferente?
  P.S. : eu ştiu răspunsurile, dar vreau confirmare oficială! Astfel mai află şi tecucenii cum sunt poluaţi pe banii lor(autopoluare, că tot se vorbea în alt articol de autoincendiere)!

 2. La televiziune suntem chemati la curatenie in 24 septembrie.Sa intelegem ca in Tecuci se face mai devreme?

 3. Auziţi ce spune acest “mare” director Romprest, stimatul domn Butunoi Liviu : “…prin acest proiect se urmăreşte…pentru a responsabiliza autorităţile locale, care nu efectuează suficiente controale(atât asupra turiştilor cât şi asupra agenţilor economici)şi nu aplică legislaţia mai des pentru a preveni formarea de adevărate mormane de gunoi în anumite locuri. Totodată se doreşte ca amenzile…să meargă în sistemul de infrastructură pentru gestionarea deşeurilor.”
  Eu ştiam că “Let’s Do it România” este o acţiune ce vizează conştientizarea populaţiei vis-a-vis de riscurile poluării cu deşeuri gospodăreşti şi nu numai, precum şi implicarea opiniei publice în acţiuni de ecologizare a propriilor localităţi.
  Să înţeleg că domnia sa (Liviu Butunoi) vrea să-l “responsabilizeze” inclusiv pe primarul Finkelstain(poate aşa îl scoate din amorţire şi începe să igienizeze malurile Bîrladului al nostru primar!)să acţioneze asupra turiştilor(???)şi agenţilor economici ce fac grămezi de gunoi?! Poate fi întrebat dl. Butunoi cum identifică “turiştii poluatori” în turisticul municipiu Tecuci? Vreau să-i precizez “marelui” director Liviu Butunoi că, ocupat fiind cu politica, poate nu ştie faptul că toţi agenţii economici au contracte de preluare a gunoaielor, căci altfel nu ar fi autorizaţi să funcţioneze.
  Cred că dumnealui se află într-o confuzie provocată de dubla postură în care se află : aceea de “mare om politic” şi cealaltă, de “mare director” la o societate de salubritate. El nu ştie dacă face politica gunoaielor, sau dacă este “gunoierul” politicii!!! Probabil că-i va fi greu să iasă din această dilemă. Deasemeni, directorul Butunoi vrea “sânge”- adică amenzi, dar se pare că insinuează că “perfuzia” ar vrea să o coordoneze dumnealui.
  Dacă mi se permite, aş încheia cu o morală : “Opriţi necuvântătorii politici să vorbească, să comunice în piaţa publică!”

Comments are closed.