Web
Analytics
TECUCI

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci


foto: martiri.ro

Constantin cel Mare, întâiul împărat al creştinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma împotriva lui Maxentiu, până a nu lua împaraţia. Iar altii zic că la apa Dunarii împotriva sciţilor. Văzând că mulţimea potrivnicilor era mai multă decât oastea lui, era cuprins de nedumerire si frică. Atunci i s-a arătat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, şi litere romane împrejurul Crucii, care şi acelea erau închipuite cu stele si ziceau: “Întru aceasta vei birui”. Facând numaidecât o cruce de aur, după chipul celei ce i se arătase, si poruncind sa fie purtată înaintea ostaşilor săi, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai mulţi au pierit, iar alţii au fugit. Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost răstignit pe Cruce, şi crezând ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si întărindu-se cu Botezul împreună cu maica sa, a trimis-o la Ierusalim ca să găseasca Crucea lui Hristos. Şi a aflat-o ascunsă, împreună cu celelalte două cruci, pe care fuseseră răstigniţi tâlharii; şi nu numai crucile, ci şi piroanele le-au aflat. Neştiind împărăteasa care ar fi Crucea Domnului, s-a arătat aceasta prin minune. O femeie vaduva moartă, de care s-a atins Crucea a înviat; iar celelalte două cruci ale tâlharilor nu au aratat nici un semn de minune. Atunci împarateasa s-a închinat şi a sărutat Crucea, împreună cu toată suita. Şi neputând încapea tot poporul să se închine s-a rugat ca măcar să o vadă. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, şi a înalţat deasupra amvonului Cinstita Cruce, şi vazând-o poporul, a început a striga: “Doamne miluieşte!” Şi de atunci a început a se ţine sărbatoarea Înalţării Cinstitei Cruci.

Se spune că Ziua Crucii aduce leac si pentru pomii neroditori. Oamenii atârnă în ramurile pomilor fără de rod viţe de castraveţi, curpeni de pepene şi cruci de busuioc sfinţit crezând că, în modul acesta, vor beneficia de rod bogat în toamna viitoare.

Fiind mare sărbatoare, de Ziua Crucii se împart pomeni pentru cei trecuţi pe tărâmul celălalt. În ulcele noi, împodobite cu fir roşu la toartă, se toarnă apă rece de izvor, lapte sau miere, iar deasupra se aşează un colac sau un covrig. Pomana este oferită mai ales copiilor si nevoiaşilor, alături de o lumânare şi un cuvant bun.