Web
Analytics
TECUCI

Tecuceni în China, perioada discuţiilor s-a încheiat…


Cu doar câteva luni în urmă se semna la Tecuci, într-un cadru festiv,Gheorghe Lazar protocolul de înfrăţire dintre acest municipiu şi oraşul Zhonghxxiang, din provincia chineză Hubei. A urmat apoi la mijlocul lunii august vizita în China a unei delegaţii tecucene din care au făcut parte: Dr. ing. Gheorghe Lazăr, primarul municipiului, consilierii Ghiţă Diaconiţă (PNŢCD), Vasile Ghica (PDSR), Rusu Chiru (PDAR) şi Gheorghe Rarinca, funţionar în primărie. Cu acest prilej, după contactele avute cu autorităţile politice şi economice locale, a fost semnat şi protocolul în limba chineză prin care s-a consfinţit înfrăţirea dintre cele două oraşe. La sfârşitul acestei vizite în care tecucenii şi-au căutat fraţii tocmai lângă zidul chinezesc, primarul Tecuciului, ing. Gheorghe Lazăr ne-a acordat următorul interviu:

Reporter: Domnule primar, înainte de a face câteva referiri în legătură cu vizita în China, v-aş ruga să faceţi un scurt istoric al acestei legături cu provincia Hubei.

Primar: Să încerc să fac istorie, cred că este cam mult. Promit că în curând voi prezenta cititorilor tecuceni istoricul acestei legături şi totodată ce am realizat până acum. În programul de viitor există stipulat ca imediat după întoarcerea noastră în Tecuci, să lansăm o invitaţie unei delegaţii formate numai din agenţi economici. Perioada discuţiilor între conducerile oraşelor s-a încheiat, agenţii economici ai celor două părţi pot trece concret la acţiune. M-aş referi la activităţi de cooperare în domeniul fabricării de geamantane în oraşul nostru, de tipul celor moderne, chinezeşti, dar şi la activităţi de comerţ.

Reporter: Credeţi că pot fi estimate nişte termene de debut al acestor colaborări?

Primar: Partea chineză a insistat să se treacă foarte repede la acţiune. Noi, respectiv Primăria suntem de acord cu acest lucru. Rămâne ca în zilele ce urmează să discutăm cu agenţii economici din Tecuci şi apoi să se stabilească data deplasării delegaţiei chineze. Eu zic că în cursul lunii lunii septembrie trebuie realizată acţiunea de întâlnire dintre agenţii economici români şi chinezi.

Reporter: Ţinând seama de contactele pe care dumneavoastră le-aţi avut în două rânduri cu partea chineză, vă gândiţi la anumiţi agenţi economici din Tecuci?

Primar: Anumite discuţii de început au fost făcute. Când partea chineză a fost aici, ne-am deplasat la magazinul Unirea, am discutat cu conducerea societăţii care s-a arătat interesată să colaboreze. Deasemenea S.C. Contec SA având multe spaţii construite şi insuficient folosite este interesată de colaborare. Şi mai pot fi şi alţii interesaţi.

Reporter: Aţi constatat interesul deosebit al părţii chineze în sensul materializării acestor proiecte?

Primar: Cetăţenii din România şi în mod special politicienii au apreciat întotdeauna atitudinea Chinei faţă de români ca fiind binevoitoare, interesată să conlucreze cu noi şi în unele situaţii ne-a ajutat atât în plan economic cât şi politic. Cât priveşte interesul provinciei Hubei faţă de noi, vă pot spune că există un interes deosebit din partea acesteia.

Reporter: Domnule Primar, privind culorile politice ale acestei delegaţii, să înţelegem că acest mozaic ar putea reprezenta un mai bun început de colaborare cu consilierii locali?

Primar: Aş îndrăzni să vă contrazic. Chiar dacă au fost anumite animozităţi, anumite păreri diferite în vechea legislatură, acestea nu au fost disensiuni mari, mai mult cei de pe alături le-au dat această interpretare, uneori neprincipială. Ca argument aduc aici faptul că toate proiectele de hotărâre iniţiate de primar, după discuţiile necesare au fost promovate. Aşa că eu nu pot să vorbesc de neînţelegeri în Consiliul Local anterior şi cu atât mai puţin acum. În consiliu trebuie să se manifeste interesul pentru cetăţenii Tecuciului şi eu am credinţa că va fi o conlucrare firească.

Glasul Tecuciului – septembrie 1996

Interviu publicat în volumul „Memoria hârtiei”, autor Viorel Burlacu