Web
Analytics
TECUCI

Este firesc ca Tecuciul să fie declarat mai întâi municipiu…


Dialog pe …uscat, cu Traian Băsescu

Domnule deputat, la întâlnirea pe care aţi avut-o aici, la Tecuci, cu membrii şi simpatizanţii Partidului Democrat aţi vorbit printre altele de o ,,Declaraţie a grâului”. Ce este aceasta: o strategie electorală, un program politic?

Declaraţia grâului, cum am numit-o noi, nu este nici strategie electorală, nici program politic. Este un document care analizează în zece puncte situaţia actuală din agricultură, iar în alte treisprezece puncte sunt abordări tehnice ale PD în care spunem care sunt măsurile urgente pentru salvarea recoltei din acest an. Dorim să-l ajutăm pe ţăranul român să devină stăpân demn pe pământul lui, iar odată cu el să prospere satul românesc.

Partidul Democrat susţine convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Cum comentaţi refuzul Convenţiei Democrate de a se asocia unei asemenea iniţiative?

Să vă spun câteva din motivele tehnice pentru care noi dorim convocarea Parlamentului. Nu cerem căderea guvernului sau a ministrului agriculturii. Noi dorim luarea unor măsuri în favoarea agriculturii, în primul rând obligarea guvernului de a finanţa achiziţionarea întregii cantităţi de grâu. În al doilea rând, preluarea la datoria publică a creditelor producătorilor agricoli. Cerem reglementarea sistemului prin care producătorii pot obţine maşini agricole în schimbul produselor şi a producţiei lor. Vrem să obligăm guvernul să-şi plătească cele peste opt miliarde de lei, datoria pe care o are la producătorii agricoli încă de anul trecut.

A ajuns ţăranul român să crediteze statul? Apoi un alt punct important ar fi înfiinţarea camerelor agricole ale producătorilor. Sunt măsuri tehnice urgente pentru salvarea recoltei din acest an şi pregătirea celei viitoare. Agricultura nu poate fi tratată cu declaraţii publice la televizor cum face ministrul Valeriu Tabără.

V-aş ruga totuşi să revenim la întrebarea privind refuzul Convenţiei Democrate.

Eu personal cred că au făcut o greşeală, probabil din lipsă de informaţie. La Bucureşti, acolo la Convenţie, la facultate, la domnul Emil Constantinescu nu s-a auzit de recolta de grâu din acest an. Convenţia greşeşte, iar domnul Constantinescu nu va câştiga alegerile numai cu simpatia din Bucureşti.

Domnule deputat, acum vă aflaţi într-un municipiu care aspiră să redevină ceea ce a fost cândva: judeţul Tecuci. Care este opinia PD în privinţa refacerii judeţelor abuziv desfiinţate?

Ideea reorganizării administrativ teritoriale aparţine guvernului Petre Roman. Deşi risc să devin antipatic tecucenilor, spun că în viziunea noastră nu este posibil să se facă în viitorul apropiat o astfel de reorganizare. Din punct de vedere economic ţara nu este într-o situaţie bună. Nouă ni se pare inoportună acum, din cauza efortului financiar. Am susţinut şi susţinem înfiinţarea municipiilor, cu o singură excepţie: Olteniţa, ca un semnal pentru preşedintele Iliescu.

Este firesc ca Tecuciul să fie declarat mai întâi municipiu, (!!!!) în vederea creşterii lui, pentru a deveni apoi capitală de judeţ. Asta ca o măsură premergătoare reorganizării teritoriale. Din punct de vedere al momentului ales nu este oportun, până la stabilizarea economică nu este potrivit să mai introducem şi o destabilizare administrativă.

 

Tv. Diplomatic – iulie 1996

*Orașul Tecuci a fost declarat municipiu încă de la reforma administrativă din anul 1968

Interviu publicat în volumul „Memoria hârtiei”, autor Viorel Burlacu


One comment

  1. Uneori e bună și gheața pentru a te drege de prostie.
    Ia cu gheață domn Traian, ești obișnuit cu ea…

Comments are closed.