Web
Analytics
TECUCI

Primarul Tecuciului, despre măsurile de austeritate


Primarul Municipiului TecuciEste un adevărat coşmar!  Fără să încerce să se dezmintă de partidul de guvernământ, pe lista căruia a câştigat un nou mandat, dar nici să le găsească scuze colegilor săi politici, pentru legile incomplete şi incorecte, primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain (FOTO), a făcut o radiografie a situaţiei actuale din administraţia publică locală.  Aplicate, legile de austeritate nu doar că nu aduc economie la bugetul local (ci la cel de stat!), dar aproape că blochează anumite servicii locale, existând chiar riscul ca de la jumătatea lunii august, la Tecuci să nu se mai elibereze buletine pentru locuitorii a 22 de comune!  Mai mult, apare un paradox: în  loc să dea afară angajaţi, 22 de comune ar trebui să încadreze câte trei oameni în plus, pentru eliberarea de buletine.  O altă anomalie a legii: primăriile îşi feresc angajaţii de disponibilizare, transformând serviciile în societăţi comerciale, fapt care, însă, înseamnă o suplimentare a cheltuielilor!

Reporter: Primăria Tecuci transformă serviciile în societăţi comerciale…

Eduard Finkelstain: Da, este o adevărată modă, la nivel naţional, să se transforme serviciile în societăţi comerciale, dar este din vina legislaţiei actuale.

Problema de fond este că în cadrul administraţiei publice locale din România, serviciile publice funcţionează în trei sisteme: servicii publice în cadrul organigramelor, servicii publice autofinanţate în subordinea CL şi societăţi comerciale în subordinea CL.

Societăţile comerciale sunt singurele exceptate de la prevederile privind reducerile de personal. Şi noi am transformat serviciile de întreţinere zone verzi, parcări şi administrare pieţe într-o societate comercială, deşi asta înseamnă cheltuieli mai mari.

Întâi tăiem, apoi… Dumnezeu cu mila!

Reporter: Deci măsurile de austeritate sunt bune, sau proaste?

Eduard Finkelstain: Ideea promovată este nobilă, însă legile apărute trebuiau discutate atent. Primul şoc a fost la apariţia legii [a ordonanţei de modificare a Legii 273/2006], de fapt, când am văzut proiectul de lege.

Era o scăpare: nu se mai lasă libertatea autorităţii locale de a umbla în structura Poliţiei Comunitare şi Serviciul Evidenţa Informatizată a Populaţiei (SEIP).

Dar ne-ar fi lăsat această libertate, putem să jonglez, dădeam afară din primărie, dar păstram oamenii de la evidenţa populaţiei şi poliţia comunitară, cum era mai logic. Şi ajungem la cea mai mare anomalie a acestei legi care este evidenţa populaţiei, unde avem o problemă gravă.

Textul ordonanţei prevedea o structură de personal pe principiul un angajat la 6.500 de locuitori. Însă nu se specifică dacă asta ar însemna populaţia deservită de serviciu, sau populaţia localităţii unde îşi are acest serviciu sediul.

Legea nu a distins, şi când am cerut clarificări, mi s-a răspuns că e în funcţie de populaţia Tecuciului. În realitate, SEIP deserveşte Tecuciul şi alte 22 de comune din nordul judeţului, un total de 174.000 de cetăţeni.

Dacă raportam la această cifră, rezultau 26 de angajaţi pe acest serviciu. În realitate, avem acum 15 angajaţi în plată, iar normativul îmi arată că trebuie să am doar şapte! Normal că am simţit că înnebunesc, am sunat la toată lumea.

Am spus că legea permite ca la fiecare primărie să existe un SEIP cu câte trei angajaţi. Adică, în cele 22 de comune, ar însemna 66 de oameni în plus, la care mai adaugi şapte de la Tecuci, ar rezulta 73!

Nu este atunci  mai bine să îi lăsăm pe cei 15 de la SEIP Tecuci care sunt acum, să deservească toate comunele? Mi s-a răspuns că dacă legea lasă aşa, să îşi înfiinţeze fiecare comună SEIP-ul ei!

Dar nu e uşor: e vorba de spaţii, oameni instruiţi, aparatură, responsabilitate… Vă spun cum i-am spus şi domnului prefect: «eu îmi asum responsabilitatea să nu mai eliberez buletine din 16 august, puteţi să mă şi arestaţi!».

Nu e normal, nu se poate face faţă volumului de muncă cu doar şapte oameni, din care trei sunt la starea civilă şi unul e contabil… Dar urmează acum să vină oamenii din Italia, să-şi facă buletine, cei din Barcea, Corod, Matca, Cudalbi, se supraaglomerează, se vor forma cozi…

Este un adevărat coşmar! Dar, după ce am vorbit în dreapta şi în stânga, a rămas că legea se execută, nu se discută, adică tăiem şi după aia, Dumnezeu cu mila! …citeste tot articolul

Autor:  Maria Măndiţă – Viata Libera