Web
Analytics
TECUCI

Vasile Băiculescu, ridicat de procurorii DNA


Vasile Băiculescu - Primar BrahasestiPrimarul comunei gălăţene Brăhăşeşti, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, a fost ridicat de la sediul primăriei, din localitate ieri dimineaţă, de către procurorii DNA însoţiţi de poliţişti. Evenimentul este unul învăluit de mister pentru că procurorii DNA nu au dorit să precizeze dacă este vorba despre o nouă arestare sau dacă a fost reţinut pentru a-şi executa pedeapsa.  La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Cristina Tatulici, a susţinut că nu poate comunica şi comenta informaţii legate de activitatea DNA.  În schimb, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Jandarmi au confirmat faptul că Vasile Băiculescu a fost preluat de la sediul Primăriei Brăhăşeşti de către procurorii DNA, însoţiţi de către poliţişti, iar jandarmii din comună au asigurat preluarea în condiţii bune a lui Vasile Băiculescu, fără să poată face alte referiri la acest caz.
Faptul ne-a fost confirmat şi de actualul viceprimar al comunei, Dumitru Groza, care ne-a spus că „nu ştiu decât că au venit şi l-au luat. Aşteptăm şi noi să fim informaţi la primărie despre ce este vorba”Aşadar, până la închiderea ediţiei exista o singură certitudine, aceea că primarul Vasile Băiculescu nu mai poate fi găsit acum la sediul Primăriei Brăhăşeşti
Istoria infracţională
Primarul de la Brăhăşeşti a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti la 3 pedepse de câte 3 ani de închisoare, pentru luare de mită, însă în urma contopirii pedepselor, primarul urmează să execute doar 3 ani de închisoare.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul viceprimar al localităţii, Constantin Pascaru, care a primit o sentinţă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de încercare de 5 ani.
Cei doi inculpaţi au fost obligaţi de către instanţă să plătească cheltuieli judiciare de 6.000 de lei şi s-a dispus şi menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Vasile Băiculescu, până la valoarea de 60.659 de lei.
În luna martie 2008, primarul comunei Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost cercetat şi fostul viceprimar al comunei, Constantin Pascaru, acuzat de pentru complicitate la luare de mită.
Rechizitoriul procurorilor anticorupţie arată că, în cursul anului 2007, primarul Băiculescu a pretins în mod repetat de la un denunţător suma de 27.842 de euro, reprezentând 10 la sută din valoarea a două contracte de lucrări cu Consiliul Local Brăhăşeşti pentru modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe.
Din suma pretinsă, inculpatul a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.
În acelaşi an, Băiculescu a pretins de la alt denunţător 25.086,13 de euro, reprezentând 10 procente din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi primărie, contracte care aveau ca obiect reabilitarea a două şcoli din comună.