Web
Analytics
TECUCI

Test de lectură în faţa câinelui


Foto: Arhivă Reuters

Copiii cu probleme de citire vor fi ajutaţi să şi le depăşească prin intermediul unui program în care sunt implicaţi câini utilitari. Aceştia au răbdare, nu critică, nu descurajează copii, spun iniţiatorii programului.  Pentru copiii care au dificultăţi în a citi, un proiect a fost lansat în Finlanda la mai multe biblioteci în toamna aceasta – şi anume, câinii ii vor ajuta pe copii să citească mai bine.
Un câine la bibliotecă?
Desigur, şi el este încă bine primit şi răsfăţat de personal şi de copii.
Câteva ore pe săptămână, câini utilitari precum labradori şi câini lupi ascultă copiii care le citesc poveşti. Calmi şi cu reactii previzibile, câinii nu îţi pierd răbdarea ascultându-i pe puştii care se bâlbâie sau sunt prea înceţi; câinii nu îi corectează, nu râd, nu îi critică ţi nu îi reped să se grăbească. Sub privirea înţelegătoare a patrupezilor, copiii capătă încredere şi descoperă lumea minunată a cărţilor, de care altfel ar fugi.
Când câinii sunt la lucru, toată lumea este mai fericită şi mai destinsă.
Cei cu alergii sunt preveniti din timp, pentru a nu veni la bibliotecă in intervalul respectiv.
Cu timpul, copiii îşi ameliorează capacitatea de a citi şi învăţa, au arătat experienţe similare în Statele Unite sau în Marea Britanie.  În plus, copiii sunt încântaţi să mângâie câiniii, devin mai sociabili şi sunt mai puţin stresaţi când e vorba de teme, de şcoală ori de câini.  Proiectele se desfăşoară în şcoli, în spitale sau librării şi uneori în familie.

de Denisa Udroiu
Sursa: romania-actualitati.ro


One comment

Comments are closed.