Web
Analytics
TECUCI

Oraşul Tecuci va avea şosea de centură!


   Staţi fără grijă! Ştiu ce scriu şi unde. Nu m-am mutat la vreun ziar din Moldova şi nici nu voi face asta. Rămân mai departe colaborator al gazetei de faţă şi editor cu responsabilitate la ceea ce este de aproape un deceniu: Ziarul de Olt. Chestia cu Tecuciul am aflat-o ieri dimineaţă, dintr-o ştire de la televizor. Promovată pe un canal de ştiri unde se munceşte din greu la armonizarea relaţiilor cu puterea lui Băsescu, după ce aceasta fusese făcută praf şi luată de val pe aripile Vântului.  Am verificat-o la redacţie, la prima oră. Aşa e, şoseaua de centură a municipiului Tecuci e în faza de licitaţie. Vreo zece firme vor să o câştige. Pe pariu, cea aleasă nu va fi atât de străină de pedelistul Mircea Toader, marinar şi el pe vremuri, atunci când Băsescu îi aducea gumă de mestecat micuţei Anca Boagiu, cea care se juca în chiloţei vara, în faţa blocului! Între timp a ajuns ministru la Transporturi…   Ca slătinean aflat în aşteptarea şoselei noastre de centură, am studiat repede importanţa şi locul oraşului Tecuci pe harta României. E municipiu, deşi titlul îi este acordat puţin forţat. Locuitori are cât jumătate din Slatina, iar poziţionarea sa la răscrucea unor drumuri comerciale folosite intens până în secolul XVI (sic!) nu-i conferă, de la sine, dreptul la această investiţie.
Economic, Tecuciul e varză. Nişte firme vopsite bine pe dinafară ascund întreprinderile după timpul comuniştilor. Respectând specificul, Tecuciul e un fel de Drăgăneşti-Olt, puţin mai mare. Un oraş clasic de provincie, unde jumătate din populaţie e rudă cu cealaltă jumătate. Trafic aglomerat se înregistrează doar la început de septembrie, atunci când păsările călătoare tranzitează cerul Tecuciului, în drum spre nordul Africii. Problema e că acestora nu le trebuie şosea de centură…
De ce scriu de Tecuci? Dintr-un sentiment de neputinţă faţă de Slatina. Municipiul reşedinţă de judeţ care are cu adevărat nevoie de şosea de centură. Oraş în plină expansiune economică, Slatina va fi în curând sufocată, în unele noduri rutiere, din cauza traficului greu, dar şi din lipsa şoselei de centură.
Sunt naiv uneori, recunosc asta. Dar nu pot crede faptul că, mai la toamnă, Anca Boagiu va vedea dacă mai are bani prin minister, iar dacă îi mai rămâne ceva ne va face şi nouă ceea ce ne trebuie: şosea de centură. Poate nu se vrea, o fi o strategie locală, raportată la nevoia de taxe şi impozite de pe urma traficului greu. Însă, dacă e aşa, nu e bine!
Mă întreb doar ce-i de făcut? Soluţia ar fi ceva de genul următor: să dăm la Galaţi, într-un schimb generos de fiinţă parlamentară, toţi deputaţii şi toţi senatorii Oltului, în frunte cu Bărbulescu şi Niţă, de la PDL, şi să-l luăm la schimb pe Mircea Toader. Pe pariu, acesta ar fi în stare să o convingă pe doamna Anca de la Transporturi să aprobe o investiţie necesară şi pentru Slatina! Altfel, nici o şansă!

de Alin Dorobanţu
Sursa:  gazetanoua.ro


7 comments

 1. Știți ce fac oltenii ca să aibe vechime în câmpul muncii? Dorm pe câmp!
  Cred că așa a făcut și ”amicul” nostru, al tecucenilor, pe numele lui de scenă Alin Dorobanțu, căci numai așa se justifică pierderea de timp în ”câmpul muncii” de jurnalist al ultimilor zece ani, mai ales că se laudă că a fost ”editor cu responsabilitate”! Iar când s-a trezit din acest somn, i-a cășunat pe Tecuci.Dar să ne înțelegem : meteahna asta cu ”să moară și capra vecinului”este specific românească, numai că unii ”performează” mai mult, ieri fiind rândul unui oltean.
  Domnul Alin Dorobanțu face și dovada unui ”om bine documentat” când face referiri la Tecuci și mă gândesc că cele mai importante localități vizitate la viața lui au fost Caracalul(unde a putut admira macaraua rămasă între blocurile construite fără a se respecta distanța legală dintre construcții-sic!) și Drăgănești-Olt, căci altfel nu văd de ce emite astfel de păreri despre Tecuci. Asta mi-aduce aminte de o replică celebră din filmul ”Mihai Viteazu”, când acest mare domnitor, întregitor de neam, a ajuns cu oștile lui de olteni fugărindu-i pe turci la malul mării și când un oltean ”plimbat” ca și domnul Alin, văzând Marea Neagră a exclamat : ”Câta Jii, popo!”
  Dacă aș vrea să fiu răutăcios așa spune că Slatina, reședință de județ fiind, are mai puțin de un sfert din populația de 300.000 de locuitori ai reședinței noastre de județ, respectiv municipiul Galați. Ce nu înțelege domnul Alin Dorobanțu este că Tecuciul n-a ”furat” banii pentru centură din banii Slatinei, ci a fost mai orientat și mai eficient în promovarea unui proiect care atrage bani europeni, fonduri europene ce au fost atrase în proporție de 5,6%(din păcate!) din totalul celor 30 mld. de euro oferiți României în perioada 2007-2013, așa că era loc și pentru Slatina și pentru Caracal și pentru Drăgănești-Olt! Dar probabil, ca și domnul Alin Dorobanțu, cei responsabili cu atragerea de fonduri europene din județul Olt erau mai preocupați cu ce fac tecucenii. Și când te gândești că una din principalele trăsături de caracter cu care olteanul se laudă ar fi că sunt iuți și isteți, comparativ cu domolul și contemplativul moldovean!
  Poate domnul Alin Dorobanțu nu a auzit de ”culoare de transport”, că Tecuciul este cuprins într-unul dintre ele, că pe aici trec autotrenurile ce se duc și vin spre/dinspre porturile Galați și Constanța, care coboară și urcă dinspre/spre nordul Moldovei și chiar din centrul Ardealului.
  Deși unii l-au ”urecheat” pe Admin pentru postatea acestui articol preluat de pe gazetanouă.ro, consider că ”tot rău-i spre bine!” și tocmai această postare ne-a dat prilejul să constatăm că totuși tecucenii sunt patrioți față de comunitatea lor și absolut toți au sărit să-și apere urbea, chiar dacă unii au fost adversari în alte ocazii.
  Chiar mă gândeam că poate domnul Toader l-a îndemnat pe Alin Dorobanțu să facă acest articol, tocmai pentru a-i ridica deputatului tecucean mingea la fileu, cum se spune.Am glumit, desigur! Eu sunt convins că ”vinovați” de acest proiect sunt mai mulți oameni și la timpul potrivit vom afla. Important este și felul cum ne privesc și alții, din exterior, că Tecuciul ar putea să atragă mai multe investiții, asta este adevărat și cred că în direcția asta ar trebui să fim la fel de patrioți și să lucrăm cu toții, nu-i așa domnule ”consilier”?

  1. Am să răspund scurt la cele căteva nelămuriri. Motto-ul acestui website este: “Aproape totul despre comunitatea ta”. Cred ca se incadrează. Când un oltean comentează despre ce “a făcut” un moldovean, nu ce “nu a făcut”, credem că e de bine.

 2. DE CE VORBESTI ASA DOROBANTULE, CA ESTI xxx.POATE NU STIAI CA FIECARE ORAS DIN ROMANIA CARE ARE CEL PUTIN UN DRUM EUROPEAN CARE TRECE PRIN ORAS SAU UN DRUM JUDETEAN CARE ESTE INTENS CIRCULAT (gen tecuci-galati)TREBUIE SA AIBA CONFORM NORMELOR UE SOSEA DE CENTURA PENTRU DESCONGESTIONAREA TRAFICULUI AUTO.MAI LASA VRAJEALA CA TECUCIUL NU ARE INDUSTRIE SI ALTE PROSTII BAGATE DE TINE.CINE DRACU ESTI TU DE BAGI FITILE DE CACAT IN GURA TA.VEZI-TI DE TREABA.

 3. Cu tot respectul pentru articolele publicate atit pro cit si contra,la articolul acesta dupa parerea mea va-s raspunde cu urmatorul banc:
  Un modovean si un oltean megeau cu trenul. La un momendat facindulise foame ,scoate fiecare din traista lui pachetul de drum,moldoveanul doi pesti macrou prajit cu paine de casa si olteanul brinza ,praz si mamaliga. Tot mancind ei olteanul vede cum moldoveanul aranja cu grija oasele de peste pe servet si-l intreba :
  -Ce faci cu oasele alea de ce nu le arunci la cos?
  -Astea le consum ca desert ca au mult fosfor si te cace mai destept.
  Se scarpina olteanu la ceafa pret de citeva secunde si zise:
  -Mai moldovene nu vrei sa facem schimb ca eu m-am saturat de praz cu mamaliga.Zis si facut.
  Cand vazu olteanu cu ce pofta rupe modoveanul din praz si lui îi ramaneau oasele in git zise:
  – Bag de sama ca mai pacalit!
  – Vezi, ce-ti spuneam ,nici n-ai inghitit bine si ai inceput sa te destepti.

 4. nu inteleg relevanta acestui articol. In afara de tonul critico-bascalios al unui gazetaras de provincie care isi revarsa frustrarile existentiale pentru ca a avut nesansa sa fie nevoit sa-si duca traiul in mijlocul Olteniei [ foarte aproape de Caracal unde, conform folclorului local, o anumita caruta supraincarcata s-a rasturnat ]nu vad alta valoare a articolului incat sa fie preluat de administratorii site-lui. Pot afirma fara sa gresesc ca daca Ceausescu nu s-ar fi nascut prin zona Slatinei, orasul avea aceeasi soarta ca si Tecuciul sau mai rau. Pana la urma, cum ar trebui sa procedam? Sa facem o mega-petitie catre ministrul transporturilor prin care refuzam investitia si sa fie redirectionata catre ,, orasul Olteniei aflat in plina expansiune” ? Sau trebuie sa-l blamam pe deputatul de Tecuci Mircea Toader ca a fost coleg de scoala cu presedintele Basescu si ca si-a permis sa duca pana la capat o promisiune facuta tecucenilor? Domnule Admin fiti mai explicit pentru ca mesajul subliminal este difuz.

  1. Stimate domnule “consilier”,
   Publicarea acestui articol nu o vad ca pe un mesaj, ci doar o deschidere catre lume, sa vedem si ce gandesc altii despre noi.
   Ma deranjeaza insa chestia cu blamarea lui Mircea Toader. Nu am inteles ce e cu promisiunea facuta tecucenilor. Ce promisiune a facut acesta romanilor?
   Le-a promis ca le va micsora pensiile. Si a facut-o.
   Le-a promis ca le va micsora salariile. Si a facut-o.
   Le-a promis ca ii va lasa fara servici. Si a facut-o.
   Le-a promis ca va micsora alocatia mamelor in perioada de maternitate. Si a facut-o.
   Le-a promis ca va majora toate utilitatile (apa, curentul, gazele etc.). Si a facut-o.
   Le-a promis ca va modifica toate legile importante, fara nici un consult parlamentar si fara a respecta interesele poporului. Si a facut-o.
   Le-a promis ca va scoate tara din criza si a indatorat Romania si in numele nepotilor si stranepotilor nostri.
   Mai trebuie?
   Iata ce promisiuni a dus pana la capat Mircea Toader si ai lui!
   Ati inteles, domnule “consilier”, de unde sunt banii pentru soseaua de centura?
   Nu zic ca nu e necesara (si mi-e perpendiculara opinia olteanului…), dar adevaratii bani pentru centura se gasesc in conturile personale ale celor de la putere.
   Iar noi, fraierii, stam cu “ciocu’ mic”. Dar oare, pana cand, Doamne ?!…

 5. Nu reusesc sa inteleg ce legatura are Tecuciul cu Slatina.Nu neg faptul ca si Slatina are nevoie de o sosea de centura dar credeti-ma si Tecuciul este sufocat in mare parte de tiruri pe strada Nicoresti, Tudor Pamfile etc, si nici nu va dati seama cat de enervant este uneori sa astepti 5 minute in intersectie la Profiriu sa poti iesi.

Comments are closed.