Web
Analytics
TECUCI

“Fără dezbatere publică, reorganizarea teritorială nu are sorţi de izbândă”


  Afirmă preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, în interviul acordat portalului Administratie.ro. Acesta susţine că reorganizarea administrativ-teritorială trebuie discutată în cadru strict constituţional şi necesită consultarea atentă a tuturor actorilor politici. Preşedintele CJ Galaţi crede că eventuala comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare va duce la reducerea cheltuielilor şi nu va crea avantaje niciunei tabere politice.
– Sunteţi de acord cu amânarea alegerilor locale şi comasarea lor cu cele parlamentare?
– Dintr-un anumit punct de vedere, cel legat de reducerea cheltuielilor, cred că amânarea alegerilor locale şi comasarea lor cu cele parlamentare ar fi o decizie bună, dar totodată trebuie ca acest lucru să fie gândit în context constituţional. O astfel de decizie trebuie să aibă la bază o dezbatere publică serioasă în care să fie implicaţi toţi actorii social-politici şi fără încălcarea Constituţiei!
– Pe cineva credeţi ca va avantaja această comasare a alegerilor?
– Comasarea alegerilor nu cred că va aduce un avantaj major niciunei tabere politice. Avantajul va fi legat de scăderea cheltuielilor bugetare pentru organizarea lor, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre acest subiect – al reducerilor bugetare. Cred că următoarea campanie electorală va fi una dură şi de aceea un eventual avantaj pentru o tabără sau alta nu cred că va exista.
– Credeţi că reorganizarea administrativ-teritorială ar trebui să aibă loc înainte sau după alegerile locale din 2012?
– Susţin că o reorganizare administrativ-teritorială a României trebuie să se facă, la fel ca şi comasarea alegerilor, după o temeinică dezbatere, poate chiar mai aplicată decât cea în cazul comasării scrutinurilor. Am învăţat în cei 11 ani de administraţie, de-a lungul mandatelor de consilier judeţean, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Consiliului Judeţului, că fără o dezbatere publică temeinică şi fără o consultare atentă a tuturor actorilor politici niciun proiect nu are sorţi de izbândă! Aici este vorba despre o decizie care afectează în profunzime structurile statului, se pune în discuţie reorganizarea inclusiv a instituţiilor publice. În ceea ce priveşte modificarea teritorială internă ea trebuie discutată în cadrul constituţional. Nu avem voie să încălcăm Legea Funadamentală pentru o astfel de decizie. Dacă dezbaterile aplicate pe această temă şi decizia de modificare a Constituţiei sunt etape depăşite, atunci reorganizarea administrativ-teritorială poate fi făcută!    Sursa: administratie.ro