Web
Analytics
TECUCI

Poveşti ciopârţite, la Clubul Copiilor din Tecuci


Clubul Elevilor din TecuciLa Clubul Copiilor din Tecuci, reducerile de personal pe motiv de criză au lăsat în urmă un fel de poveşti ciopârţite. Copiii de la Tecuci au aflat şi că visele nu se împlinesc întotdeauna şi că oricum, nu mai pot ajunge aproape de soare, cu ajutorul unui aparat de zbor pe care l-ar fi construit în miniatură.
De la 1 octombrie, cercul de Aeromodelism, unul dintre cele mai bune din ţară, dar şi un altul, de Informatică, dotat cu calculatoare sponsorizate de francezi, au dispărut ca şi cum nici n-ar fi fost. Ai crede că, din întâmplarea cu eroul care trece prin trei încercări, însă încheie totul cu bine, ba se alege şi cu soţie, şi cu jumătate din împărăţie, nimeni nu a învăţat nimic.  Şi totuşi, la Clubul Copiilor din Tecuci am găsit profesori pasionaţi care ştiu că numai omul sfinţeşte locul. Şi chiar asta fac ei înşişi.Concurs de aeromodelism, fără cerc
Cercul de Navomodele şi Aeromodele este una dintre activităţile cu tradiţie îndelungată, ne povesteşte directorul Clubului, prof. Olimpiu Zăgrean. Cel care le-a insuflat pasiunea pentru zbor zecilor de tineri şi care, practic, a scris o pagină importantă din istoria locală a aeromodelismului a fost profesorul Tudorel Lungu, plecat din viaţă anul trecut. Maestru emerit al sportului, acesta a cucerit, în anul 2000, titlul de campion mondial în aeromodelism (FOTO 4 – una dintre machetele realizate de regretatul profesor Tudorel Lungu şi câteva dintre cupele câştigate de acesta).
De câţiva ani, cursurile au fost predate de o altă profesoară, specializată în domeniu. La concursul de la începutul verii lui 2010, acesta a reuşit să obţină notă de titularizare, iar la sfârşitul aceleaşi veri, Ministerul Educaţiei a trimis notificarea privind desfiinţarea postului…
Calculatoare donate, puse pe tuşă
Copiii de ciclul primar vor resimţi la fel de mult dispariţia cursului de informatică. „De obicei, la cerc veneau copiii de clasele I-IV. La ore asistau şi părinţii, şi bunicii, curioşi să înveţe şi ei. E foarte important ca activitatea celor mici lor să fie ghidată pedagogic, ei formându-şi acum deprinderile de utilizare corectă a calculatorului”, spune directorul, mâhnit că o donaţie în calculatoare, pe care cu greu a obţinut-o de la nişte francezi, va fi pusă pe tuşă.
Performanţe şterse cu buretele
Directorul Olimpiu Zăgrean, profesor la cercul de Muzică instrumentală, nu găseşte o explicaţie la situaţia în care i-a adus Ministerul Educaţiei.
„Ne doare că atunci când ne propunem să facem lucruri deosebite, munca noastră este apreciată, dar numai până la un punct. Desfiinţarea posturilor s-a făcut fără nicio evaluare a activităţilor noastre. În luna august, după mişcările de personal didactic, de la Ministerul Educaţiei a sosit exact numele postului şi a cercului care trebuie reduse, dar fără o evaluare prealabilă. Aşa s-a întâmplat în toată ţara”….
Spune-mi ce faci în timpul liber
Un îndrăgostit de activităţile pe care numai într-un Club al Copiilor le-ar putea organiza, prof. Zăgrean pune în balanţă măsurile haotice ale ministerului cu deviza instituţiei pe care o conduce:
„Otio prodimur, cu alte cuvinte, poţi fi caracterizat după felul în care îţi foloseşti timpul liber. Iar aici, la Club, chiar vrem să oferim copiilor o alternativă viabilă la educaţia formală din şcoală. Căci, spre deosebire de şcoli, noi le cultivăm pasiunile sau îndemânările fără mijloace de constrângere.”….
Cinci cursuri, 800 de copii
Tot fără nicio constrângere, profesorii i-au primit pe elevi cu o săptămână înainte de deschiderea oficială a cursurilor de la palatele şi cluburile copiilor. Asta în ciuda faptului că, toată vara, i-au antrenat pe copii în alte activităţi, care mai de care mai interesante.
În jur de 800 de tineri, elevi la din Tecuci, dar şi din localităţile apropiate, s-au înscris, în acest an, la cele 5 cercuri funcţionale:
·    Muzică instrumentală, unde pot studia pian, chitară electrică, orgă şi pot susţine recitaluri în mini-sala de concerte,
·    Pictură, al cărui coordonator, Ioniţă Bebea , organizează anual Concursul Naţional „Ucenici la Porţile credinţei” şi aduce, tot anual, zeci de premii la alte competiţii naţionale şi internaţionale,
·    Dans sportiv, cerc animat de prof. Alina Irina Popovici, iniţiatoare a unei alte competiţii în domeniu,
·    Apicultură, în cadrul căruia profesoara Daniela Manea şi copiii descoperă lumea migălos organizată a albinelor,
·    Radio-construcţii, unde prof. Gheorghe Gudruman predă, printre altele, codul Morse şi tainele electronicii. … citeste articolul intreg

Autor: Cristina S. Carp, cotidianul  viata-libera.ro