Web
Analytics
TECUCI

Politică şi tarabe goale


Paradisul Legumelor - producatorii din MatcaDe la Paradisul Legumelor, la infernul economiei de piaţă.  După două luni de pseudo-vânzare, mătcaşii spun că nu rentează să vândă legume la Galaţi. Politicienii PSD zâmbesc însă în continuare unui viitor luminos doar de ei ştiu.  În urmă cu două luni, în Piaţa Centrală era mare agitaţie mare: se inaugura “Paradisul Legumelor”, un magazin de desfacere a legumelor din Matca, aduse direct de la producători, cu preţuri pe măsură.  Directorul executiv al cooperativei „Paradisul legumelor”, Mircea Croitoru, promitea atunci că gălăţenii vor avea toată vara roşii, castraveţi şi alte legume aduse de la Matca şi vândute, „ca la supermaket, cu autoservire”, direct în Piaţa Centrală.  Ieftin şi extrem de sănătos, garantat de cei 200 de producători despre care se spunea că ar fi implicaţi în această cooperativă.  Treaba este că inaugurarea magazinului mătcaşilor a fost reţinută de opinia publică nu atât pentru vinetele şi ardeii graşi de pe tarabe, cât pentru bannerul lipit în spatele tarabelor, de pe care zâmbeau încrezător liderii PSD: deputatul Dan Nica, senatorul Gheorghe Saghian, primarul Dumitru Nicolae şi preşedintele CJ Eugen Chebac, la mijloc aflându-se fostul primar din Matca, Ionel Pohrib. Reacţiile gălăţenilor faţă de feţele politicienilor care se iţeau printre legume au fost din cele mai diverse, de la amuzament la scandalizare, iar jocurile de cuvinte şi glumele s-au ţinut lanţ, având în vedere atât faptul că PSD este în opoziţie, cât şi denumirea „Paradisul legumelor”, lăbărţată deasupra capetelor social-democraţilor.
Din păcate însă, cam la atât s-a rezumat activitatea din Paradisul Legumelor: la amuzamentul gălăţenilor plimbători de sacoşe prin Piaţa Centrală.
Asta, pentru că, în cele câteva zile cât a stat deschis magazinul, foarte puţini au cumpărat efectiv de acolo, având în vedere că preţurile practicate nu erau semnificativ mai mici decât cele din Piaţa de legume.
Acum însă, la două luni de la marea inaugurare, în „Paradisul Legumelor” nu au mai rămas decât cinci persoane: politicienii de pe banner, că în rest, este linişte şi pace.
Tarabele sunt goale, iar pe uşa închisă scrie, parcă în glumă, „vă rugăm nu trântiţi uşa”. Probabil să nu îi trezească pe social-democraţi din visul frumos care îi face să zâmbească, încrezători, în magazinul pustiu…
La numărul de telefon mobil afişat pe uşa magazinului ne-a răspuns fostul primar din Matca, Ionel Pohrib, care ne-a explicat de ce este magazinul închis: „nu merge treaba. Dăm mai mult pe chirie şi transport decât încasăm din vânzare”.
„Chiria, la persoana privată care deţine spaţiul, costă 200 de milioane de lei (vechi) pe lună, plus motorina să aduci legumele, te costă foarte mult. Iar de vândut, se vinde cu preţuri mai mici chiar decât în piaţa de gros din Matca. Păi la Galaţi se vindeau roşiile cu 2 lei kilogramul, iar la Matca, cu 2,1 –2,5 lei! Nu se justifică! Pe 27 expiră contractul de închiriere şi închidem de tot”.
Adică, îşi ia firma de afară şi bannerul cu politicienii PSD din interior. „O să pun bannerul vizavi de piaţa de gros din Matca, să se vadă până la primărie, aşa!”, spune fostul primar, revenit la PSD, după o lungă plimbare politică de-a lungul timpului, prin PC şi chiar PDL, partid de pe lista căruia a fost ales actualul edil al comunei.

Autor:  Maria Măndiţă – Viata libera