Web
Analytics
TECUCI

Mascaţii din Brăhăşeşti – un ritual de sărbători care îi ia în zeflemea pe „urâţii” şi „rânjiţii” satului


În ziua de 31 decembrie, ultima zi a anului, tinerii din comuna gălăţeană Brăhăşeşti (langa Tecuci),  colindă pe la casele gospodarilor. Ei poartă măşti confecţionate din boabe de fasole, din paie, lână şi frunze uscate de „păpuşoaie”. Obieceiul, vechi de peste 100 de ani, este pe cale de dispariţie.

În ultima zi a lunii decembrie, încă de la ora cinci de dimineaţă flăcăii se adună la casa cămăraşului (şeful cetei). După ce sunt cinstiţi de către acesta, pleacă cu plugul mare din casă în casă – arnăuţi îmbrăcaţi în costume naţionale şi mascaţi („urâţi”) – cu măşti din pânză de sac, pene, boabe de fasole, cojoace îmbrăcate pe dos, în picioare opinci, cu veşcă din coajă de tei în jurul brâului, de care sunt atârnate tălăncile. Ajunşi la poarta gospodarului, sună din corn pentru a prevesti venirea „Plugului mare”, intră în curte, iar muzica începe să cânte. Flăcăii joacă o sârbă şi invită fata gospodarului la joc.

După ce joacă fata, flăcăii opresc muzica şi încep plugul, după care sunt omeniţi de gazdă, după cum e datina. Se merge cu plugul până în jurul orelor opt – zece seara, când ajung la ultimul gospodar din sat. Fetele de măritat pregătesc fiecare câte un colac frumos şi îl oferă flăcăilor, care vin apoi, de Sfântul Vasile, cu semănatul. Aceştia întâmpină gazdele cu „Sănătatea Anului Nou” şi primeau ca răspuns „Şi la anul cu sănătate”. În aceeaşi zi, la ora prânzului se organizează horă, leagăn, iar seara bal. Pentru a fi primită în horă fiecare fată trebuie să contribuie cu o baniţă de porumb – ca plată pentru împăcarea muzicanţilor; în caz contrar risca să fie scoasă din horă.

„Obieceiul datează, din calculele noastre de acum aproape 100 de ani, dar cu siguranţă el este mai vechi. Din păcate, acest ritual nu se mai prezintă complet, aşa cum se făcea acum câteva zeci de ani. Mai este o trupă de mascaţi care merge pe la diverse festivaluri folclorice, încercâd să păstreze viu acest obicei”, spune Anişoara Stegaru, specialist etnograf în cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi.


One comment

  1. Ese un obicei straniu, care produce spaima, mister si bucurie si care pastreaza si aduna vechimile. La Brahasesti se numesc OBRAZARI. Din cate stiu, nicaieri nu mai poarta acest nume. E un obicei simplu, care nu costa nimic in afara de imaginatie si ceva munca pentru alcatuire si care starneste in comunitatea sateasca stari care nu se mai intalnesc pestec an. Nu exista nimic atat de frumos cu care oamenii sa sparga relele, sa le lase in urma si sa mearga mai departe in noul an.
    http://www.youtube.com/watch?v=bnXE_fWRtW4

Comments are closed.