Web
Analytics
TECUCI

Expozitie de pictura si sculptura – Tulei si Mateescu


Pictura Petru TuleiLa Galeriile de Arta “Gheorghe Petrascu” din Tecuci a avut loc miercuri, 22.09.2010, vernisajul expozitiei de pictura a artistului Petru Tulei si de scultura a lui Dan Mateescu.
Asemeni simbiozei plantelor, cei doi artisti “convietuiesc” in iute armonie in expozitie, prin tematica operelor prezentate, inspirate din mestesugurile si arta populara, ei completandu-se reciproc intru descifrarea frumosului si incantarea privitorului.
La vernisaj au fost prezenti reprezentanti ai muzeului, bibliotecii si Casei de Cultura, profesori si iubitori de frumos dar si de elevi de la Scoala Gimnaziala nr 5 “Elena Doamna” (clasa a V-a, Prof. Georgeta Coada) si de la grupul Scolar Industrial (clasa XI-a, Prof. Aurelia Batica.)
Cristian Ghita, profesor de specialitate la Liceul barladean “Alexandru Vlahuta”, la clasele vocationale, a vorbit despre aceasta expozitie ca despre “o oaza de spiritualitate intr-un pustiu economic”, despre “frumosul care sa ne mai mangaie si sa ne mai aline durerile”, arta care sa ne incante sufletul “indemnand copiii sa exerseze desenul” in acest mod, ei putant descoperi frumuseti nebanuite.
Vernisaj Tulei - Mateescu la TecuciPetru Tulei, stabilit la Tecuci, este originar din Basarabia, fiind nascut la data de 15.12.1953 in localitatea Stefan Voda si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova si din Romania – filiala Iasi. A urmat studii de specialitate la Colegiul “Alexandru Plamandela” si Scoala republicana de Arte Plastice din Chisinau (1968-1972) dar si facultatea de Arte Plastice a Universitatii iesene “George Enescu” intre anii 2002-2006.
Pe langa arta picturala clasica, Petru Tulei este specializat pentru conservare-restaurare pictura murala in bisericile ortodoxe din Romania si a monumentelor istorice, calitate recunoscuta de Comisia de Pictura Bisericeasca a Patriarhiei Romane si a Ministerului Educatiei si Cercetarii.
A efectuat numeroase lucrari de pictura si restaurare la biserici din Arhiepiscopia Dunarii de Jos, care i-a conferit Diploma “Act de Cinstire” dar si in tara, la Braila, Botosani, Lainici-Gorj si in alte locuri.
Tablourile prezente in expozitie, ne arata stradania artistului si viziunea sa spirituala de creatie, pentru a ne transmite ideea gandita. Artistul este legat de natura, de flori, vaza si fructe, prin “Natura statica” si de “Peisajul nocturn” , dovedind o reala sensibilitate prin “Lacrima”, tabloul in care pestii prinsi in carlig se oglindesc in globul ocular al omului/privitorului. “Taranca” si “Peisaj taranesc” ne arata un fin observator al fiziologiei, dar mai ales a psihologiei taranului roman, truditor al pamantului si inspiratorul artei moderne. Prin cele peste 50 de expozitii de grup si personale, organizate in tara si strainatate (Lituania, Rusia, Republica Moldova), artistul plastic Petru Tulei, se dovedeste un talent consacrat al penelului, un cautator de frumos si un fin observator al firii omului, restaurarile sale din bisericile noastre, dovedind cu prisosinta aceste calitati.
Creatie Dan MateescuSculptorul Dan Mateescu, nascut la Moinesti, pe 8 aprilie 1943, absolvent al Facultatii de Arta Plastica din Iasi (1973) continua a fi prezent in expozitii cu forme spatiale inspirate din arta populara, lucrarile sale in lemn, prin abstractul prezentat si nenominalizarea operei, lasand privitorului posibilitatea de a “ghici” gandul artistului. Consacrat ca un realizator al multor busturi de oameni de cultura, precum Aleea Personalitatilor din Parcul Central de langa Catedrala Sf. Gheorghe, Dan Mateescu este si realizatorul unor opere monumentale de arta, tema patriotica fiind oglindita in “Statuia luptatorului dac”, lucrare in ciment, aflata in comuna Liesti, ori “Monumentul Eroilor” (ciment + inox) de la Buciumeni.
Prin lucrarile prezentate in expozitie impreuna cu pictorul Petru Tulei, artistul prezinta lucrari in lemn, de forme mari dar simple, cu inspiratii folclorice si trimiteri la arta populara. Lectia mesterilor populari, nu-l lasa indiferent, apeleaza la sinteza simbolica a formelor, lucrarile sale cioplite in lemn dovedind un simt sigur al raporturilor constructive. Prezent in peste 15 expozitii de grup si tot atatea personale, ca o recunoastere a calitatilor sale artistice, Dan Mateescu este nominalizat in  “Enciclopedia Who’s Who” in Romania, pagina 383, publicata in anul 2002, la editie Princeps la Editura Pegasus Press si in “Un secol de arte fumoase in Moldova” autor Valentin Ciuca.
Prin lucrarile aflate in expozitie, Dan Mateescu dovedeste reale calitati artistice, interpretative, transmise in lucrarile sale, obtinand o armonie a formelor structurale pe care le creaza.
Publicat si in viata-libera.ro

Scris de  Octavian cerchez colaborator tecuci.ei


One comment

Comments are closed.