Web
Analytics
TECUCI

Deputaţii au dat liber la EUTANASIEREA MAIDANEZILOR


   Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi “pentru”, 111 voturi “împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.  Potrivit actului normativ, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi la decizia administraţiei locale, numai după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă prin referendum, sondaj sau adunare de cartier.  Astfel, câinii fără stăpân pot fi ţinuţi în adăposturi maximum 30 de zile după care, în funcţie de decizia autorităţii locale, aceştia pot fi eutanasiaţi, păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu sau să se aleagă o soluţie combinată între acestea. Câinii agresivi, grav bolnavi sau bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiaţi în trei zile de la capturare, dacă nu sunt revendicaţi.  Legea a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări. Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus şi de această dată retrimiterea proiectului la comisie, însă propunerea a fost respinsă prin vot de către plen. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.
“Nu mai pot, mai bine mă aruncam de la balcon să apăr câinii”
Iubitorii de animale au ieşit în lacrimi după şedinţa Camerei Deputaţilor. “Nu mai pot, mai bine mă aruncam de la balcon să apăr câinii”, spune o doamnă în timp ce plânge în hohote. Supraveghetorii o susţin de mâini ca să nu păţească ceva. “Merită doamnă?”, este întrebată de oamenii de ordine
“Nu îmi vine să cred că trăiesc aşa ceva, de patruzeci de ani apăr câinii”, spune doamna în vârstă. Vociferările împotriva celor care au dat liber eutanasierii câinilor s-au auzit din ce în ce mai puternic pe scările din Palatul Parlamentului.
“Să se aleagă praful de ei pentru că au votat aşa ceva”, îi blesteamă o altă doamnă, în timp ce asculta îndemnurile peremistului Marius Marinescu să meargă să protesteze în faţa Palatului Cotroceni. “Mai bine o eutanasiază pe Udrea”, ţipă o doamnă creaţă cu lacrimi în ochi.
Printre ei se naşte dilema cum îi pot pedepsi pe cei care au votat împotriva animalelor. “Votul a fost secret”, susţine o voce, în timp ce o altă doamnă o contrazice. “Votul a fost electronic, nu a fost secret, putem să vedem cine a votat. Putem să nu îi mai votăm”, este sentinţa pe care o pronunţă împotriva celor care au votat împotriva dorinţei lor.
Primarul Capitalei este împotriva eutanasierii
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi, cu câteva ore înainte de rezultatul votului din Parlament, că nu agreează măsura eutanasierii câinilor fără stăpân. “Sunt pentru strângerea câinilor în adăposturi. Am să deleg competenţe şi către primarii din cele şase sectoare al Capitalei. Trebuie să dăm responsabilităţi şi sectoarelor. În sectoarele 1 şi 2 primarii deja au înfiinţat adăposturi pentru animalele fără stăpân. Oricum, voi respecta legislaţia, însă ea nu prevede numai eutanasierea câinilor fără stăpân. Varianta de bun simţ este strângerea câinilor în adăposturi. Spre într-o gândire bună a oamenilor”, a spus primarul general.
Potrivit Legii administraţiei Publice Locale, competenţe în gestionarea câinilor fără stăpân are doar Primăria Capitalei. Aceasta dispune doar de două adăposturi, unul în Theodor Pallady şi unul în Mihăileşti, în ambele existând posibilitatea cazării a maximum 600 de maidanezi.
Deşi atât organizaţiile non guvernamentale implicate în apărarea drepturilor animalelor cât şi Prefectura Capitalei apreciază că în Capitală există peste 40.000 de câini fără stăpân, primarul general, Sorin Oprescu susţine că “la numărătoare” au ieşit doar 12.000. “Nu sunt atât de mulţi pe cât se spune. La ultima numărătoare au ieşit doar 12.000. I-a numărat directorul de la ASPA, Rober Lorentz şi atât mi-a spus că i-au ieşit”.
UPDATE 15.00 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că “salută” votul dat astăzi de Camera Deputaţilor, în privinţa câinilor fără stăpân.
“Lăsând la o parte prejudecăţile şi falsele argumente, au reglementat situaţia câinilor comunitari. În calitate de ministru al Administraţiei şi Internelor am responsabilitatea de a mă implica activ în creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor şi nu pot să rămân indiferent atunci când oamenii reclamă la unităţile de poliţie sau la primării situaţii în care se simt ameninţaţi în spaţiile publice”, a declarat Igaş, printr-un comunicat de presă.
“De-a lungul timpului, nu puţini au fost aleşii locali care au solicitat legiferarea situaţiei câinilor vagabonzi care au împânzit străzile localităţilor ţării, punând în pericol sănătatea oamenilor şi chiar viaţa acestora. Aşadar, îi felicit încă o dată pe deputaţi pentru că au adoptat o lege necesară pentru o societate civilizată”, a mai spus ministrul de Interne.

sursa:  Gandul.info

scris de de Cristian ANDREI , Maria MANOLIU


6 comments

 1. LA TOATA LUMEA LE PLAC CAINII PENTRU CA NU AU GRIJA DE EI.EU PERSONAL AM FOST MUSCAT ASTA IARNA IN LUNA FEBRUARIE DE FATA CU CEL CARE AVEA GRIJA DE ACEI CAINI.AM FOST MUSCAT DE GAMBA SI AM FOST NEVOIT SA FAC VACCIN ANTIRABIC.ASADAR CEI CARE VOR CAINI SA SII IA ACASA SA FACA HERGHELIE DE CAINI SI DACA II VOR DA DRUMUL IN STRADA SA FIE AMENDATI CU 10000 RONI PENTRU CA NU I-AU LASAT SA -I EUTANASIEZE.CHIAR DACA CETATENII NU SUNT DE ACORD CU EUTANASIEREA SUNT PREA MULTI CAINI IN TECUCI SI SE RISIPESC MULTI BANI.VA MULTUMESC.

 2. In alte tari, iubitorii de caini se preocupa de ei, nu au doar sentimente si, uneori, castiguri. Ii adopta, umbla cu punga, maturice, manusa dupa ei atunci cand scot cainii la plimbare, nu ii lasa pe seama concetatenilor.
  Iubira asta demagogica, manifestata prin mitinguri, proteste, amenintari si gesturi patetice nu e iubire, e doar o modalitate de a-si refula unele frustrari.
  Daca era iubire adevarata, dupa atatia ani de cand de dau drept protectori, faceau ceva bun pentru caiinii astia. Unii au consumat fonduri serioase. Ce pacat ca nu exista si un DNA al cainilor!

  1. Foarte adevarat ce spui, cetatene curios. 🙂 Eu insa nu mai fac de mult comparatii cu ce se intampla in alte tari, nu pentru ca lucrurile, acolo, se intampla altfel, ci pentru ca aici, mi s-a reprosat asta, de prea multe ori, in prea urate moduri. Ma feresc, nu de frica, ci de sila!
   Dar asa-i, daca ar exista un DNA al cainilor, multi s-ar trezi cua verile confiscate!

   1. Gabriela Cimpoca, stiu ce inseamna sa-ti fie sila, dar e pacat sa renuntati fiindca asa vor sacalii.

 3. Un subiect controversat, care, indiferent cum va fi rezolvat, tot va nemultumi pe una dintre tabere. Oricum, daca pana acum nu s-a facut nimic, macar poate de acum incolo se va face ceva. Altfel, peste un an, vom numara alti 100.000 de caini, in plus, la inventar!

Comments are closed.