Web
Analytics
TECUCI

Daca in Romania s-ar munci ca in Matca…


Stand de legumeComuna galateana Matca se inscrie cu brio in topul zonelor in care oamenii muncesc cu mult drag si spor, constienti fiind de faptul ca daca nu depun eforturi, dezvoltarea si evolutia nu pot intra in discutie. Matca este cea mai cunoscuta zona legumicola din tara. De cum intri in comuna, ramai impresionat de agitatia caracteristica locului… te si imaginezi intr-un stup in care fiecare fiinta este ocupata pana peste cap. Oamenii sunt foarte muncitori si de dimineata pana seara se ingrijesc de gospodarie. Comuna Matca este situata in centru judetului Galati, de DJ 251 la o distanta de 80 km fata de municipiul Galati si la 8 km distanta de municipiul Tecuci. Cresterea animalelor si agricultura sunt pricipalele activitati din care localnicii isi catiga existenta.

Nelu Costea primar comuna MatcaNelu Costea, la primul mandat de primar.
In fruntea administratiei publice locale din comuna Matca se afla Nelu Costea care, cu toate ca se afla la primul mandat de primar, niciodata nu a fost strain  de problemele cu care se confruntau oamenii, lucrand in institutie si inainte de a ocupa acest fotoliu. “Daca in Romania s-ar munci ca in Matca, nu ar exista aceasta criza financiara”, spune primarul Nelu Costea. Acesta a afirmat ca Matca este un adevarat paradox: cand oamenilor din localitate le merge bine, fac investitii, iar cand se afla intr-o situatie mai dificila, fac credite si in acest fel statul are de castigat tot timpul de pe urma muncii lor. “Matca este puterea exemplului”, a afirmat primarul. Nelu Costea a intrat in anul 2008 in cursa electorala intrucat s-a gandit ca oamenii din aceasta zona merita mai mult. “Administrarea domeniului public si privat este un domeniu foarte important. Nu s-au facut investitii in comuna, practic, nu s-a facut nimic. Comunitatea are surse propii de apa, dar inca nu exista retea”, a mentionat Nelu Costea. In cei doi ani in care a ocupat functia de prim gospodar al comunitatii, Nelu Costea a facut si un proiect pentru alimentarea cu apa.
Edilul vrea sa faca ordine in piata.
Nelu Costea are un mare of, si anume acela ca munca taranilor din comuna sa nu este pe deplin rasplatita, ba mai mult, este furata. Vin in piata din comuna samsari din toata tare care cumpara produsele la un pret mizer, dar le vad la pret dublu. “Am in plan construirea unui centru agroindustrial pentru ca legumele sa se prelucreze si sa fie vandute aici, iar munca localnicilor din Matca sa nu mai fie furata. Am identificat deja un spatiu. Acest proiect va fi o adevarata mana cereasca pentru localnici”, spune primarul. Acesta are in vedere si accesarea proiectului Casa Verde, prin care energia clasica va fi inlocuita cu cea eoliana.
Mai multe realizari intr-un timp scurt.
Actualul edil al cumunei Matca se poate mandri cu o serie de realizari intr-un timp destul de scurt. Piata din Matca s-a extins cu un hectar, s-a amenajat aleea pietonala si s-a obtinut finantare pentru constructia unei Sali de sport, iar la scoala 3 s-a introdus incalzirea centrala. “Avem o gradinita cu program prelungit si vom face o cladire noua pentru aceasta. Am modernizat peste 3 km de drumuri si am modernizat baza sportiva. A fost extinsa si reteaua de iluminat public. S-a realizat un proiect pentru reteaua de drumuri de exploatare agricola”, a declarat primarul comunei Matca. Acesta are un proiect si pentru construirea unui dispensar medical modern cu doua etaje pentru ca cei 7 medici din comuna sa isi poata desfasura activitatea in cele mai bune conditii. Proiectul a fost intocmit deja, dar urmeaza sa identifice o sursa de finantare.
“Voi mai candida daca voi fi multumit de realizari” …citeste intreg articolul

sursa: www.matca.eu