Web
Analytics
TECUCI

Cu prilejul Zilelor Europene ala Patrimoniului


Rotonda scolii 4 TecuciLa Tecuci s-au desfasurat actiuni care au readus in atentia noastra unele valori locale ale patrimoniului.
Astfel, Muzeul Mixt Tecuci, a carui cladire de patrimoniu “asteapta” sa intre in reparatie capitala cu fonduri europene, a organizat cateva actiuni prin care sa valorifice importanta acestor valori de patrimoniu pe care le detine atat municipiul Tecuci cat si cel galatean.
In rotonda scolii nr 4 “Ion Petrovici”, gazda prof. Cristina Marin Dumitrache si muzeograful Lucia Gologan au vorbit asistentei formata in mojoritate din elevi, dar si din reprezentati ai altor institutii de cultura: profesori si iubitori ai actului cultural, despre importanta cunoasterii patrimoniului de catre tineri, scoala Nr 4 fiind gazda temporara a unui numar de lucrari in lemn, piatra si marmura ale sculptorului Grigore Patrichi Smulti, prezent la manifestare. Aceste lucrari, desi de mici proportii, reprezinta secvente din istoria milenara a poporului nostru, precum: “Ganditorul neolitic” omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru tara, precum si “Portretul eroului necunoscut”. Continuitatea poporului nostru pe aceste meleaguri, prin “Trei generatii” si credinta acestuia fiind oglindita prin lucrarile “Inviere” si “Crucificare”. Un  scurt video  AICI.
Profesorul Vasile Ghica a vorbit despre nevoia de hrana sufleteasca a omului, la romani, dansurile si muzica populara reprezentand o valoare inestimabila din patrimoniul nostru national.
Manifestarea s-a incheiat cu un minunat micro-recital de muzica populara, sustinut de cunoscuta indrumatoare si sustinatoare a artei populare Mitrita Velicu, cea care alaturi de doi din “puii sai” elevele Ioana Munteanu, de 9 ani de la scoala nr 5, si Beatrice Ciolan, de la scoala nr 5, s-au remarcat atat prin tinuta lor, imbracate in costume nationale traditionale, dar si prin timbrul melodios al cantecelor pe care le-au interpretat: “Closca si puii sai de aur”. La sfarsit, elevilor li s-au acordat autografe de catre maestrul Grigore Patrichi Smulti.

A relatat Octavian Cerchez colaborator al tecuci.eu


5 comments

 1. Apropo azi a avut loc vernisajul expozitiei de pictura si sculptura,Petrica Culei si Dan Mateescu, la galeriile Gheorghe
  Petrascu.

  1. Multumim pentru informare. Daca, in viitor, stiti de o manifertare in zona cultural-artistica, va rugam sa ne anuntati pe aceasta cale.
   Din pacate majoritatea celor ce organizeaza asemenea manifestari ne ignora. Aflam, asa cum a fost si acest caz, dupa desfasurare.
   In conditiile in care nu exista in acest moment nici-o alta cale de informare a comnunitatii asupra acestora. Dar stiti cum e, unora li se pare prea scump si ceea ce este gratis …

 2. Chiar si asa sincere felicitari personalului Muzeului mixt Tecuci care organizeaza permanent manifestari culturale, intr-un oras distrus din punct de vedere economic.

Comments are closed.