Web
Analytics
TECUCI

Cozi interminabile pentru subvenţiile la încălzire


Cozi la subventiiTecucenii au luat cu asalt centrele unde se acordă subvenţiile pentru încălzirea cu lemne sau cărbuni în speranţa ca măcar de această dată să primească ajutoarele pentru întreg sezonul rece.  Odată ajunşi însă în faţa ghişeelor au aflat că de fapt se dau numai subvenţiile pentru luna decembrie. Oamenii sunt disperaţi şi spun că riscă să îngheţe în propriile locuinţe pentru că nu dispun de bani suficienţi pentru lemne şi abia îşi mai pot duce traiul de pe o zi pe alta. Încă de la primele ore ale dimineţii se formaseră ieri cozi interminabile la centrele de distribuţie a ajutoarelor pentru încălzire. Banii au venit şi de această dată cu mare întârziere, dar nici aceştia toţi. Practic, acum se dau numai banii aferenţi lunii decembrie, după ce în ianuarie s-au împărţit cei pentru luna noiembrie. Luni, adunaţi în faţa centrelor de distribuţie, oamenii se călcau în picioare, se certau şi vociferau datorită felului cum sunt trataţi. Este vorba despre oameni care au rămas fără un loc de muncă, pensionari, persoane cu venituri foarte mici sau beneficiari ai ajutorului social. Oamenii spun că sunt trataţi de Primărie ca nişte câini, fiind nevoiţi să stea în ninsoare şi frig ore în şir. “Stau de două ore la coadă. Am fost călcată pe picioarele îngheţate, m-au îmbrâncit şi am căzut şi după ce că stăm să ne ningă primim doar banii pentru luna decembrie. Suntem în februarie, am fost nevoiţi atât noi cât şi copii să îndurăm o iarnă foarte friguroasă şi acum cu 39 lei care-i primesc stau şi mă gândesc ce lemne îmi pot cumpăra. Suntem între ciocan şi nicovală, suntem ai nimănui, dacă ne dădeau banii pe toate lunile ne puteam permite să ne luam lemne, dar aşa cu sume infirme nu putem face faţă”, ne-a spus una dintre persoanele care stătea la rând la serviciul de Asistenţă Socială.
Faptul că aceste subvenţii se acordă lunar şi nu pentru tot sezonul rece, îngreunează şi activitatea angajaţilor care trebuie să muncească în plus. “Până în prezent avem depuse 2.640 de dosare pentru încălzirea cu lemne, 3.400 la încălzirea cu gaze, iar săptămâna trecută un număr de 80 persoane şi-au completat dosarele pentru a beneficia de subvenţii la încălzirea cu energie electrică. Este mai dificil pentru că se lucrează luna de lună pentru distribuţia sumelor aferente şi nu integral aşa cum eram obişnuiţi”, a declarat directorul serviciul de Asistenţă Socială, Mariana Manole.
În această situaţie, tecucenii care stau la mila autorităţilor pentru a primi sprijin pentru încălzire nu pot decât să spere că iarna se va sfârşi cât mai repede, dat fiind faptul că banii pe care îi primesc sunt de cele mai multe ori insuficienţi pentru a-şi încălzi aşa cum trebuie locuinţele.

Sursa: Ziarul Impartial