Web
Analytics
TECUCI

Cea mai mare fabrică de şaorma din ţară


foto: foodcrew.ro

„Noi am început cu covoare. După aceea am continuat cu saci din rafie. Tata se ocupa de producţie în Turcia şi unchiul meu gestiona distribuţia în România, după Revoluţie. Apoi, ca să scăpăm de cheltuielile cu transportul mărfii, am deschis puncte de lucru în ţară. De prepararea cărnii pentru şaormerii ne-am apucat acum trei ani. Am început cu un spaţiu mic în Afumaţi, iar anul trecut am mutat producţia aici, la Vânători”. Într-un birou modest din halele de pe Drumul Naţional 26, Huseyin Hortoglu rezumă aventura familiei sale în afaceri. Ea a început cu o generaţie în urmă în Gaziantep, un oraş puternic industrializat din sud-estul Turciei.   O altă generaţie continuă acum aventura la 1.500 de kilometri depărtare, în coasta Galaţiului. Moştenitor al genelor antreprenoriale, Huseyin a deschis aici cea mai mare fabrică de şaorma din România.  Çinar Döner Production, marcă a societăţii Andreeas 95 Exim SRL, produce stive de carne dezosată şi condimentată, gata de pus în aparatul de şaorma. Produsul este congelat şi distribuit şaormeriilor din ţară şi din străinătate, care scapă astfel de mai multe probleme.
„O şaormerie iese mai ieftin dacă se aprovizionează de la noi, pentru că nu mai are nevoie de angajaţi care să prepare carnea pentru şaorma. De asemenea, reprezentanţii acesteia au certitudinea că primesc un produs preparat după reţete tradiţionale, în condiţii de maximă igienă”, explică Huseyin Hortoglu.
Fabrica lui procesează zilnic până la 4 tone de carne, cantitate din care şaormeriile de cartier ar putea prepara 40.000 de şaorme! Începutul a fost mai modest.
„Aveam un prieten care deţinea o şaormerie şi care obişnuia să le vândă şi altora carne gata de pus în aparatul de şaorma. Aşa mi-a venit ideea deschiderii unei fabrici de şaorma. Am început acum 3 ani cu o unitate de producţie în suprafaţă de 600 de metri pătraţi, în Afumaţi”,  îşi aminteşte Huseyin Hortoglu.
„Dar fiindcă acolo volumul investiţional era în permanentă creştere, am căutat un loc în care costurile de producţie să fie scăzute. Tata îşi mutase deja producţia de saci din rafie la Vânători şi, anul trecut, am deschis şi eu fabrica de şaorma aici. Am investit un milion de euro în această unitate, care este de aproape 4 ori mai mare decât cea din Afumaţi şi respectă standardele occidentale”, relatează el.
În timp ce vorbeşte îşi aruncă din când în când privirea pe monitorul din colţ, pe care sunt transmise imagini din zona de producţie, aflată dincolo de pereţii biroului său. Peste 40 de oameni lucrează acolo. Manipulează carnea echipaţi precum chirurgii în sala de operaţii.
Huseyin îmbracă o ţinută asemănătoare şi ne invită la un tur al fabricii. „Începem cu zona de aprovizionare”, spune şi se îndreaptă spre capătul fabricii.
„După ce intră în unitate, carnea este dezosată. Urmează marinarea, condimentarea şi ambalarea. Stivele de carne sunt supuse apoi unui şoc termic, la minus 40 de grade Celsius, după care sunt depozitate la minus 18 grade în vederea livrării către clienţi”, explică Huseyin în timp ce trece pe lângă muncitori, malaxoare şi camere frigorifice.
De când carnea proaspătă intră în fabrică şi până când ia forma de şaorma trec trei zile. Odată congelată, ea poate rezista un an. În această stare este trimisă, cu camioanele, în oraşele în care există clienţi ai produsului Çinar Döner.
„Din aprilie, facem distribuţie prin Agrirom. Produsul nostru ajunge în Arad, Cluj, Braşov, Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Avem clienţi şi în Galaţi. Aici se deschid foarte multe şaormerii şi vrem să acoperim această zonă. De altfel, chiar acum lucrăm la formarea unui departament de marketing pentru a dezvolta toate aceste puncte”, dezvăluie managerul.
Strategia este menită să dea roade pe termen mediu, în condiţiile în care cursa pentru supremaţie pe această piaţă relativ nouă este contracronometru.
„În Europa, şaormeriile nu au voie să-şi pregătească singure carnea. Ele sunt obligate să se aprovizioneze de la fabrici ca a noastră. În România cred va mai dura 3-4 ani până când se va aplica această măsură. Noi trebuie să fim pregătiţi. Mai e o fabrică de şaorma în Bucureşti, am înţeles că acum se deschide o alta la Tecuci”, spune Huseyin Hortoglu …citeste intreaga stire

Autor: Rodica Mişcalencu
Sursa: impartial.ro