Web
Analytics
TECUCI

A brevetat: Statuia lui Vasile Ghica în Tecuci


Prof Vasile Ghica - TecuciSalonul „Axis Libri” a brevetat: Statuia lui Vasile Ghica în Tecuci şi revoluţia lui Apostol Gurău
La întrunirea de joi,18 noiembrie, a Salonului literar „Axis Libri””, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, Zanfir Ilie a anunţat „doi tineri” şi i-a numit cu înţeles pe scriitorii Apostol Gurău şi Vasile Ghica, fiecare cu câte 70 de ani abia împliniţi.
O seară de excepţie, cu un prozator de talie naţională, propunând romanul „Є-Anonimii”, Editura Pax Aura Mundi, Galaţi, primul dintr-o trilogie anunţată  şi cu un umorist de nuanţă filosofică şi de renume, având pe coperta recentei cărţi un „Chef pe Titanic”, Editura PIM, Iaşi.   Introducerea în universul celor doi scriitori şi urarea de bun venit în „clubul septuagenarilor” le-a făcut cu artă moderatorul Teodor Parapiru , situându-l pe Apostol Gurău „în rândul dintâi al scriitorilor”, şi găsind  „un intelectual rasat” în Vasile Ghica.
Înainte de a se porni discursurile participanţilor, Apostol Gurău a făcut ca fiecare dintre cei prezenţi în sala „Eminescu” să primească romanul său, aşa că despre prozator s-a discutat cu cărţile pe masă.
Primul la cuvânt a fost Ilie Z. Pleşcan, venit de acasă cu o elaborată întâmpinare a cărţii lui Apostol Gurău. „Un purtător de drapel al prozei gălăţene”, a decretat Paul Sân-Petru, amintind de debutul lui Apostol Gurău în cenaclurile de altădată.
Referindu-se la interviurile anterioare cu fiecare dintre cei doi, Ghiţă Nazare a încercat să puncteze din personalităţile celor doi scriitori.  Cititoarea cea mai profundă a romanului s-a dovedit, printr-o intervenţie „la obiect”, privind construcţia epică şi personajele, Nicoleta Crânganu.
Un alt prozator de primă linie, Constantin Vremuleţ a remarcat „literatura de esenţă” la Apostol Gurău şi încăpăţânarea de a persista în umor la Vasile Ghica… citeste intreg articolul
Autor: Ion Manea – viata-libera.ro