Web
Analytics
TECUCI

Dimitrie Hârlescu – pictor


Dimitrie Harlescu - La malul mariiPictor modern, născut la 5 noiembrie 1872, în oraşul Fălticeni.  A absolvit cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Iaşi şi ale Academiei de Arte din Munchen.  Căsătorindu-se cu pictoriţa Elena Mitrea din Tecuci, care a cunoscut-o pe vremea studiilor din Germania, D. Hârlescu se stabileşte în.oraşul de pe malurile râului Bârlad. Începând cu anul 1909, funcţionează ca profesor la Gimnaziul de băieţi, devenit, pe parcurs, Liceul „D. A. Sturdza”, şi la Şcoala Normală.  Impreună cu prietenul său, Nicolae Vermont, pictează interiorul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din localitate.   A participat cu portrete şi compoziţii la expoziţiile „Tinerimii artistice” şi ale Salonului Oficial de la Bucureşti, remarcându-se prin: „Cap de bătrân”, „Doi prieteni”, „Damă în fotoliu”, „Colţ de cafenea”, „Jucătorii de şah” ş.a., lucrări care-l situează la graniţa dintre impresionism şi expresionism.  In ziua de 23 noiembrie a anului 1923, la Tecuci, din cauze încă neelucidate, D. Hârlescu îşi pune capăt zilelor.


2 comments

 1. Am incercat sa intru pe pagina marelui Dimitrie Harlescu pt a comenta deoarece acolo unde as fi vrut sa comentez nu se poate…Cum este posibil sa apara “primarul in functie”in randul PERSONALITATILOR TECUCENE???????

  1. Am marit perioada in care se pot face comentarii.
   Va rog sa repostati comentariul la articolul amintit ( nu faceti comentarii la imagini, decat daca este legat de acesta).
   Accesati link-ul: http://www.tecuci.eu/01-06-2010-primarul-functie-eduard-finkelstain
   Acesta este postat la primari ai sec al-XXI-lea. Ca “este o personalitate” sau nu, este de comentat.
   Sa lasam vizitatorii sa-si dea si ei cu parerea. Ve-ti fi surprins…

Comments are closed.