Web
Analytics
TECUCI

Constantin Solomon – cercetator literar si istoric


Eugen Boureanul - Prozator
lipsa foto

Cercetător literar şi istoric [intlink id=”19″ type=”category”]medievist[/intlink], născut la 27 ianuarie 1899, în comuna Avrămeşti, din judeţul Tutova.
După terminarea [intlink id=”24″ type=”category”]Facultăţii [/intlink]de Litere şi Filosofie din Bucureşti, funcţionează ca profesor la Şcoala Normală şi la Liceul de băieţi „D. A. Sturdza” din Tecuci.  Împreună cu Mihai Dimitriu întemeiază, în anul 1934, [intlink id=”25″ type=”category”]Muzeul [/intlink]Regional de Arheologie din Tecuci.  In anul 1932, pentru lucrarea „Biblia de la Bucureşti. 1688″, primeşte Premiul Neuschotz al Academiei Române. în colaborare cu C. A. Stoide, realizează o culegere de „Documente tecucene” (3 vol.).   In anul 1937 scoate (cu G. Ursu) antologia „Cele mai frumoase poezii româneşti” (2 voi.). împreună cu Măria Vartic a elaborat manuale de limba română.  A colaborat la revistele „Buletinul Comisiunii monumentelor istorice”, „[intlink id=”295″ type=”category”]Arhiva [/intlink]românească”, „Revista arhivelor” ş.a.    A făcut parte din conducerea revistei „Analele Moldovei” (1941— 1943) care a apărut la Tecuci şi în paginile căreia va publica studii dedi¬cate lui C. Hogaş şi Th. Şerbănescu.
Acest autentic mentor spiritual al Tecuciului s-a stins din viaţă în Tecuci, la 17 decembrie 1991.


One comment

  1. Parintii mei s-au nascut in satul Avramesti jud.Vaslui.
    Tatal meu Solomon C.Constantin s-a nascut in anul 1925 si este ruda cu dl. profesor,as dori sa aflu mai multe despre acest cercetator literar.Ma puteti ajuta?

Comments are closed.