Web
Analytics
TECUCI

Suceava. 1435 Septemvrie 1


moneda_tecuci.eu  Cu mila lui Dumnezeu, lui Vladislav, iubitului Craiu al Poloniei, Litvaniei, Rusiei şi Domnitor al multor ţări, slujbă credincioasă şi în orice vreme din partea lui Ilieaş Voevod, Domnul Ţării Moldovei. Dau ştire Măriei Voastre, că Noi ne-am înţeles şi ne-am împăcat cu fratele nostru, cu Ştefan Voevod, şi vom rămânea în acestă pace în vecii vecilor, iar Măriei Voastre şi sfintei Coroane Polone vom sluji amândoi cu credinţă, în veci, fără nici o înşelăciune şi fără viclenie, împotriva oricărui duşman al vostru. Şi i-am dat iubitului nostru frate, Ştefan Voevod, din ocina noastră, ţinutul anume, oraşul Chelia şi cu vama şi cu ozerele, ce ascultă de acest oraş, şi oraşul Vasluiu şi ocolul, ce ascultă de acest oraş, şi ţinutul de la Tutova şi târgul Bârladului, cu tot ocolul, şi morile Covurluiului şi oraşul Tecuciu, cu tot ocolul, şi Oltenii. Şi acesta este iubitului nostru frate, Ştefan Voevod, uric cu toate veniturile, nestricat niciodată, în veac, cât vom trăi … citeste textul original    Scris de Doru Parascan


7 comments

 1. Cred ca 1 septembrie este cea mai potrivita data pentru a fi sarbatoarea orasului. De obicei, este o vreme superba, orice oras si-ar dori o asemenea data pentru Ziua Orasului. Lumea a terminatconcediile si se strange pe-acasa, scolarii asteapta sa se deschida scolile si multi dintre tecucenii care s-au stabilit in alte tari inca mai pot sta pe-acasa cateva zile.
  Sfantul Gheorghe e bine sa ramana o sarbatoare a Bisericilor, a crestinilor. Cade de obicei in Postul Mare, vremea este mai capricioasa. Si este bine sa se faca distinctie intre traditiile religioase si cele laice, amestecul slujbelor in orice tinde sa le bagatelizeze.
  Ma mira ca Primarul a ignorat sarbatoarea. Dupa parangheliile din campania electorala, ma asteptam la ceva si mai si… N-o fi avand primaria fonduri, dar de la USL, asa, ca multumire fiindca tecucenii s-au bulucit sa-i voteze si au iesit o multime de consilieri!
  Poate de 1 Decembrie, ca-i ziua nationala. 😛 😕

 2. Data de 1 septembrie 1435 este data la care Tecuciul este menţionat într-un document scris pe care l-am găsit noi românii.Că dacă a fost „dat” Tecuciul cuiva, logic că exista de mult mai mult timp.Şi a fost dat nu lui Ştefan cel Mare cum ar putea crede unii ci lui Ștefan al II-lea, care a fost domn al Moldovei între septembrie 1434 și august 1435.Că Ştefan Cel Mare s-a născut în 1433.

 3. La multi ani tuturor tecucenilor!!! Si multa fericire!!!

  Admin stii cumva ce se intampla cu stadionul de la Ocaua? …..

 4. Iată că cele afirmate de mulți comentatori ai site-urilor tecucene referitor la calitățile profesionale, educaționale și caracteriale ale omului DORU PARASCAN, ale profesorului de istorie DORU PARASCAN, se confirmă prin prezentarea simplă, dar elocventă a „actului de naștere” al comunității noastre.
  Aplecarea către istorie, preocupările permanente către istorie, „datoria” sa către istorie ne face (dumnealui, Doru Parascan) un cadou simplu dar neprețuit, elegant și eficace nouă tecucenilor, punându-ne la dispoziție actul original de naștere istorică, în documente, a comunității noastre. În dulcele și așezatul grai moldovinesc (intenționat am scris așa, cu ”vi”) aflăm despre înaintașii noștri, despre ce am fost, cum am început, despre statornicie, care nu a însemnat un lucru ușor de-a lungul anilor.
  Iată cum simplu și profesional dascălul Doru Parascan poate să înlocuiască lipsa de interes pentru aniversarea „nașterii Tecuciului” manifestată de administrație prin publicarea acestui text. VĂ MULȚUMIM STIMATE PROFESOR DORU PARASCAN!
  Așa că încă o dată administrația locală a ratat un moment important de închegare a comunității în jurul ei, a tradiției care-ți poate garanta stabilitatea, liniștea și coeziunea viitoarelor demersuri. Nu reușește să adune în jurul său comunitatea în momentele aniversare ale istoriei locale, care să-i asigure rezerva viitoare de evoluție și legitimare. Parcă dorește cu tot dinadinsul să se autoexcludă din sânul comunității, se comportă alogen, stângaci, neadaptat. FĂRĂ CONȘTIINȚA ȘI ȘTIINȚA PROPRIULUI TRECUT NU POȚI SĂ „SIMȚI” ȘI SĂ „PREGĂTEȘTI” VIITORUL! Administrația locală -componenta politică, economică și culturală- ar trebui să facă istoria comunității, nu să facă „istorii” comunității prin vendete, aroganțe, absenteism și meschinării. O BILĂ NEAGRĂ DE LA TECUCENI PENTRU TOATE ACESTEA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE ÎN ZI ANIVERSARĂ!
  Tecuciul se legitimează în istorie prin legătura cu numele marelui voievod Ștefan cel Mare, cu numele lui Alexandru Ioan Cuza, iar noi nu facem uz de aceste legături pentru a ne valorifica patrimoniul. Vreau să reamintesc că anul acesta se împlinesc 555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare, iar noi – comunitatea – dar mai ales administrația locală nu suntem în stare să marcăm acest moment, deși de peste 8 ani ținem în diferite magazii bustul lui Ștefan. NE MÂNDRIM CU LEGĂTURI ȘTEFANIENE ÎN ISTORIE, DAR NU AVEM ÎN ORAȘ MĂCAR UN BUST AL LUI ȘTEFAN, DACĂ NU O STATUIE! Știu că există și cadrul legal pentru acest demers, dar LENEA ȘI INDOLENȚA BIROCRAȚIEI ESTE NEMĂRGINITĂ! Deaceea lansez un apel domnului profesor Parascan, lui Admin și întregii comunități tecucene să facem NOI acest demers și să compensăm delăsarea administrativă prin IMPLICAREA CIVICĂ A COMUNITĂȚII și să punem în valoare OPERA SCULPTORULUI TECUCEAN, care zace prin magazii. Sunt convins că DL. MATEESCU, cu mult drag – așa cum îl cunosc – se va alătura acestui demers, dând uitării amărăciunea nevalorificării de până acum a creației sale. MULȚUMIM DOMNULE MATEESCU PENTRU OPERA NEPREȚUITĂ! Să dăm locul pe care-l merită în patrimoniul istoric al comunității noastre lui Ștefan cel Mare, SĂ REDĂM COMUNITĂȚII REPERELE ISTORICE a ceea ce am fost, trâind intens acum prezentul pentru ceea ce am putea fi în viitor. Aștept reacții la acest apel.
  FELICITĂRI DORU PARASCAN…
  ”LA MULȚI ANI!” TECUCI, la mai multe aniversări împreună…
  ”LA MULȚI ANI!” ȘI NOUĂ, TUTUROR TECUCENILOR, să ne dea DUMNEZEU putere și înțelepciunea de a conviețui împreună!

  1. ATENA, ce pretentii ai de la un om care nu e din Tecuci? Tu sarbatoresti zilele Galatiului? Poate se va face ceva de ziua Germaniei, ziua in care sarbatoreau stramosii domnului primar…

 5. La multi ani Tecuci si La multi ani tecucenilor! Chiar daca anul acesta nu va serbati, asa cum se cuvine, ,,ziua de nastere,, eu, de departe, tot va urez sa aveti parte de tot ce e mai bun si mai frumos!

Comments are closed.