Web
Analytics
TECUCI

C-asa-i la noi ! (pamflet)


politician Este formula prin care noi, romanii ne autodenigram pentru “multilateralele” noastre esecuri. Ne recunoastem deschis nefiinta, prostia, imbecilitatea. Sa fi fost intotdeauna asa?
Dimitrie Cantemir le recunostea moldovenilor doar doua calitati: credinta si ospitalitatea (s-au cam topit intre timp si acestea) Draghicescu si Cioran ne faceau albie de porci. Pana de curand dadeau vina pe istorie, pe straini. Cateodata era adevarat, dar ne contrazic ultimele doua decenii care au fost catastrofale. Probabil ca este cea mai intunecata perioada din istoria noastra. Sa fii liber si sa distrugi totul, ba mai mult, sa amanetezi si soarta generatiilor viitoare, este o dovada de un cretinism infiorator. Mai blande au fost popoarele cotropitoare care ne-au calcat tara de-a lungul celor doua milenii de existenta.
O vina importanta revine, evident, clasei politice care a avut un singur ţel: imbogatirea cu orice pret.
O nesimtire cutremuratoare. Pe toate palierele istoriei noastre au fost si imbecili cocotati, dar si politicieni redutabili, onesti, patrioti, curajosi. Acum totul e o apa si un pamant. (Putini politicieni care nu s-au capatuit, sunt totusi vinovati  ca s-au lasat dominati, manevrati ).
Vinovatul fundamental ramane insa poporul roman. Sa ai la indemnana votul liber, cea mai eficenta arma politca, si sa-l folosesti timp de doua decenii anapoda este de neiertat. Desi ageri la minte din fire, noi, romanii, ne-am batut joc in mod barbar de “ratia noastra de libertate” pe care am ravnit-o timp de milenii.
In loc sa-i dam in cap agentului electoral, venit sa ne desconsidere, cu darurile lui otravite (galeti din plastic, orez, ulei, bere, etc) ne-am lasat manipulati in mod lamentabil, facand pârtie unor imposturi notorii si unor fite venite de pe centura direct in fruntea bucatelor. Nu se vedea cu ochiul liber ce prapastie exista intre vorbele mieroase si faptele lor abjecte? Ne-au bagat degetele in ochi, pentru ca pe-ale noastre le-am tinut in nas. Indiferenta noastra a facut ca, aproape intotdeauna, in Romania sa fie ca in avion: cativa conduc si celorlalti le este greata. Oare chiar nu mai poate acest popor sa zamisleasca un grup de barbati politici redutabili,  incoruptibili, care printr-o stare de spirit favorabila, prin antrenarea adevaratelor valori sa trezeasca acest popor din blestemata lui lancezeala?

Scris de Vasile Ghica

Dragi prieteni,
Jumatate de secol comunistii au stimulat delatiunea si ne-au tocat cu acele imbecile scrisori anonime. De ce, acum, cand nu ne mai temem de nimic (suntem lasati sa vorbim in pustiu, ca oricum nimeni nu ne ia in seama), internetul este ticsit de anonim? De ce nu ne asumam resposabilitatea ofensei? Poate si de asta am ajuns in halul in care suntem.


3 comments

 1. Revin cu o ,,mea culpa” : m-am grăbit şi m-am exprimat greşit că ,,sînt extraşi ca o carie”. Am vrut să spun că sînt extraşi ca o măsea bună de lîngă o carie, ştiţi că atunci cînd există o carie ascunsă durerea difuzează şi la vecinele sănătoase.

 2. Excelent articol, domnule Ghica. V-a ajuns cutitul la os. Desi, cred ca a avut de strabatut si un strat de slaninuta care l-a mai intarziat. 😛

  Va dau dreptate. Dupa ce am trecut prin mai multe faze, invinuindu-i pe activistii revopsiti, pe securisti, pe intelectualii egoisti si indolenti, banuimd Oculta si altele asemenea, am ajuns si eu la aceeasi concluzie: vinovatul principal e poporul roman.
  Nu stiu daca are caracterul stricat dupa anii de comunism, de la feudalism sau poate asa o fi structura lui genetica. Nu il invinuiesc pentru ca ca nu stie sa aleaga, ca se preteaza la pomeni electorale. Marea lui hiba este ca din el nu se nasc un numar rezonabil de oameni care sa-l lumineze. E vinovat ca produce un numar atat de mare de secaturi, incat oamenii onesti se pierd in aceasta multime de smecheri, profitori impostori care i s-au cocotat in frunte, l-au jefuit si l-au distrus.
  La popoarele normale, cei onesti sunt mai multi, incat nu sunt considerati niste ciudatenii vanate si anihilate. Isi pot indeplini rolul de a lumina “prostimea”. Dar la noi…
  In conditiile acestea, nu stiu la ce-ar mai putea servi iesirea din anonimat.

 3. Cu acelaşi respect vă salut şi de această dată, domnule profesor! Ca şi predecesorul, pamfletul dvs. surprinde prin fineţea cu care descrieţi realitatea românească în general, dar mai ales scena politică tecuceană.,,Să ai la îndemînă votul liber…” da, este adevărat…mulţi zic:nu merg la vot, nu mă interesează, nu am pe cine vota…etc.. şi după aceea critică în stînga şi-n dreapta că-i rău şi greu!
  Ba da, poporul român zămisleşte, nu un grup chiar un batalion, dar sînt daţi la o parte, eliminaţi,extraşi precum o carie.
  Referitor la dorinţa dvs. de a ne asuma responsabilitatea celor scrise…nu fiţi prea aspru cu noi! Cred că important este ,,ce” se scrie şi nu neapărat ,,cine”.
  Iarăşi mi-a plăcut enorm imaginea ce însoţeşte pamfletul! Cuvintele sînt de prisos! Vă urez multă sănătate şi multă inspiraţie! Aştept următoarele pamflete!

Comments are closed.