Web
Analytics
TECUCI

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii


Politist din romaniaÎn viaţa de zi cu zi, datorită caracterului atipic (neobişnuite şi puţin frecvente), anumite evenimente ce prezintă pericol social nu sunt percepute la importanţa reală a acestora; acţiunile oamenilor au de multe ori la bază mitul “mie nu mi se poate întâmpla …”, iar acest lucru este vizibil în cazul infracţiunilor de tâlhărie, în special când este vorba despre smulgerile comise pe stradă. Realitatea şi datele statistice demonstrează că trebuie să luăm în calcul faptul că, pentru fiecare dintre noi, există un grad de risc de a fi victima unei astfel de infracţiuni şi, prin urmare, este important să ne însuşim şi să punem în practică o serie de recomandări preventive.Deşi s-au depus eforturi de către poliţişti pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit astfel de fapte, iar dispozitivul de siguranţă publică este permanent adaptat cerinţelor situaţiei operative, totuşi, în primele 8 luni din acest an, numărul tâlhăriilor constatate la nivelul judeţului a crescut cu aproximativ 21% în raport cu perioada similară din anul precedent (de la 107 la 130 fapte).
Autorii sunt în majoritate tineri; de regulă, ei operează pe timpul zilei, alegându-şi victimele pe străzile principale şi atacându-le ulterior pe aleile dintre blocuri sau la intrarea în imobile. Principalele bunuri vizate sunt bijuteriile, telefoanele mobile şi poşetele/ borsetele.
Pentru a diminua riscul de a deveni victima unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă:
-> Veţi evita să deveniţi ţinta unor tâlhării dacă adoptaţi un comportament rezervat,  încercând să nu afişaţi în mod ostentativ pe stradă obiecte de valoare (bijuterii masive, telefoane mobile etc.).
-> La intrarea în imobil, fiţi foarte atent(ă) pentru a observa prezenţa unor persoane dubioase în hol sau în spaţiile întunecate.
-> Manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice; puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor.
-> Sfătuiţi-vă copiii să nu se lase atraşi în locuri izolate de către persoane necunoscute, indiferent de pretextul folosit de acestea. De asemenea, nu îi expuneţi inútil unor pericole acceptând ca ei să poarte pe stradă bijuterii sau telefoane mobile foarte scumpe.
-> În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile vizate de agresor.
-> Dacă sunteţi victima unei tâlhării, reţineţi cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti şi telefonaţi de urgenţă la numărul 112!
-> Dacă sunteţi martori la o astfel de situaţie, nu protejaţi infractorii prin tăcere sau indiferenţă – luaţi în calcul faptul că următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră. Implicarea civică poate constitui una dintre cele mai eficiente „arme” împotriva infractorilor!

Biroul de presa al IPJ Galati