Web
Analytics
TECUCI

Recomandari de la Politia Tecuci


Politist din romaniaÎn ultima perioadă de timp la Poliţia Municipiului Galaţi au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la înşelăciuni comise prin intermediul telefonului mobil.
Diferite persoane au fost sunate pe telefonul mobil, de către autori necunoscuţi, care  le anunţau că sunt câştigătorii unor premii ( telefoane mobile sau sume de bani –în lei sau în euro-, ori minute gratuite). Aceştia se recomandă  ca fiind reprezentanţi ai diferite firme şi le determină să  le comunice datele de identitate (nume, adresa, seria şi numărul cărţii de identitate, codul numeric personal). Ulterior părţile vătămate sunt convinse să efectueze, de pe telefonul mobil, operaţiuni de reîncărcare a mai multor cartele prepay pentru „validarea premiului”.
În alte cazuri părţile vătămate sunt contactate telefonic de către presupuşi operatori de telefonie mobilă care sub pretextul oferirii de minute gratuite ori a remedierii unor erori în contul abonatului le determină să efectueze aceleaşi operaţiuni de reîncărcare a certelelor prepay.
Un alt mod de operare folosit de către autori este acela că partile vatamate sunt apelate pe telefonul fix si mobil , fără a se prezenta, solicitând partilor vatamate sa ghicească cine sunt, iar sub acest nume presupus de victime, le cer să cumpere cartele telefonice cu credit prepay şi apoi să le comunice codul de reâncărcare .
Deasemeni se mai foloseşte pretextul câştigării unui premiu destul de mare în euro, prin mesaje scrise , iar când victimele contacteaza numerele de intrarea în posesie a premiului, sunt convinse şi îndrumate de autori să depună prin Poştă sau Whestern Union sume de bani reprezentând taxe de curierat sau impozitul pe valoarea premiului .
De menţionat faptul că numărul cărţii de identitate al posesorilor abonamentelor şi respectiv ultimele 6 cifre ale CNP al posesorilor de abonamente telefonice  reprezintă codurile necesare efectuării reîncărcărilor electronice (transfer de credit) a cartelelor prepay de pe telefonul mobil.
Din cercetările efectuate până în prezent , autorii acestor fapte provin din rîndul persoanelor private de libertate aflate la diferite penitenciare din ţară .
Vă rugăm să desfăşuraţi activităţi de prevenire a populaţiei prin mijloace specifice.
Recomandări şi sfaturi utile pentru cetăţeni:
–  dacă primiţi astfel de mesaje sau apeluri pe telefoanele mobile aveţi în vedere dacă v-aţi înscris ori aţi participat la vreun concurs, (nici un câştig un poate fi condiţionat de oferirea de beneficii companiei care vă premiază) – nu sunaţi la numărul de telefon indicat în mesaje şi nu daţi curs nici unui apel dacă nu aţi participat la vreo promoţie.
–  vă recomandăm să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi, din senin, prin telefon că aţi câştigat bunuri şi sume de bani, să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să daţi telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, seria C.I., C.N.P.-ul) şi cu atât mai mult când vi se cere să efectuaţi diferite operaţiuni de pe telefonul mobil ( tastarea a o serie de cifre) pentru confirmarea presupusului premiu.
–  sunaţi operatorul de telefonie mobilă pentru a vă confirma dacă este în derulare vreun concurs sau vreo campanie de premiere a abonaţilor.
–  în general, orice campanie derulată de operatorii de telefonie mobilă este intens mediatizată, atât pe canalele de televiziune cât şi în presa scrisă, printr-o publicitate agresivă,
–  când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteţi în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiţi siguri că în schimbul lor puteţi primi ceea ce vi se promite, cereţi cât mai multe detalii despre persoana care vă solicită sumele de bani sau, propuneţi o întâlnire cu aceasta pentru a se legitima şi să puteţi verifica identitatea persoanei cât si veridicitatea celor promise.
ATENŢIE
–  Nici o persoană nu poate câştiga un premiu de orice fel , în bani , bunuri  ori alte valori , dacă nu participă printr-o notificare la concursurile derulate în România, acest lucru întâmplându-se foarte rar .
BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. GALAŢI