Web
Analytics
TECUCI

Comuna COSMESTI


Primaria comunei cosmesti jud GalatiComuna Cosmesti este situata in estul Romaniei (in regiunea istorica Moldova) – Judetul GALATI, pe Valea Raului Siret. Asezarea cu 5 sate, insumant peste 7000 de locuitori este recunoscuta pentru legumicultura cat sipentru podul peste Siret.  Comuna Cosmesti se afla situata in partea de nord-vest a judetului Galati, pe ambele maluri ale raului Siret care formeaza hotarul cu judetul Vrancea.  Comuna se afla la 80 km. fata de resedinta de judet- municipiul Galati si la 9 km. (vest) de minicipiul Tecuci, in partea de nord la 7 km. este comuna Nicoresti la vest la 7 km. se afla orasul Marasesti. La sud-vest la o distanta de 24 km. pe soseua nationala se afla orasul Focsani, resedinta judetului Vrancea.  Partea centrala a comunei – satele Baltareti si Cosmesti – este strabatuta de sosaeua nationala, drumul national 24 – Bucuresti- Iasi, ca si calea ferata care leaga cele doua orase.  Din punct de vedere morfologic comuna este situata pe Campia Tecuciului, in marginea Campiei Romane, in partea de nord ,de aici incepe Podisul Moldovei.  Altitudinea din punctul gara Cosmesti este de 50 m. fata de nivelul Marii, deci in partea inalta a teritoriului , iar in Valea Siretului altitudinea este de 25 m.  Satele comunei sunt insiruite , alungite pe caile de comunicatie. Forma vetrelor este liniara in satele Baltareti, Furcenii Vechi si Satu Nou , tentaculare in satul Cosmesti Vale si geometrica la satele Cosmesti si Furcenii Noi.
Comuna Cosmesti este o unitate administrativ teritoriala din judetul Galati formata din sase sate componente:
– Cosmesti
– Cosmesti-Vale
– Baltareti
– Furcenii-Vechi
– Satu-Nou
– Furcenii-Noi
Suprafata comunei este de 4991 ha din care 624 ha.in intravilan.
Din punct de vedere al tipologiei functionale comuna este preponderent agricola.
Comuna Cosmesti este persoana juridica cu patrimoniu financiar, industrial si social-cultural avand initiativa in ce priveste administrarea intereselor publice locale, exercitandu-si in conditiile legii autoritatea in limitele administratiei teritoriale stabilite.

POPULATIE
O scurta intoarcere inapoi, pentru a putea urmari in timp evolutia populatiei, arata modificari importante in acest domeniu, Cele mai vechi recemsaminte care le cunoastem, arata ca satul Cosmesti era format la 1772-1774 din 98 case, aproximativ tot atatea familii, ceea ce insemna cca 400 de locuitori.
Dupa aceasta data populatia a continuat sa creasca ajungand astfel in anul 1803 la 130 de familii numai partea razaseasca, ceea ce inseamna 520 de locuitori plus celelalte categoriide oamni , pentru ca in documnetele vechi se spune numai de partea razeseasca. Preotul Damaceanu, precizeaza in monografia amintatita mai sus, numarul de locuitori pe cele 3 sate (Cosmesti Deal, Cosmesti Vale si Baltareti) care formau comuna in acel timp. Precizam ca la acea data era o singura biserica, pastor preotul Damaceanu si evidenta nu poate fi decat foarte exacta:
Cosmesti     128 familii cu 624 suflete
Cosmesti-Vale     186 familii cu 838 suflete
Baltareti     104 familii cu 502 suflete
TOTAL:     418 familii cu 1964 de suflete
Autorul mai mentioneaza: mai putem adauga 20 familii ortodoxe, 5 catolice, 4 evreice mentionandu-le aparte caci le consider ambulante, nefiind stabilite definitiv in aceasta parohie. Urmarind evolutia numarului de locuitori ai comunei Cosmesti in ultimile trei decenii se remarca o crestere semnificativa pana in anul 1977, urmata de o scadere treptata a populatiei pana in prezent.
Anul:                       1966       1977      1992       1994       1995       1997      2000
Nr. Locuitori:     6.661     7.167     6.667     6.748     6.637     6.617     6.599
Anul 2000 arata o crestere mai semnificativa aceasta ca urmare a intoarcerii populatiei la sat. Declinul demografic s-a datorat mai multor factori:
– Potentialul economic care nu poate asigura ocuparea resurselor de munca.
– Excedentul migratoriu negativ(numarul celor care parasesc anual comuna depaseste cu mult numarul celor care sosesc anual pentru a se stabili in comua).
– Mortalitatii ridicate
Considerand in mod conventional ca resursele de munca sunt constituite din persoanele in varsta de 17-59 ani barbati si 17-54 ani femei, cu domiciliul in comuna Cosmesti, acestea se situau in jurul cifrei de 3860 persoane respectiv 587,8% din totalul populatiei comunei. La recensamantul din 1992 s-au declarat active 2816 persoane din care 1214 femei. Dintre acestea lucrau efectiv 2402 persoane din care 1050 femei numar care s-a redus progresiv in ultimii ani.
Numarul salariatilor era in anul 1993 de 362 persoane pentru ca in anul 1997 sa fie de 296. Datele de mai jos reflecta indicii de activitate, ocupare si somaj, indicatori sintetici ce caracterizeaza gradul de integrare a resurselor de munca in activitatile economico-sociale din comuna Cosmesti, comparativ cu cele din judet.
Ca o concluzie populatia va depinde in continuare de numarul de locuri create in agricultura, in micile mestessguri, transporturi, imnvatamant si sanatate sau alte activitati specifice zonei. la generala si gradinita, dispensarul uman si veterinar, brutaria, moara, magazinul, etc.
COMUNICATII
Comuna Cosmesti este strabatuta de drumul national 24 Bucuresti-Iasi, ca si de calea ferata care leaga cele doua orase.
De orasele din apropiere: Tecuci, Marasesti, Panciu, Focsani, Odobesti, Adjud, ca si de resedinta judetului comuna este legata cu sosele asfaltate si de cai ferate .
De comuna Nicoresti comuna Cosmesti este legata cu o frumoasa sosea asfaltata si strajuita de o parte si de alta de nuci, care dim pacate au inceput sa se rareasca.
Trecerea pste Siret se face pe un pod metalic , a carui constructie monumentala dateaza din 1921-1924, care este si rutier si feroviar. Multi calatori din tara si chiar de peste hotare, care trec prin Cosmesti, privesc cu admiratie imensa spartura in malul stang, inalt de 30 m., in care s-a facut o panta de 1,5 km. pentru a putea urca trenul pe platoul unde este gara.
Primul pod de cale ferata de la Cosmesti a fost construit in anii 1868-1870, fiind terminat la 13.10.1870. Despre acest pod putini localnici mai stiu cate ceva, desi urmele lui mai exista. Podul ca si calea ferata Roman-Marasesti- Tecuci- Galati-Braila-Buzau-Ploiesti-Bucuresti-Pitesti-Craiova-Virciorova au fost construite de compania germana Strussberg, iar cel care a condus lucrarile a fost D.Brad din Prusia.
Alta companie, numita Ofenheim a construit calea ferata Roman-Suceava si Pascani-Iasi, facand legatura cu Lemberg-Cernauti.
Astfel, la 27.12.1870 a fost data provizoriu in exploatare linia Roman-Galati-Buzau-Ploiesti-Bucuresti-Pitesti, iar la 01.01.1971 au inceput sa circule primele trenuri pe acest traseu.
Primul pod a fost construit in partea de sud a podului actual, amplasamentul vechilor pile vizandu-se si astazi cand scade apa. Pana la 1942-1943 au fost aproape intacte fiind distruse prin dinamitare deoarece impiedicau transportul lemnului de brad, care se facea pe plute, venind din Muntii Bistritei pentru fabricile de cherestea de pe valea Siretului. Culele de la capatul podului, zidite din caramida pe fundatii din blocuri de piatra sunt vizibile permanent. Cea de pe partea stanga a ramas pe mal, fiind protejata de digurile de aparare a podului actual, iar cea din partea dreapta a ramas in albia Siretului din cauza erodarii malului pana la capatul podului actual in timpul inundatiilor din 1941 si 1942.

PRIMAR : Ion TUCHILUS

VICEPRIMAR : Ioan CIOT

Date de contact:
Drumul European E85, Sat Cosmesti
Comuna Cosmesti, Jud. GALATI
TELEFON:  0236/336227
TELEFON/FAX:0236/336218 , 0236/336252
E-mail: primaria.cosmesti@gmail.com

Acceseaza pentru detalii website-ul oficial al comunei Cosmesti.