Web
Analytics
TECUCI

Poetul basarabean Ioan Găină din nou la Tecuci după 25 de ani

Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - discurs

Scriitorul şi directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici“ din Zaim, raionul Căuşeni, R. Moldova, a venit pentru prima oară la Tecuci în iunie 1993.

Atunci a oferit gazdelor un spectacol de neuitat susţinut de Cenaclul „Steaua de Vineri“ din oraşul Căuşeni pe care îl conducea. Câteva dintre membrele acestuia dobândise premile I ţi III la Concursul de creaţie poetică iniţiat de Biblioteca Municipală.

Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - manifestareAnul acesta, fiind invitat în mod cu totul special de către Biblioteca Municipală „Ştefan Petică“ din Tecuci cu prilejul Zilelor oraşului, Ioan Găină a ţinut să fie prezent la slujba dedicată Sf. Mare Mc. Gheorghe de la Biserica Catedrală şi oficiată de ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a participat la vernisajul a două expoziţii (de icoane şi de artă populară) de la sediul Casei de Cultură.

A doua zi, la Biblioteca Municipală, au avut loc mai multe Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - asistentaactivităţi prilejuite de Ziua Bibliotecarului. După momentul dedicat de directoarea instituţiei, Ionica Nasie, slujitorilor cărţii din localitate şi din comunele învecinate, lansarea unei lucrări bibliografice „100+“ (consacrată de Manuela Cepraga Primului Război Mondial şi Marii Uniri) şi vernisajul expoziţiei de artă plastică a creatorilor tecuceni, datorat profesorului Gheorghe Andreescu din Galaţi, a urmat prezentarea de către Ştefan Andronache a personalităţii scriitorului Ioan Găină.

Constantin Oancă poet din TecuciPublicul – alcătuit din bibliotecari, membri ai Cenaclului literar „C. Hogaş“, profesori şi elevi, dar şi consilieri – a urmărit cu vădit interes lansarea ultimelor apariţii editoriale („Altarele «Limba Noastr㻓 şi „Catapeteasma cuvintelor“) ale lui Ioan Găină, despre conţinutul şi valoarea artistică a volumelor de versuri vorbind profesorii Eleonora Stamate (care a lansat şi ultimul număr al revistei „Tecuciul literar-artistic“) şi Constantin Oancă.

În încheiere, autorul a dezvăluit motivele care l-au inspirit în realizarea celor două cărţi, l-a evocat pe regretatul prieten şi îndrumător Dionisie Duma, exprimându-şi, totodată, sentimentele sale de recunoştinţă şi sinceră prietenie faţă de tecuceni pe care îi consideră drept fraţii săi.

Ion Găină s-a folosit de acest prilej pentru a acorda diploma de merit „Ion Ungureanu“, precum Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci cu Viorel Burlacuşi titlul „Omul Unirii“ (ambele însemne instituite de Casa-muzeu „Al. Mateevici“ din Republica Moldova) unora dintre intelectualii tecuceni care s-au implicat, în ultima vreme, în îmbunătăţirea relaţiilor culturale dintre românii de pe ambele maluri ale râului Prut.

Scris de Ştefan Andronache


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie în căsuţă rezultatul adunării de mai jos: * Acest mesaj va fi afisat peste cateva minute.