Web
Analytics
TECUCI

Ministrul Culturii şi Cultelor a vizitat muzeul din Tecuci


După ce cu aproximativ două săptămâni în urmă, Ministrul Culturii şi Cultelor, academicianul Răzvan Teodorescu a fost oaspetele Galaţiului, acum domnia sa a urcat mai către nord şi în traseul său a inclus şi Tecuciul. Duminică 14 iulie, ministrul a vizitat Muzeul Mixt din Tecuci, dar şi alte câteva obiective de patrimoniu din judeţ.
Muzeul tecucean a intrat de mai multă vreme în atenţia autorităţilor locale şi judeţene pentru a fi supus unui amplu şi necesar proces de consolidare şi restaurare. Complexitatea lucrărilor impune în mod clar sume mari de bani, fapt pentru care s-a încercat inclusiv capacitarea ministerului în această operaţiune. Numai pentru realizarea proiectului de consolidare Primăria Tecuci a alocat până acum o sumă de aproape 700 de milioane lei.
Academicianul Răzvan Teodorescu a vizitat toate spaţiile muzeului, inclusiv laboratoarele de restaurare şi s-a declarat realmente încântat de modul în care autorităţile locale au reuşit să păstreze această construcţie. Clădirea este ridicată la începutul secolului al XIX-lea şi a fost donată special să adăpostească un muzeu, de către filantropul tecucean Teodor Cincu.
În timpul vizitei de documentare academicianul Răzvan Teodorescu a sugerat autorităţilor tecucene că muzeul să poarte numele Cincu, în memoria donatorului acestui lăcaş inclus acum în patrimoniul cultural naţional. La Tecuci a sosit aproape în acelaşi timp cu Ministrul Culturii şi Cultelor şi PS. Casian Crăciun, Episcopul, Dunării de Jos”. Împreună cu delegaţia din minister şi alături de Dan Basarab Nanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi Ştefan Stanciu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, au luat apoi pulsul altor obiective de patrimoniu din judeţ: Biserica Banu de la Nicoreşti, Palatul Crissoveloni din Ghidigeni şi conacul de la Ţigăneşti- Munteni. La discuţia tehnică de la Muzeul Mixt din Tecuci a participat şi primarul localităţii, dr. ing. Gheorghe Lazăr, care a exprimat în numele executivului local, interesul pentru finalizarea lucrărilor la această importantă instituţie de cultură.
    La sfârşitul vizitei, ministrul Culturii şi Cultelor, Acad. Răzvan Teodorescu ne-a acordat în exclusivitate un scurt interviu:
– Domnule ministru, după doar două săptămâni reveniţi în judeţul Galaţi, de data aceasta în municipiul Tecuci. Este aceasta o zonă de interes ministerial?
– Este chiar de mare interes. În Galaţi am fost informat că în judeţ sunt unele obiective de patrimoniu valoroase care au nevoie de ajutor. Directorul de la Cultură, Dan Basarab Nanu, dar şi directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Ştefan Stanciu mi-au vorbit de donaţia Cincu şi în general de muzeul din Tecuci.
– Câteva impresii în legătură cu starea muzeului?
– Constat că tecucenii au avut bună cuviinţă de a păstra o casă admirabilă din secolul XIX, care astăzi adăposteşte muzeul. După ştiinţa mea, nicăieri în părţile acestea de ţară nu s-a întâmplat aşa ceva, adică să se păstreze integral bogăţia arhitectonică a clădirii. Despre muzeu pot să vă spun că acesta are cel mai bogat material de civilizaţie dacică din Sudul Moldovei.
– Sunt acestea argumente ca instituţia să se bucure inclusiv de sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor?
– Astăzi am luat decizia ca în anul 2003 acest obiectiv, nu numai ca muzeu ci şi ca monument să intre în restaurare. Aş dori să-l văd şi ca un muzeu în care să-şi aibă locul lor o serie de tecuceni iluştri, cum ar fi Ion Petrovici, pe care eu în tinereţea mea am avut onoarea să-l cunosc. Un alt nume care mie îmi este drag este cel al profesorului meu, cu care mi-am dat doctoratul, istoricul Mihai Berza. Şi mai cred că muzeul ar trebui să poarte numele Cincu, asta pentru a respecta memoria donatorului.
– La Galaţi aţi promis că în 2003 vă veţi sărbători ziua de naştere printre gălăţeni. Puteţi face o promisiune şi la Tecuci?
– Promit că la anul muzeul de aici va intra în restaurare. Mai spun că la inaugurarea muzeului în forma nouă, dacă se va putea în anul 2004, atunci poate mai vin ca ministru, dacă nu, vin ca academician şi ca prieten al tecucenilor. Deci, voi reveni oricum!

Viaţa liberă – iulie, 2003

Interviu publicat în volumul „Memoria hârtiei”, autor Viorel Burlacu


One comment

  1. Remember… Ce repede trec anii! Chiar este bine să mai privim și înapoi.

Comments are closed.